Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tiesa lemj paturēt apcietinājumā Bunkus slepkavībā aizdomās turēto Uļmanu

Rīgas apgabaltiesa šodien lēma negrozīt drošības līdzekli - apcietinājumu - maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizturētajam Mihailam Uļmanam, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Ceturtdien, 16.jūnijā, tiks lemts jautājums par drošības līdzekļa pārskatīšanu Aleksandram Babenko.

Trešais šajā lietā iesaistītais vīrietis patlaban nav pārsūdzējis tiesas lēmumu.

Jau ziņots, ka maija beigās Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, pēc policijas ierosinājuma, trijotnei kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Kriminālprocesa likums paredz, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru likums paredz brīvības atņemšanas sodu, un cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Valsts policija 24.maijā paziņoja, ka policijai izdevies noskaidrot faktiski visu Bunkus slepkavībā iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam. Aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

Patlaban lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma panta par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem.

Vienlaikus policija aicina vēl arī tās personas, kuras šīs lietas izmeklēšanas saistībā nav sniegušas visu tām zināmo informāciju, vai personas, kuras var vēl ko liecināt, pieteikties pašām labprātīgi un sadarboties ar policiju.

Uļmans un Babenko ir bijuši biznesa partneri. Bunkus ģimenes pārstāvji Uļmana vārdu jau iepriekš bija minējuši slepkavības kontekstā, turklāt pats Bunkus 2016.gadā bija vērsies policijā par to, ka saņēmis nāves draudus, taču lieta tika izbeigta.

Uļmanam 2016.gadā esot radušās domstarpības ar maksātnespējas administratoru uzņēmuma SIA "Rego Trade" maksātnespējas lietā. Bunkus kā "Rego Trade" maksātnespējas administrators no Uļmana un citiem bijušajiem uzņēmuma valdes locekļiem caur tiesu piedzina vairāk nekā vienu miljonu eiro.

Taču dažas dienas pirms Bunkus slepkavības vienā no prāvām notika pavērsiens - pēc Augstākās tiesas lēmuma Uļmanam pavērās iespēja atgūt 721 186 eiro, proti, Senāts lika lietu izskatīt vēlreiz, jo Bunkus neesot bijis gana atklāts par dažiem dokumentiem, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

Pēc advokāta nogalināšanas "Rego Trade" maksātnespējas procesu pārņēma administrators Kaspars Novicāns. Viņš, pirmajā instancē zaudējot atkārtoti ierosināto lietu, izvēlējās ar Uļmanu tālāk netiesāties, jo bija atradušies dokumenti, kas tulkojami par labu Uļmanam.

"Mums jāsaprot, ka sprieduma pārsūdzēšana nav sporta veids. Ir jāpārsūdz tie spriedumi, kuros saskata nelikumības konkrētajā brīdī," raidījumam "de facto" tālāku netiesāšanos skaidroja Novicāns.

Pēc "Rego Trade" nelabvēlīgā sprieduma Novicānam bija jāatmaksā Uļmanam 721 186 eiro atpakaļ, tomēr visu viņš nevarēja atdot, jo no šīs naudas Bunkus jau bija izmaksājis sev atlīdzību. Tāpēc administrators tagad cenšoties atgūt trūkstošo daļu no Bunkus mantiniekiem - viņa ģimenes locekļiem, vēstīja raidījums.

Novicāns minējis, ka Uļmanam tika atskaitīti atpakaļ ap 600 000 eiro, kas bija "Rego Trade" norēķinu kontos. No Bunkus ģimenes Novicāns vēl cenšas atgūt vairāk nekā 300 000 eiro, ko veidojot pārrēķins par vairākām Bunkus savulaik izmaksātām atlīdzībām.

Tomēr divas tiesu instances lēmušas administratoram par sliktu, uzskatot, ka mantinieki nevar atbildēt par Bunkus rīcību. Vēl savs vārds būs jāsaka Augstākajai tiesai, vēstīja "de facto".

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

2021.gada vasarā tapa zināms, ka viens no iespējamajiem maksātnespējas administratora slepkavības izpildītājiem ticis apcietināts Ukrainā saistībā ar kādu citu noziegumu. Kā vēstīja LTV, aizdomās turētais Ukrainā ticis aizturēts par citu noziegumu, kas nav saistīts ar Latviju, taču izmeklēšanas laikā viņš esot sācis liecināt arī saistībā ar Bunkus slepkavību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas