Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Stradiņa slimnīcas vadītāja varētu būt slēgusi fiktīvu līgumu 1000 latu vērtībā; ministrijā aizdomas par sistēmu

Pret P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (SKUS) valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri sāktā krimināllieta saistīta ar iespējamu fiktīva līguma slēgšanu, kas varētu būt ļāvis pašai Valterei tikt pie tūkstoš latiem, liecina LTV raidījuma de facto rīcībā esošā informācija. Savukārt Veselības ministrija pārbauda arī citus noslēgtos līgumus, lai pārliecinātos, vai notikušais nav daļa no sistēmas.

Viena no Veselības ministrijā pārbaudītajām epizodēm, kas nodota izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), saistīta ar pērnā gada novembrī slēgtu līgumu starp Valteri un kādu personu par dokumentu sagatavošanu un pārstāvību, Patentu valdē reģistrējot Stradiņu slimnīcas preču zīmes.

Līgums paredzēja 1280 latu lielu atlīdzību. De facto rīcībā ir informācija, ka Veselības ministrijā šovasar saņemtajā iesniegumā norādīts, ka šis līgums bijis fiktīvs, jo lielākā daļa no saņemtās naudas, vairāk nekā tūkstoš latu, bijis jāatdod slimnīcas vadītājai Valterei. Vienošanās par naudas faktisko sadalījumu esot notikusi ar tuvu Valteres radinieci. Iesniegumā citēta ar viņu notikusī elektroniskā pasta sarakste: "Mēs rēķinājām, ka no atlīdzības summas Tev būs jānomaksā 15% nodoklis, vai pareizi? Vēl no summas par Tavu pakalpojumu Tev varētu maksāt 55- Ls, bet atlikums pēc visiem minētajiem ieturējumiem man."

Šobrīd ministrija izmeklētāju ziņā nodevusi skaidrot, kurš guvis labumu no līguma, jo iesniegumā norādīts, ka tūkstoš latu esot pa daļām nodoti personīgi Valterei slimnīcas telpās. Valteres komentāru de facto par aprakstīto situācijas patiesumu neizdevās iegūt, jo viņa pēc piektdien notikušās kratīšanas sestdien darbā neieradās.

Slimnīcas preses sekretāre Lāsma Sīle sola, ka Valtere savu viedokli sniegs pirmdien. Abi pārējie valdes locekļi ar konkrēto gadījumu nav saistīti. Uz jautājumu, vai slimnīcas līdzekļu izlietojums tiek pietiekami labi uzraudzīts,  valdes loceklis Guntis Bahs, kurš ir arī veselības ministres Ingrīdas Circenes (Vienotība) padomnieks, atbildē neizplūst, jo KNAB parakstījies par ziņu neizpaušanu. "Uzraudzība notiek likumīgi regulētā un labi kontrolētā veidā, kas diemžēl neizslēdz atsevišķus, iespējams kļūdainus lēmumus. Nu un par to tad arī ir dienesta izmeklēšana no šā gada vasaras par kādu ļoti konkrētu vienu jautājumu. Izmeklēšana notiek, tāpēc mēs esam ļoti uzmanīgi, lai netraucētu to, un gaidīsim rezultātu," saka Bahs.

Patenti piereģistrēti jau pēc dienesta izmeklēšanas uzsākšanas – šā gada jūlijā un septembrī. Tikmēr Veselības ministrija bažījas, vai iesniegumā atklātais nav daļa no plašākas sistēmas, tādēļ tā ķērusies arī pie citu līgumu pārbaudes, tostarp - sabiedrisko attiecību kompānijas Smart PR sniegtajiem pakalpojumiem. 

"Mēs izmeklējam šo gadījumu un, saistībā ar sistēmiskiem līdzīgiem gadījumiem, lai skatītos, vai šis gadījums ir atrauts, viens pats, vai tie ir sistēmiski, līdzīgi gadījumi Stradiņa slimnīcā.  Tas ir liels uzņēmums.  Liels informācijas apjoms, kas jāanalizē un tas tiek darīts. Mēs veicām arī preventīvus pasākumus, pārkārtojot darbu, lai nepieļautu līdzīgus pārkāpumus, kas tika aprakstīti, ja tādi bija. Un šobrīd uzskatām, ka no tā brīža tādi nav iespējami. Bet mēs gribam izvērtēt visu periodu," raidījumam de facto saka Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Šobrīd līgumi par summām no 500 līdz 25 tūkstošiem latu jāparaksta vismaz diviem SKUS valdes locekļiem, bet ar lielākiem tēriņiem - visiem trim valdes locekļiem. 

Veselības ministre Ingrīda Circene, kura līdz šim slavējusi Stradiņu slimnīcas valdi, un kurai viens no padomdevējiem ir arī Bahs, de facto no komentāru sniegšanas atteicās. Circene gaidīšot kādu konkrētāku lēmumu vai skaidrojumu no tiesībsargājošām iestādēm. 

Diena.lv jau vēstīja, ka KNAB veicis kratīšanu Valteres kabinetā. KNAB ierosinājis krimināllietu par SKUS amatpersonas iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas