Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Stradiņa slimnīcā īstenota 11 stundas ilga sevišķi sarežģīta operācija

Janvārī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) dažādu nozaru ķirurgu komanda janvārī veiksmīgi īstenojusi īpaši sarežģītu operāciju pacientam ar nieru audzēju, kurš kopā ar trombotiskām masām pa nieres vēnu un apakšējo dobo vēnu bija sasniedzis un ieaudzis sirds labajā priekškambarī, vēsta PSKUS.

Konkrētais pacients PSKUS iestājās neatliekamā kārtā ar veselības stāvokļa dekompensāciju, visa ķermeņa tūsku. Vienīgā iespēja glābt pacienta dzīvību bija radikāla operācija. Lai to īstenotu, pieaicināti dažādu nozaru speciālisti un 11 stundas garā operācija īstenota vairākos etapos.

Pirmajā operācijas posmā asinsvadu ķirurgs Mārcis Gediņš un asinsvadu ķirurģijas rezidents Roberts Rumba ar aknu speciālistu Artūru Ozoliņu vēdera dobumā mobilizēja aknu, izdalīja nieres asinsvadus un apakšējo dobo vēnu līdz diafragmai.

Otrā operācijas posmā piedalījās kardioķirurgu komanda – profesors Pēteris Stradiņš, Mārtiņš Kalējs un kardioķirurģijas rezidente D. Kalniņa. Šajā posmā pacients tika pieslēgts mākslīgās asinsrites aparātam, apturēta viņa sirdsdarbība, pacients dzesēts līdz ķermeņa temperatūra sasniedza 25 grādus, tad uz 32 minūtēm apstādināta asinsrite ķermenim, tai pat laikā saglabājot asinsriti galvai. Tikai šādos apstākļos asinsvadu un kardioķirurgiem bija iespējams pārredzami un kontrolēti vienlaicīgi atvērt apakšējo dobo vēnu un sirds labo priekškambari, lai pilnībā evakuētu audzēja trombotiskās masas. Pēc šī etapa tika sekmīgi atjaunota pacienta sirdsdarbība, pacients sildīts līdz normālai ķermeņa temperatūrai, atvienots no mākslīgās asinsrites aparāta.

Noslēdzošajā operācijas posmā veikta radikāla audzēja skartās nieres un limfmezglu izņemšana, ko paveica urologu komanda – profesors Egils Vjaters, Juris Plonis un Oskars Jakušenoks. Sarežģītā operācija ilga 11 stundas, tās laikā anestēziju nodrošināja kardioanestezioloģe Ilze Kreile. Pēc operācijas pacients pārvests uz kardioreanimācijas nodaļu, kur jau nākamajā dienā pacients pamodies - sācis kustēties un runāt.

No nieres izejošs audzējs tumorozi - trombotiskas masas apakšējā dobā vēnā veido 5-15% gadījumu, savukārt sirds dobumus savā progresijā sasniedz 1% gadījumu. Šādā gadījumā konvencionāla antineoplastiska terapija (staru un ķīmijterapija) nav pietiekami efektīva. Radikāla operācija, kura ietver nieres izņemšanu, kā arī visu tumorozi- trombotisko masu evakuāciju no apakšējās dobās vēnas un sirds labā priekškambara, rezultējas ar pilnu simptomu remisiju un ievērojami uzlabo dzīvildzi. Šādas operācijas ir retums un pasaulē aprakstīti tikai sporādiski gadījumi.

“Šī operācija bija īsts izaicinājums visai komandai, un pateicoties stratēģiskai operācijas gaitas plānošanai, augstai speciālistu profesionalitātei un saliedētam, precīzam komandas darbam tās rezultāts ir tik veiksmīgs,” uzsvērusi PSKUS galvenā ārste, profesore Eva Strīķe.

Top komentāri

esunes
e
Apsveicu pacientu ar veiksmīgo operāciju un izsaku ļoti lielu paldies ārstiem, kuri izdarīja šo sarežģīto operāciju.Ja es būtu ministru prezidents, tad 3x paceltu Jums algas.
Dimba
D
Tūlīta mani apries, un noliks pēc pilnas programms, taču vienalga atļušos atgādināt, ka katrs no sarakstā minētajiem personāžiem, par savu darbu saņēma 2-3 euro stundā, bet rezidente, vēl mazāk. (Brīnums, ka viņa vēl nav aizdzīta uz ātrajiem, bet tas ir cits jautājums) Nu un sausais atlikums ir šāds: Katram no maiem cienījamajiem kolēģiem, pa 31 eurikam uz rokas plus ceineris (10Eu) rezidentei. Un milzīgs morālais gandarījums ar Hipokrāta zvērestu kopā, katram un neierobežotā daudzumā!
Gregs Millers
G
Liels paldies ķirurgiem, apsveicu ar panākumu! Lai veicas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas