Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Nav vienošanās par profesijām, kurās piesaistīt ārvalstu speciālistus

Strīdas par trūkstošo speciālistu piesaisti no ārvalstīm

Saraksts ar 303 profesijām, kurās ar atvieglotiem nosacījumiem Latvijai varētu piesaistīt speciālistus no ārzemēm, šobrīd ir diskusiju krustugunīs. Viedokļi par to, kurās profesijās bez trešo valstu pilsoņiem vairs nevar iztikt, atšķiras, līdz ar to šis jautājums valdībā vēl netiek skatīts, otrdien vēsta avīze Diena.

Vienlaikus bez risinājuma neiztikt, jo, kā liecina Ekonomikas ministrijas (EM) prognozes, iedzīvotāju skaits darbaspējas vecumā nākamajos gados turpinās sarukt, bet bezdarba līmenis līdz 2020. gadam pietuvosies sešiem procentiem.

Augsti kvalificētu speciālistu trūkums šobrīd īpaši vērojams apstrādes rūpniecības un IKT nozarēs. Savukārt tas ierobežo Latvijas ekonomikas izaugsmi, uzņēmumu produktivitātes pieaugumu un investīciju piesaisti, un līdz ar to arī labi apmaksātu darba vietu veidošanos. Ministrijas piedāvājums kā viens no īstermiņa risinājumiem ir atviegloti nosacījumi ārvalstnieku piesaistē konkrētās profesijās. Starp tām ir, piemēram, fiziķis, metrologs, matemātiķis, programmēšanas inženieris, programmētājs, endokrinologs, dermatologs, sirds ķirurgs, medicīnas iekārtu inženieris, gaisa kuģu tehniskās apkopes avionikas inženieris, helikoptera komercpilots un daudzi citi.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības eksperte izglītības un nodarbinātības jautājumos Linda Romele Dienai norāda, ka viedokļu šķelšanās ir par vairākām profesiju grupām. Piemēram, jautājums par mediķu piesaisti vairāk saistīts ar nepietiekamo atalgojumu nozarē, nevis speciālistu trūkumu Latvijā. Tāpat diskusijas ir par IT jomas speciālistiem. Noteikumos paredzētais atalgojums būtu krietni zemāks nekā šajā nozarē vidēji, kas izraisītu sociālo dempingu

Visu rakstu lasiet otrdienas, 7. novembra, avīzē Diena!

 

Top komentāri

Ašerāden! Tā ir nelietība!
A
Vienotības priekšsēdētāj Ašerāden! Tā ir absolūti nelietīga politika, kas ļauj vietējiem "uzņēmējiem" turpināt maksāt Eiropas situācijai neatbilstoši zemas algas, tādā veidā dzenot vietējos iedzīvotājus trimdā.
Nemaksā vietējiem pietiekami
N
vietējie tādēļ brauc prom uz normālu algu valstīm, bet vietā pa lēto piesaistīs darbaspēku no zemo algu valstīm.
Ass
A
Šeit pat bēgli nepaliek,tiem maksa par nestrādāšanu ,bet nu sagribējās lai cilvēki ar izglītību brauc.Talu gan ta mūsu valdiba ir no realitātes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas