Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tikai neliela daļa tiesnešu izgājuši obligāto apmācību par bērnu tiesību aizsardzību

Šobrīd tikai neliela daļa tiesnešu ir izgājuši speciālo apmācību, kas saistīta ar bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem un noteikta kā obligāta, trešdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

No vairāk nekā 500 tiesnešiem kvalifikācijas pilnveides programmu bērnu tiesību aizsardzībā izgājuši vien 100. Līdz gada beigām plānots apmācīt vēl 120, bet visiem tiesnešiem kursi jāiziet līdz 2017.gadam.

Līdz ar to lielākajai daļai tiesnešu varētu pārmest nezināšanu, kas ļautu apšaubīt viņu kompetenci un kvalifikāciju.

Kā skaidro raidījums, tiesnešiem ik pa laikam ir jāpaaugstina sava kvalifikācija dažādos kursos. Līdz šim sabiedrība tam lielu uzmanību nepievērsa, kamēr netapa nu jau bēdīgi slavenais spriedums Liepājas pedofilu lietā. Tiesnese, kas lēma maigu sodu abiem bērna varmākām, nebija izgājusi speciālo apmācību bērnu tiesību jautājumos un tas izraisīja ekspertu nosodījumu.

Ņemot vērā šo situāciju, patlaban nav iespējams nodrošināt tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) aicinājumu tiesu priekšsēdētājiem lietas, kas saistītas ar dzimumnoziegumiem pret bērniem, uzticēt zinošākiem tienešiem, kas šādos kursos cēluši savu profesionālās kompetences un kvalifikācijas latiņu.

"Ministra aicinājumu nav iespējams realizēt, jo mums tiesā ir trīs tiesneši, kas šo apmācību ir izgājuši, un tie ir civiltiesībās specializējušies," skaidroja Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Sandra Strence.

Lai gan tiesnešiem interese par kursiem ir, vietu tajos ir tik daudz, cik valsts atvēl finansējumu. Šobrīd rindā sastājušies tiesneši, kas skatot civillietas, bet Strence aicinās kolēģus palaist pa priekšu tos, kas skata krimināllietas.

Tiesā gan norāda, ka jebkurā gadījumā tiesās lietu sadale notiek elektroniski. Tiesas priekšsēdētājam nemaz nav iespējams šo procesu ietekmēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas