Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ušakovs: Tiesas lēmums par Navaļniju izraisīs jaunu eskalāciju ES un Krievijas attiecībās

Tiesas lēmums, ar kuru Krievijas opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam piespriests reāls cietumsods, izraisīs jaunu eskalāciju Eiropas Savienības (ES) un Krievijas attiecībās, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs (S).

Kā aģentūru LETA informēja politiķa biroja vadītāja Diana Švane, Ušakova ieskatā, ES kopumā un jo īpaši EP nevarēs noklusēt situācijā, kad cilvēks tiek nosūtīts uz cietumu, jo viņš "kaut kur nav piereģistrējis, jo tajā brīdī viņš ir bijis komā", īpaši ņemot vērā, ka Navaļnijs komā nonāca acīmredzami nevis pēc savas brīvas gribas. Tāpat politiķis atzīmēja, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa Navaļnija darbībās Yves Rocher lietā neatrada nozieguma sastāvu.

Pēc EP deputāta domām, jau tagad var paredzēt, ka pārliecinošs vairākums EP deputātu, neatkarīgi no viņu politiskās piederības, nosodīs Navaļnija spriedumu. Viņaprāt, ir skaidrs, ka Krievijas puse lieliski saprata un zināja, kāda būs reakcija pēc Navaļnija notiesāšanas.

Ušakovs norādīja, ka priekšā ir vēl viens neizbēgams jauns konfrontācijas loks starp ES un Krieviju, no kura zaudētāji būs visi. Tāpat viņš atzīmēja, ka Navaļnijs tika saindēts nevis Eiropā un ne ES, viņš tika nosūtīts uz cietumu uzreiz pēc tam, kad viņš izdzīvoja pēc saindēšanās.

Politiķis arī uzsvēra, ka patlaban Latvijas labējie politiķi "izskatās visnepatiesākie". Viņa ieskatā, ja tiek runāts par attieksmi pret demokrātiju, tad nav atšķirības starp, piemēram, mūsu nacionālistiem vai konservatīvajiem un tiem, kas vajā Krievijas opozīciju.

"Tie paši mūsu nacionālisti izturas pret visām Latvijas minoritātēm tāpat kā pašreizējās Krievijas varas iestādes pret Navaļniju," uzskata EP deputāts.

LETA jau rakstīja, ka Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

No trīsarpus gadu cietumsoda viņam atrēķināti aptuveni desmit mēneši, ko viņš pavadījis mājas arestā. Tādējādi kolonijā Navaļnijam būs jāpavada aptuveni divi gadi un astoņi mēneši. Līdz brīdim, kad spriedums stāsies spēkā, Navaļnijs atradīsies apcietinājumā.

Maskavas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma Yves Rocher līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā. Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020.gada 30.decembrī.

Krievijas Ģenerālprokuratūra bija atbalstījusi bija FSIN prasību un norādījusi, ka Navaļnijs esot daudzkārt pārkāpis pārbaudes termiņa nosacījumus, kas paredzēja, ka viņam ne retāk kā divas reizes mēnesī jāreģistrējas sodu uzraudzības inspekcijā, bet pēc izrakstīšanās no slimnīcas Vācijā, kur viņš ārstējās pēc saindēšanas, politiķis esot "pilnībā izvairījies no likumā paredzētās kontroles".

Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu Novičok.

Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie Novičok grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Izmeklēšanā, ko veikuši pētnieciskās žurnālistikas centri "Bellingcat" un "The Insider" sadarbībā ar vācu žurnālu "Der Spiegel", noskaidrots, ka Navaļnija slepkavības mēģinājumu veikuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) aģenti.

Pats Navaļnijs paziņojis, ka tie šo noziegumu nav varējuši pastrādāt bez tieša Krievijas prezidenta Vladimira Putina norādījuma.

FSIN pagājušā gada nogalē izplatīja paziņojumu presei, kurā, atsaucoties uz publikāciju žurnālā The Lancet, norādīts, ka Navaļnijs no slimnīcas Berlīnē, kur viņš tika ārstēts pēc noindēšanas mēģinājuma, izrakstīts 20.septembrī, bet līdz 12.oktobrim "pārgājušas visas viņa slimības sekas". Tādējādi, pēc varasiestāžu domām, Navaļnijam kā nosacīti notiesātam jau vajadzēja atgriezties Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas