Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tiesībsargs: Uzliekot pienākumu iemaksāt kredītiestādēs uzkrājumus, valstij jāgarantē ieguldījumu drošība

Ja valsts nolems uzlikt par pienākumu iemaksāt kredītiestādēs naudas uzkrājumus, lai tos varētu deklarēt, valstij būtu jānodrošina ieguldījumu drošība, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija! Jansons skaidroja, ka būtu tikai taisnīgi, ka šādā gadījumā valsts nodrošinās mehānismus, kā iedzīvotāji var brīvi piekļūt saviem līdzekļiem.

Tiesībsargs informēja, ka līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu saistībā ar Latvijas Krājbankas finanšu nedienām. Šo jautājumu risināšana gan neesot tiesībsarga kompetence, bet, ja šādi iesniegumi būs, tad tos izskatīs un cilvēkiem sniegs konsultācijas.

Kā ziņots, koalīcijas partiju padome pirmdien, 28.novembrī, spriedīs par tālāko rīcību ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas likumprojektu, kas paredz sākumdeklarēšanās ieviešanu no 2012.gada 1.janvāra, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

Reirs atzina, ka deputātu pastiprinātu interesi pēdējā sēdē izraisījis jautājums par skaidras naudas iemaksu kredītiestādēs, kas būtu jāveic, deklarējot savus uzkrājumus, jo tas aktualizējies līdz ar problēmām Krājbankā, proti, vai cilvēki būtu ar mieru savu naudu, kas līdz šim glabājusies "zeķē", uzticēt bankai. "Šis jautājums vēl nav atrisināts," atzina komisijas priekšsēdētājs.

"Skaidrs, ka tiesībsargājošajām institūcijām ir vēlme, lai iedzīvotāji uzrādītu savā rīcībā esošo skaidro naudu, bet konstatējām, ka ar to ir sarežģījumi," norādīja Reirs.

Iepriekš komisijas sēdē Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka likumprojektam ir jābūt saprotamam un ka joprojām pastāv vairākas pretrunas ar Satversmi.

Finanšu ministrijas pārstāvji rosināja likumprojektā saglabāt prasību pēc skaidrās naudas iemaksas kredītiestādēs līdz šā gada beigām, savukārt deklarācijas varētu iesniegt no 1.marta triju mēnešu laikā.

Parlaments šim 10.Saeimā līdz galam neizskatītajam likumprojektam ir piešķīris steidzamību, tādēļ otrais lasījums būs arī galīgais. 3.novembrī tika nolemts to turpināt izskatīt, un likumprojektu konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā.

Likumprojektā paredzēts, ka fiziskām personām, kas guvušas ar nodokļiem apliekamos ienākumus, bet nav par tiem samaksājušas nodokļus, ienākumus tiks piedāvāts deklarēt no 2012.gada 1.janvāra līdz tā paša gada 1.aprīlim, samaksāt par nedeklarētajiem ienākumiem 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli un līdz ar to legalizēt šos ienākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas