Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Titavs: Tiesu sistēma sāk pamazām ņirgāties par valsti

Tiesu sistēma, izmantojot savu neatkarību, sāk pamazām ņirgāties par valsti, savā slejā žurnāla Kapitāls decembra numurā norāda Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis Dans Titavs.

Viņš uzskata, ka tiesu sistēma Latvijā aizvien vairāk bremzē gan ekonomikas, gan demokrātijas attīstību.

"Valstij jāspēj spriest taisnīgu un ātru tiesu. Uzņēmējs neriskēs nākt uz valsti, kur var iesaldēt vai arestēt viņa naudu vai aizsākt ekonomisku procesu, kas ilgst 15 gadus. Pavisam nesen tiesa pieņēma lēmumu par 150 000 latu piedziņu saistībā ar notikumu, kas bijis pirms 15 gadiem. Un tas nav pēdējās instances lēmums, arī to vēl var pārsūdzēt," akcentē polittehnologs.

Kā visskandalozāko piemēru viņš min 2009.gada janvāra grautiņu izmeklēšanu.

"Tagad tā izvērtīsies par gadsimta prāvu, kas sākas šogad un, pieļauju, ka tādas attīstības variantā nebeigsies nekad. Nespēju saprast, kā tiks galā ar 68 apsūdzētajiem, kas nav vienā grupā, nav pat pazīstami, ir pilnīgi atšķirīgi cilvēki. Pirmā tiesas sēde jau parādīja - vajadzēja savākt vienkopus cilvēkus, no kuriem viens gribēja čurāt, otrs bija slims, trešais vispār nebija ieradies. Tiesas sēdi nācās pārtraukt un pārcelt uz nākamo gadu," uzsver Titavs.

Viņš uzdod jautājumu, kāpēc netiek rīkoti 68 tiesas procesi, kas notiktu ātri un efektīvi.

"Uzskatu to par ņirgāšanos par valsti un mani kā nodokļu maksātāju. Neesmu gatavs ar saviem nodokļiem uzturēt tādu tiesu, kas elementārus procesus izmeklē pārdesmit gadu. Protams - paši viņi ir nodarbināti, viņiem ir lielas algas," norāda polittehnologs.

Kā piemēru viņš min Lielbritāniju, kur šovasar notika grautiņi, bet pirmie spriedumi sekoja jau nākamajās dienās.

"Ir nepieciešams taisnīgs un ātrs sods. Sodīt šos jauniešus pēc pieciem gadiem ir absurdi - gan attiecībā pret cilvēkiem, gan valsti. Ja sods nav taisnīgs un savlaicīgs, tam zūd jēga. Pēc desmit gadiem šos cilvēkus likt cietumā būs, maigi sakot, jocīgi. Turklāt viņi pārtop par varoņiem un presē viņus pasniedz kā taisnības cīnītājus. Viņi sniedz intervijas, ka cīnījušies pret varu, pret korumpēto valdību. Izdauzot Latvijas Balzamam stiklus un nozogot pāris šņabja pudeļu, centušies ieriebt [ekspremjeram Aigaram] Kalvītim," uzsver Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas