Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Trauksme par neesošiem būvnoteikumiem

Nevar izslēgt, ka būvniecības nozare kopumā tiks paralizēta, - tik skarbi vakar izplatītā paziņojumā situāciju ar Būvniecības likuma spēkā stāšanos raksturoja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Šodien Būvniecības likums stājas spēkā, taču četri no deviņiem speciālajiem būvnoteikumiem, kas nodrošina likuma izpildi, joprojām nav pieņemti Ministru kabinetā, bet no pieņemtajiem pieciem - vieni nav publicēti, bet trīs publicēti vienu dienu pirms spēkā stāšanās, trešdien, 1.oktobrī, vēsta laikraksts Diena.

Ekonomikas ministrija gan skaidro, ka lielākā daļa noteikumu ir pieņemta un būvvaldes zina, kas rakstīts arī tajos, kam vēl nav oficiāla numura.

Būvniecības likuma stāšanās spēkā ir vairākkārt pārcelta. Ekonomikas ministrija Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā janvārī solīja, ka būvniecības procesa regulējošie normatīvie akti būs izstrādāti un pieņemti līdz šā gada maijam, uzsver Vircavs un turpina: "Ministrijas vilcināšanās pieņemt un izsludināt visus speciālos būvnoteikumus ir novedusi pie tā, ka būvvaldes darbiniekiem nav informācijas par jauno regulējumu, nav bijis iespējams pielāgot IT sistēmas, kas izmantojamas ikdienas darbā, tāpat nav izstrādāti saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu, kas nodrošina finansējumu būvniecības procesa tiesiskuma kontrolēšanai. Būtībā nevar izslēgt, ka visa būvniecības nozare no 1. oktobra būs paralizēta un nespēs pilnvērtīgi funkcionēt, jo, piemēram, Ēku būvnoteikumi joprojām nav izsludināti."

Par Ēku būvnoteikumiem Dienai satraukumu izteica arī Liepājas būvvaldes vadītāja Agrita Kulvanovska: "Ar tiem ir iespējams iepazīties Ministru kabineta mājaslapā, taču visas veidlapas darbam, kas ir šajos noteikumos, mēs nevaram izmantot, ja tie nav izsludināti. Atliks lūgt klientus izturēties ar sapratni un pagaidīt pāris dienu. Jāatzīst, ka šobrīd mēs neesam gatavi tam, ka likums stājas spēkā." Arī Rīgas būvvalde pieļauj, ka atsevišķos gadījumos lēmumu pieņemšana var kavēties.

Uz Būvniecības likumu tiek liktas cerības, ka tas palīdzēs sakārtot nozari. Lūgta novērtēt šī likuma un ar to saistīto normatīvo aktu ietekmi, Kulvanovska Dienai norādīja, ka investoriem pozitīva ziņa ir projektēšanas un būvdarbu apvienošana vienā administratīvajā procesā. Tomēr ļoti daudz kardinālu izmaiņu viņa jaunajā likumā nesaskata, pieļaujot, ka tie varētu samazināt riskus, jo tiek pastiprināta kontrole un izveidots arī jau minētais Būvniecības valsts kontroles birojs. Tiesa, Kulvanovska nav pārliecināta, vai birojs, ja tas atradīsies Rīgā un novados tikai ieradīsies pārbaudēs, strādās efektīvi.

Visu rakstu Trauksme par neesošiem būvnoteikumiem lasiet trešdienas, 1.oktobra, laikrakstā Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas