Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Stradiņa slimnīca lauzīs būvniecības līgumu ar SIA Velve

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) ar 13.februāri lauzīs līgumu ar SIA Velve par jaunā A2 slimnīcas korpusa būvniecību, šodien paziņoja slimnīcas pagaidu padome.

Stradiņa slimnīca par līguma laušanu būvniekam paziņojusi šodien, un līgums lauzts vienpusēji.

Slimnīcas padome norāda, ka SIA "Velve" nespēj pildīt līgumā noteiktās saistības - netiek ievēroti būvniecības termiņi, būvobjektā konstatēti būtiski defekti, kas netiek novērsti, objektā notikusi nesaskaņotu apakšuzņēmēju nodarbināšana, kā arī fiksēti citi pārkāpumi.

Būvniecības līgums, kas tika noslēgts 2020.gada 27.augustā, tiks izbeigts šī gada 13.februārī. Patlaban slimnīca gatavojas būvobjekta pārņemšanai 20.februārī.

PSKUS norāda, ka līgums sākotnēji paredzēja jaunās ēkas būvniecību pabeigt 2023.gada pavasarī, bet līguma izpildes laikā pēc SIA "Velve" ierosinājuma darbu izpildes termiņi vairākkārt tika pagarināti, palielinot arī līgumcenu. Saskaņā ar pēdējo vienošanos būvniekam jauno slimnīcas ēku vajadzēja pabeigt līdz šī gada 1.jūnijam, bet šogad būvkompānija lūgusi atkārtoti pagarināt līguma izpildes termiņu, norādot, ka jaunais iespējamais darbu pabeigšanas laiks varētu būt 2025.gada vasarā. Slimnīcas padomes vērtējumā, tas apliecinot, ka būvnieks ilgtermiņā nav spējīgs pildīt līgumsaistības un pabeigt būvdarbus. Turklāt slimnīcas iespējas pagarināt līgumu ierobežo arī Publisko iepirkumu likums.

Par faktisko situāciju un būvnieka problēmām pabeigt jauno slimnīcas ēku saprātīgā termiņā un vēlamajā kvalitātē liecinot virkne apstākļu: būvdarbu kavēšanās, tostarp saistībā ar defektiem - tajā skaitā pelējuma dēļ, kas ilgstoši netiek novērsts ēkas pagrabstāvā, kur plānots izvietot operāciju bloku, - defektu nenovēršana un SIA "Velve" nespēja vienoties par defektu novēršanu, nespēja nodrošināt darba plānā paredzēto darbinieku skaitu, neparedzētu avansu pieprasīšana, kā arī nespēja laikus iesniegt ar projektu saistīto dokumentāciju, aizbildinoties ar lielu administratīvo slogu, kas šāda mēroga Eiropas Savienības finansētiem projektiem ir standarts. Šāda būvdarbu kavēšanās un būvnieka nespēja pildīt līgumsaistības radījusi plaša mēroga zaudējumus - neapgūti 26 miljoni no Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda finansējuma, norāda PSKUS padome.

Slimnīcas pagaidu valdes priekšsēdētājs Lauris Vidzis uzsvēra, ka situācijā, kad būvnieks ilgtermiņā demonstrē nespēju pildīt līgumsaistības, ir jāpieņem radikāli lēmumi, jo kavēšanās rada finansiālus zaudējumus valstij, apdraud sabiedrības tiesības uz cieņpilnu ārstniecību un nopietni apgrūtina slimnīcas ikdienas darbu. Viņš atzina, ka līguma pārtraukšana ir vienīgais veids, lai slimnīcas jaunais korpuss beidzot tiktu izbūvēts, vienlaikus nodrošinot, ka ēka būs kvalitatīva un droša pacientiem un ārstniecības personālam.

"Šobrīd slimnīcas valde dara visu, lai pēc līguma laušanas varētu operatīvi pārņemt būvobjektu. Ļoti ceram, ka būvnieks apzinās šī projekta nozīmi nacionālā mērogā, pildīs savus pienākumus, neliks objekta pārņemšanai šķēršļus un nodos objektu mūsu valdījumā," viņš pauda, uzsverot, ka slimnīcas vadība veic visus nepieciešamos pasākumus, lai maksimāli nodrošinātu faktiskā būvniecības procesa nepārtrauktību.

Saskaņā ar līgumu SIA "Velve" tiks aprēķināts līgumsods un no uzņēmuma piedzīti zaudējumi, kas slimnīcai radušies, pārņemot objektu un uzsākot jaunu būvniecību, kā arī zaudējumi saistībā ar ES finansējuma neapguvi.

Piedzenamās summas apmērs vēl tiek aprēķināts.

Slimnīca veic nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu neatliekamo būvdarbu turpināšanu un pēc iespējas ātrāk varētu izvēlēt citu būvnieku, kas varētu pabeigt ēku iespējami īsā laikā.

Par pieņemto lēmumu jau informēta Veselības ministrija un Ministru kabinets. PSKUS pagaidu padomes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs aģentūrai LETA atzina, ka priekšā vēl daudz darbu, jo būs jāiziet cauri dažādām iepirkuma niansēm. Tomēr viņš cer, ka līdz ar šo lēmumu beidzot notiks pāreja no runāšanas uz darīšanu.

"Mēs esam sākuši un turpināsim vērtēt SIA "Velve" atbildību, jo skaidrs, ka ir mums nodarīti zaudējumi. Viens ir finansiālie zaudējumi, bet vēl ir nepieciešamie remontdarbi pagrabstāvā, jo mēs nevaram turpināt būvēt slimnīcu, ja pa to izplatās pelējums. Tas ir jālikvidē, un tikai tad varam runāt par pārējo," sacīja Staņēvičs.

Viņš piebilda, ka pārrunu rezultātā slimnīca mēģinās piesaistīt jaunu būvnieku, kas varēs veikt neatliekamos darbus, tostarp likvidēt pelējumu, pēc kā plānots veikt iepirkuma procedūru par A2 korpusa pabeigšanu.

Prokūriste Jūlija Stare norādīja, ka līdz aprīļa beigām varētu sākt neatliekamos darbus, kas plānoti ēkas saglabāšanai, tostarp pagrabstāva iztīrīšanai no pelējuma.

Slimnīca ir veikusi aprēķinus, un prognozēts, ka slimnīcas A2 korpusa būvniecību varētu pabeigt 23 līdz 26 mēnešu laikā.

PSKUS projekta vadītājs Valdis Koks aģentūrai LETA sacīja, ka "Velve" kategoriski iebilst līguma laušanai un uzskata, ka līgums ir spēkā. Uzņēmums aicina iesaistīties atbildīgās valsts amatpersonas šī sabiedrībai nozīmīgā objekta problēmjautājumu risināšanā.

"Argumentācija, kas no pasūtītāja puses izmantota kā pamatojums līguma laušanai, neiztur kritiku un ir centiens novelt savu neizdarību uz būvnieku. Būvniecības procesā ir četri dalībnieki - pasūtītājs, būvnieks, būvuzraugs no pasūtītāja puses un autoruzraugs-projekta autors no pasūtītāja puses," sacīja Koks, norādot, ka "Velvei" kā vienai no četrām iesaistītajām pusēm nevar tik uzlikta visu šo četru pušu atbildība.

Koks norādīja, ka būvdarbu turpināšanas galvenie šķēršļi saistīti ar pasūtītāja kompetencē esošo jautājumu nespēju tos ilgstoši risināt. Uzņēmums aizstāvēs savas pozīcijas ar visiem tiesiskiem līdzekļiem.

LETA jau rakstīja, ka pērnā gada rudenī bažās par risku zaudēt Eiropas Savienības finansējumu no amatiem atsaukta slimnīcas padome un ievēlēta jauna pagaidu padome, kuras galvenie uzdevumi ir veikt ārēju būvniecības auditu un nodrošināt mediācijas pakalpojumu sniedzēja piesaiste minētā projekta sekmīgai realizācijai.

Novembrī būvkompānija "Velve" pabeidza slimnīcas A2 ēkas fasādes darbus, līdz ar to jaunbūvei ir aizvērta fasāde, lai pasargātu to no laika apstākļu nelabvēlīgas ietekmes. Tomēr mēneša beigās slimnīcas jaunā A2 ēkas pagrabstāvā nepareizas būvdarbu secības dēļ tika atklāts pelējums. Pelējuma sporu klātbūtne ir ļoti nopietns apdraudējums nākotnes slimnīcai un tās pacientu drošībai, jo projekts paredz, ka pagrabstāva zonā tiek izvietoti jaunizveidotais operāciju bloks un Neatliekamās medicīnas centrs, kas nozīmē, ka pelējuma sporu klātbūtne nav pieļaujama nekādā gadījumā.

Pēc būvuzņēmēja pagrabstāva telpu tīrīšanas darbu pabeigšanas pagrabstāvā, PSKUS piesaistīja starp pusēm saskaņotus neatkarīgos ekspertus gan no Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), gan Valsts zinātniskā institūta "BIOR" laboratorijas, kas veiks papildus pārbaudes, lai noteiktu, vai minētajā zonā darbus var droši turpināt un pelējums pilnībā likvidēts.

Šī gada janvārī slimnīca paziņoja, ka varētu lauzt līgumu ar SIA "Velve", būvniekam kavējot darbu izpildes termiņu un nespējot sniegt uzticamus pierādījumus par spējām īstenot būvniecības līgumu.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas