Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesībsarga birojs: Sociālās aprūpes centrā Ezerkrasti vērojami rupji cilvēktiesību pārkāpumi

Sociālās aprūpes centrā (SAC) Ezerkrasti ir vērojami rupji cilvēktiesību pārkāpumi un netiek ievērotas tiesībsarga 2018. gadā sniegtās rekomendācijas, pēc viesošanās centrā secinājis Tiesībsarga birojs.

Kā aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, biroja Prevencijas daļas pārstāvji un Tiesībsarga biroja pieaicināta eksperte-psihiatre kopā ar biedrības Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi pārstāvēm 2019. gada 21. maijā un 30. maijā bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēja valsts SAC Rīga filiāli Ezerkrasti.

Abu vizīšu mērķis bijis pārbaudīt tiesībsarga 2018. gadā nosūtīto rekomendāciju ieviešanu un ar tām saistītos problēmjautājumus. Birojs vēlējies pārliecināties, vai klientu pārvietošana no SAC Rīga filiāles Baldone uz filiāli Ezerkrasti notiek, "ievērojot klientu vislabākās intereses".

Siliņa informēja, ka, izvērtējot vizītes laikā iegūto informāciju, secināts, ka par sociālo aizsardzību atbildīgā valsts pārvaldes iestāde un Labklājības ministrija (LM) "pilnībā neievēro savus iepriekšējos gados nospraustos mērķus un politikas plānošanas dokumentos noteiktos principus - Latvijas viennozīmīgu virzību uz deinstitucionalizācijas procesu". Tiesībsarga birojs uzskata, ka LM padara par neiespējamu nodrošināt institūcijās esošajiem klientiem ministrijas paredzēto pamatmērķi - ģimeniskai videi tuvinātus un kvalitatīvus pakalpojumus.

Vizītē Tiesībsarga birojs ar sadarbības partneriem pētījis, kā dzīvē tiek īstenots LM 2018. gada 12. novembra rīkojums par SAC Baldone darbības izbeigšanu un kā sokas ar uzdevumu - līdz 2019. gada 30. jūlijam pilnībā pabeigt filiāles Baldone likvidāciju, nodrošinot vairāku klientu pārvietošanu uz filiāli Ezerkrasti.

Pēc Siliņas sniegtās informācijas, vizīšu laikā esot gūts apstiprinājums faktam, ka SAC Rīga filiāles Baldone klientu pārvietošana uz filiāli Ezerkrasti nav bijusi iepriekš rūpīgi pārdomāta. Tiesībsarga birojs uzskata, ka SAC Rīga atbildīgās amatpersonas nav veikušas visu nepieciešamo organizatorisko jautājumu savlaicīgu izpildi, kā rezultātā "sasteigtā un nepienācīgi īstenotā filiāles Baldone likvidācija un vairāku klientu pārvietošana uz filiāli Ezerkrasti varētu radīt risku klientu psihoemocionālā stāvokļa pasliktināšanai un veiksmīgai adaptācijai viņu turpmākai dzīvei institūcijā".

Tiesībsargs Juris Jansons ir vērsies pie labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) ar lūgumu steidzami izvērtēt situāciju un ne vēlāk kā līdz 21. jūnijam informēt Tiesībsarga biroju "par konstatēto rupju cilvēktiesību pārkāpumu novēršanu" un par notiekošās filiāles Baldone likvidācijas un klientu steidzamās pārvietošanas lietderību uz filiāli Ezerkrasti.

Top komentāri

Problēmjautājums
P
Kas tieši ir "cilvēk -tiesību " pārkāpums "Ezerkrastos"? No komjaunatnes atskaišu stilā savārstītā teksta to nav iespējams saprast.
Vērotāja
V
Lai strādātu Ezerkrastos, ir jābūt pilnīgi trakam!
Vards
V
Un Kapseļu ielā pēc pārbaudēm valda darbinieku paverdzināšana, informācijas slēpšana, noniecināšana. Vienkārši - šādas iestādes ir jāvada personībām, ar labu vadītāja pieredzi un augstu morālo stāju. Šobrīd tur kā TV šovā. Kliķes cilvēki turpina bez saprašanas, kauna un goda gūt sev labumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas