Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tiesībsargs saņēmis jau 43 vēstules par vecāku iegādātajiem mācību materiāliem skolai

Tiesībsargs saņēmis jau 43 vecāku vai vecāku apvienību iesūtītas vēstules par mācību materiāliem, kurus skola likusi viņiem iegādāties,informēja tiesībsarga konsultante komunikācijas jautājumos Ruta Siliņa.

Tiesībsargs 23. februārī aicināja līdz 9. martam uz e-pasta adresi [email protected] sūtīt informāciju par gadījumiem, kad skola likusi vecākiem iegādāties materiālus skolas mācību procesa nodrošināšanai. Vēstulē jānorāda informācija par skolu, klasi, mācību priekšmetu, iegādājamo mācību materiālu un veidu, kā skola izteikusi vecākiem nepieciešamību iegādāties skolai vajadzīgo.

Visās saņemtajās vēstulēs vecāki raksta, ka viņiem nākas kaut ko pirkt skolas mācību procesa vajadzībām.

Daži vecāki pat ironiski raksta - drīzāk tiesībsargam būtu jāaicina ziņot par gadījumiem, kad nekas no mācību materiāliem vecākiem nav jāiegādājas par saviem līdzekļiem, stāsta Siliņa.

Biežāk norādītās lietas, kuras vecākiem jāpērk, ir grāmatas un darba burtnīcas. Vecāki pārsūta tiesībsargam skolas iedotos sarakstus ar grāmatām, kas vecākiem būs jāiegādājas. Vairākos gadījumos vecāki informē, ka skola liek katram bērnam pa gadu atnest divas pakas A4 formāta balta papīra.

"Ir arī vairāki kliedzoši gadījumi. Kāds no vecākiem raksta, ka skola māk ļoti veiksmīgi organizēt pasākumus, nerunājot par ekskursijām, arī skolas mācību procesa vajadzībām autobusa maksas ir no vecāku kabatām. Visdrausmīgākās un nekorektākās ir viesmākslinieku uzaicināšanas uz skolu, kad no katra bērna uz katru pasākumu tiek iekasēts viens lats, tātad, ja skolā ir 700 bērnu, spriediet paši, pat uz liecības izsniegšanu bērnam jāiemaksā lats, jo dziedās kāda pazīstama māksliniece," stāstīja Siliņa.

Kā ziņots, Tiesībsarga birojā jau pagājušajā gadā tika izveidota konsultatīvā padome par izglītības pieejamību. Patlaban norit darbs pie situācijas izvērtēšanas, kāds ir Satversmē noteiktās bezmaksas izglītības apjoms. Dažādās pasaules valstīs bezmaksas izglītības apjoms ir ievērojami atšķirīgs. Ir valstis, kuras apmaksā visu, kas saistīts ar mācību procesu, pat burtnīcas un sporta tērpus. Savukārt ir arī valstis, kas apmaksā tikai skolas telpas un skolotāja atalgojumu.

Siliņa uzsvēra, ka Satversmē ir noteikts, ka Latvijā pamata un vidējās izglītības ieguve ir bez maksas, turklāt pamata izglītība ir obligāta. Vecāku sniegtā informācija ļaus apzināt naudas apjomu, kāds ir nepieciešams, lai skolotu bērnus dažādos vecumposmos, un saprast, ko valstī saprot ar bezmaksas izglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas