Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Stūra mājas izstādi apmeklētājiem slēgs septembrī

Stūra mājā aplūkojamā izstāde Izstaigā Stūra māju apmeklētājiem tiks slēgta 30.septembrī, liecina Stūra mājas pārstāvju ieraksts sociālajā tīklā Facebook.

Ierakstā tiek skaidrots, ka ēka apmeklētājiem tiks slēgta, jo apsaimniekotājs VAS Valsts nekustāmie īpašumi (VNĪ) veiks remontdarbus. Atjaunotās ekspozīcijas atklāšanas datums nav zināms.

Kā ziņots, VNĪ, lemjot par Stūra mājas jeb Tetera nama nākotni, rosina to dalīt divās daļās - Stūra mājas daļā saglabājot vēstures liecības un piemiņu par politiski represētajiem un Latvijas vēstures drūmo periodu, bet atlikušajā Tetera nama daļā atjaunojot iepriekšējo spozmi un dzīvību, aģentūru LETA informēja VNĪ.

Izskatot šo scenāriju, VNĪ ņēma vērā gan arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas un kultūrvēsturiskās izpētes rezultātus, gan ētiskos aspektus, skaidroja VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Tetera namam ir piešķirts Valsts nozīmes vēstures notikumu "Komunistiskā režīma represīvo iestāžu darbības vieta - Stūra māja" statuss, kā arī tas ir Valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs" daļa, UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs daļa un vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis "Īres nams ar veikaliem".

VNĪ iepriekš informēja, ka Tetera nama rekonstrukcijas būvprojekta izstrādi plānots sākt pēc priekšizpētes un projektēšanas uzdevuma izstrādes 2018.gadā. Ēkas iekštelpu iespējamās rekonstrukcijas izmaksas tiek lēstas apmēram 8,7 miljonu eiro apmērā.

Tāpat ziņots, ka izpētes projekta rezultātā Stūra mājas telpā atrastas pēckara laika lodes un to caurumi sienās, kas rada jaunus jautājumus par ēkas vēsturi.

Stūra māja plašākai publikai pirmo reizi tika atvērta 2014.gada maijā, un tajā bija skatāms Eiropas kultūras galvaspilsētas projekts Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014. Tas ar piecām tematiskajām izstādēm, ekskursijām gida pavadībā, konferencēm, diskusijām, koncertiem, semināriem bijis viens no vērienīgākajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas notikumiem. Neilgi pēc ēkas atvēršanas tā izpelnījās lielu interesi apmeklētāju vidū - tika izpirktas visas biļetes un pie Stūra mājas veidojās dzīvā rinda. Arī vēlāk Stūra mājas izstādes bija plaši apmeklētas.

Stūra māju saglabāt aicinājusi Latvijas Okupācijas muzeja biedrība. Ēkas atbalstam tiek vākti paraksti arī sabiedrības iniciatīvu portālā ManaBalss.lv. Iniciatīvā valdība aicināta veidot ilgtermiņa plānu Stūra mājas saglabāšanai Rīgā. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 1507 iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas