Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Turpinās ieilgušās diskusijas par Okupācijas muzeja piebūvi

Ieilgstot strīdiem par Okupācijas muzeja piebūvi jeb Nākotnes namu, kura izveidošanai pēc Gunāra Birkerta projekta ir pretinieki arhitektu vidē, valdība jautājumu mēģinās risināt, grozot likumu. Savukārt Okupācijas muzeja un Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvji ceturtdien tiksies, lai spriestu par iespēju rīkot publisku diskusiju par ēkas veidolu, vēsta laikraksts Diena.

Oktobra sākumā tika ziņots, ka Nacionālā apvienība (NA) piedāvājusi papildināt Okupācijas muzeja likumu, lai nebūtu šķēršļu projekta realizācijai. Tika solīts, ka jau šonedēļ varētu būt gatavs likumprojekta teksts. Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde Dienai precizēja, ka likuma grozījumus sagatavos Kultūras un Tieslietu ministrijas sadarbībā ar valsts uzņēmumu Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), un tas notikšot šīs nedēļas laikā.

"Lai nodrošinātu Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta īstenošanu atbilstoši plānotajiem termiņiem (līdz 2018. gada 18. novembrim), ar likumprojektu paredzēts kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu," norādīja Grīnfelde. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc koalīcijas sanāksmes izteicās, ka muzeja piebūves iecere jāīsteno, ņemot vērā arhitekta Gunāra Birkerta piedāvājumu.

Vienlaikus jau tagad ir skaidrs, ka muzeja ēkas rekonstrukcija nesāksies, kā iepriekš plānots, jo iepirkums par padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidi ir pārtraukts.

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis atzinumā Rīgas pilsētas būvvaldei ieteicis neatbalstīt būvatļaujas izsniegšanu Latvijas Okupācijas muzeja piebūves būvniecībai. "Būtiski, ka diskusija nebūs par jautājumu, būt vai nebūt rekonstrukcijai. Detaļplānojums ir apstiprināts, un piebūve ir paredzēta. Diskusija ir par to, vai piebūvi būvēt tādā apjomā, kā šobrīd paredz projekts, vai iespējami citādi risinājumi," uzsvēra Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Dienas rīcībā nonākusi arī Daugavas vanagu (DV) ASV valdes priekšnieka Andra Kursieša vēstule Ušakovam, kurā viņš norāda, ka DV Kanādā un ASV ir lielākie Okupācijas muzeja ziedotāji, un šie ziedojumi izmantojami tikai Nākotnes nama izbūvei pēc Gunāra Birkerta projekta.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 15.oktobra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas