Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Tiesa atzīst, ka kļūdijusies netaisnīgā spriedumā par ģimenes izlikšanu no vienīgā mājokļa

Priecīga ziņa šonedēļ sasniegusi rīdzinieku Borisu Kuzņecovu, kam draudēja izlikšana no dzīvokļa netaisnīga tiesas sprieduma dēļ. Negaidīti ātri reaģējusi Rīgas apgabaltiesa. Tā nolēmusi spriedumu atcelt. Turklāt tiesa atzīst, ka kļūda patiešām bija pieļauta, vēsta TV3 raidījums Nekā Personīga.

Rīdziniekam Borisu Kuzņecovu un viņa ģimeni tiesu izpildītāji jau grasījās izlikt uz ielas, bet viņu dzīvokli pārdot izsolē, lai nomaksātu tiesas piespriesto parādu. Boriss bija izmisumā, jo nejutās vainīgs. Viņa priekšnieks, Borisam nezinot, bija negodīgi izmantojis viņa pases datus, ierakstot Borisu kā galvotāju līgumā par 2000 latu aizņemšanos. Priekšnieks naudu aizņēmās un vēlāk nomira, bet aizdevēji – SIA FRE Project tiesā vērsās pret Borisu, prasot naudu atdot.

Pavēstes par ierašanos tiesā Borisu nesasniedza, viņš uz sēdi neieradās un Vidzemes priekšpilsētās tiesa lietu izskatīja bez Borisa. Tiesnese Ilze Ošiņa palaida garām faktu, ka lietas materiālos bija tikai viņa pases dati, bet trūka paša galvenā Borisa vainas pierādījuma – galvojuma līgumā viņa paraksta vispār nebija. Tik un tā tiesa lēma, ka Borisam parāds jāatdod. Arī apelācijas instance lietā neiedziļinājās un, konstatējot, ka Boriss arī toreiz nebija klāt tiesas zālē, nolēma iepriekšējo spriedumu atstāt bez izskatīšanas un arī Augstākā tiesa viņa sūdzību noraidīja. Sanāca, ka tādēļ vien, ka Boriss nebija ieradies tiesā, viņš tika atzīts par vainīgu, turklāt atņemot ģimenei vienīgo dzīvesvietu.

Kad tas nāca gaismā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns rosināja Augstāko tiesu domāt par disciplinārlietu pret tiesnesi Ošiņu. Tas gan pagaidām nav noticis.  

"Es varu vienkārši no sevis pateikt, un es zinu, es atļaujos to teikt par jebkuru tiesnesi, protams, ka jebkurš tiesnesis pārdzīvo par kļūdu. Līdz ar to es domāju, ka teiksim šeit..es nedomāju, ka šis gadījums ir palicis bez sekām kā tāds," atzina Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence.

Svarīgākais, ka Rīgas apgabaltiesa spriedumu tagad ir atcelusi. Formālais iemesls – pārbaudes gaitā atklājies civilprocesa pārkāpums – toreiz Borisam nosūtītajā pavēstē par ierašanos uz tiesu ierakstīts nepareizs tiesas sēdes datums.

"Tā kā tika konstatēts šis procesuālais pārkāpums pirmās instances tiesā, tad, neatkarīgi no visa pārējā, tas ir pamats, lai atceltu spriedumu un līdz ar to spriedums tika atcelts, izlemjot, ka lieta ir skatāma atkārtoti pirmās instances tiesā," sacīja Strence.

Boriss pēc ilgiem satraukuma pilniem mēnešiem beidzot sācis cerēt, ka taisnība  tomēr uzvarēs. "Tagad viss sakārtosies manā pusē, ka es esmu nevainīgs. No pirmām dienām es nebiju vainīgs, tagad es varēšu visu ne tikai rakstiski, bet arī mutiski pateikt tiesai. Kad viss atrisināsies, tad būs vislabākā diena manā nākotnē," sacīja Kuzņecovs.

Borisa advokāts Edgars Lešinskis notikušo skaidro ne ar tiesnešu apzinātu paviršību, drīzāk ar to, ka tiesu vara nesaņem pietiekamu atbalstu no valsts un tiesnešu pārslogotība rada neuzmanības kļūdas. "Tad, kad tu redzi, kādi ir tiesas spriedumi, kāds bija šis pirms šīs kļūdas izlabošanas un šī, teiksim, ir ļoti kolorīta situācija, bet pēc būtības lielāki vai mazāki stulbumi notiek uz katra soļa," sacīja Lešinskis.

Taču paldies viņi saka tiem tiesu sistēmas darbiniekiem, kuri beidzot lika galvas kopā, lai Borisu neatstātu nelaimē. Apgabaltiesa savukārt cer, ka pēc šī gadījuma civillietās iesaistītie sapratīs, cik tomēr svarīgi ir atsaukties uz aicinājumiem ierasties tiesā.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
"Apgabaltiesa savukārt cer, ka pēc šī gadījuma civillietās iesaistītie sapratīs, cik tomēr svarīgi ir atsaukties uz aicinājumiem ierasties tiesā." Arī tad, ja aicinājumā norādīts nepateizs tiesas sēdes datums? Ko tad cilvēki sapratīs - to, ka ir darīšana ar pilnīgiem pajoliņiem? Izlasot rakstu nezinu smieties vai raudāt.. tāda ir tieslietu sistēma. Klaunāde turpinās ierastā stilā.
atlaist to kuņu, Bordān esi taču mi
a
Un šitāda nekompetenta peža turpinās strādāt par tiesnesi !? Tad jau paņemiet sētnieku no ielas un ieliekiet par hirurgu. Kāda starpība?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas