Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Uzbrukums Kažociņam - iespējama atriebība par ietekmīgu čečenu izraidīšanu no Latvijas

Pēc pusotra gada policija nākusi uz pēdām bijušā specdienesta vadītāja Jāņa Kažociņa uzbrucējiem. Par uzbrukumu Kažociņam netiek izslēgta versija, ka tā bijusi atriebība par ietekmīgu čečenu izraidīšanu no Latvijas, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga. 

Par uzbrukuma īstenošanu un organizēšanu trīs aizdomās turētie vīrieši atrodas apcietinājumā un ar policiju nesadarbojas. Tomēr arvien vairāk pierādījumu liek domāt, ka viņi īstenojuši pasūtījumu un uzbrukums saistīts ar Kažociņa iepriekšējo profesionālo darbību SAB. 

Bijušajam SAB direktoram uzbruka gaišā dienas laikā pie viņa mājām Klusajā centrā pagājušā gada janvārī. Kažociņu uz ielas panāca divi vīrieši, apdullināja iepūšot no baloniņa sejā gāzi un starp viņiem sākās cīniņš.

Kažociņš ir bijušais militārists, ar labu reakciju, taču abiem uzbrucējiem bija pārspēks. Cīniņš ātri beidzās, uzbrucēji aizmuka, nekas netika paņemts. Policija toreiz izvirzīja trīs notikušā versijas:   uzbrukums Kažociņam saistīts ar viņa profesionālo darbību SAB direktora amatā; to izraisījis   privāts konflikts; vai, tas bijis neizdevies laupīšanas gadījums. 

Nozieguma izmeklēšanā  tērēti nopietni policijas resursi un papildspēki. Tiesībsargi apzināja  visas gāzes baloniņu tirdzniecības vietas Latvijā, izņēma apkārtnē pieejamos video novērošanas ierakstus, nopratināja  lieciniekus. Bija pazīmes, ka noziegums iepriekš izplānots. Uzbrucēju sejas bija aizklātas. Izmeklēšanu nodeva organizēto noziegumu apkarošanas pārvaldei. 

Šomēnes šajā lietā ir pirmie aizturētie. Trīs vīriešus tur aizdomās par  uzbrukuma Kažociņam organizēšanu un īstenošanu.  Aiz slēgtām durvīm tiesa izlēma viņus paturēt apcietinājumā vēl uz pāris mēnešiem. Viens no policijas konvojā vestajiem vīriešiem, kuram bija nepieciešams tulks,  tiesas zālē iegāja uzvaroši smaidot. Bet iznākot, smaids bija pazudis. 

"Jaunieši tiek turēti aizdomās par smagu miesas bojājumu izdarīšanas mēģinājumu. Tādas ir šīs aizdomas. Viņi šīs aizdomas neatzīst," stāsta aizdomās turēto vīriešu advokāte Iveta Vietniece.

Abi aizturētie ir Latvijas pilsoņi un rīdzinieki, iepriekš nav sodīti. Trešais iepriekš apcietināts par ātro kredītu izkrāpšanu. Viņš ar viltu uzzināja cilvēku personu datus un viņu vārdā aizņēmās naudu. Laikā, kad uzbruka bijušajam SAB direktoram, viņš bija brīvībā. Visi trīs aizdomās turētie vīrieši ar policiju nesadarbojas un neko nestāsta. Arī par iespējamiem pasūtītājiem ne.

Aizdomās turēto vīriešu advokāte norāda, ka notiek izmeklēšana un izmeklēšanas dati ir izmeklēšanas noslēpums. Un tādēļ arī slēgtā tiesas sēdē to izskata. Uz jautājumu, vai aizdomās turēto nostāja joprojām ir tāda, ka viņi ir nevainīgi advokāte atbild apstiprinoši uzsverot, ka "viņu pozīcija ir, ka viņi nav vainīgi šajā nodarījumā, un, ka apcietinājums ir nepamatoti piemērots." 

Satversmes aizsardzības biroju Kažociņš vadīja divus termiņus pēc kārtas un pēc desmit gadu darba kļuva par aizsardzības ministra padomnieku informācijas tehnoloģiju un starptautiskās drošības jautājumos. Dienā, kad viņam uzbruka, Kažociņš bija zaudējis savu amatpersonas statusu ministram demisionējot un bija droši zināms, ka viņam nav apsardzes. 

Ar policiju izmeklēšanā sadarbojās gan SAB, gan Drošības policija (DP). Par drošību atbildīgo  amatpersonu izteikumi liecināja, ka tas nav bijis uzbrukums laupīšanas nolūkos, vai vienkārša huligāniska dauzīšanās. Uzbrukums esot bijis apzināti gatavots. To pierāda arī  tas, ka kriminālprocesu sākotnēji ierosināja par huligānismu, bet aizturētos vīriešus patlaban  tur aizdomās par mēģinājumu nodarīt smagus miesas bojājumus, par ko draud brīvības atņemšana no diviem līdz desmit gadiem.

Uz jautājumu, kā pats Kažociņš uztver šo noziegumu, viņš redz pamatojumu tam, kādēļ viņam uzbrukts. "Redzat, tas bija ļoti liels pārsteigums, nevaru teikt, ka absolūts, jo protams, kā SAB direktors es sapratu, ka daži lēmumi un darbības, ko SAB veica, kamēr es biju direktors, dažiem cilvēkiem varēja nepatikt."

Kažociņš noliedza, ka iepriekš būtu saņēmis kādus draudus. Tomēr daži viņa vadītās iestādes lēmumi iepriekš izsaukuši asu reakciju. Jau nozieguma izmeklēšanas sākumā policijas spēcīgākā versija bija, ka bijušajam SAB direktoram atriebjas no Latvijas izraidītu čečenu dēļ. 

Pirms trim gadiem SAB divus čečenu uzņēmējam Bislanam Abdulmuslimovam pietuvinātos atzina par Latvijai nevēlamām personām un izdeva Krievijai. Timurs Džamaldajevs un Sergejs Novožilovs pēc SAB ziņām rada draudus valsts drošībai un var traucēt noziedzīgu nodarījumu atklāšanā. Abi vērsās Eiropas cilvēktiesību  tiesā. Sūdzībā rakstīts, ka izdodot viņus Krievijai, abi tikuši pakļauti spīdzināšanai un pat nāves draudiem, jo pirms 17 gadiem kā slepenie Drošības policijas aģenti palīdzējuši no čečenu gūsta atbrīvot trīs Latvijas pilsoņus. Pēc izraidīšanas 2012.gada vasarā viņi izsaukti uz policijas iecirkni Čečenijā, kur smagi piekauti. 

Abi tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļautie ir Bislana Abdulmuslimova sievas radi. Laikā, kad notika uzņēmējam  pietuvināto izraidīšana no Latvijas, valsts augstākās amatpersonas brīdinātas par iespējamām Abdulmuslimova agresijām. Gan tā laika premjeram, gan Saeimas priekšsēdētajai tika pastiprināta apsardze. 

Latvijai šobrīd jāatbild uz Džamaldajeva un Novožilova advokātu iesniegto sūdzību Eiropas tiesai. Nav ziņu, ka Jāņa Maizīša vadītais SAB gatavotos pārskatīt Kažociņa laikā pieņemto lēmumu.  Arī šobrīd versiju, ka uzbrukums Kažociņam varētu būt saistīts ar izraidītajiem čečeniem, policija nav atmetusi.

"Šajā gadījumā ir ļoti svarīgi saprast, vai tā ir kāda sadzīviska rakstura informācija, kas ir izraisījusi šo uzbrukumu, vai tas ir bijis rūpīgi plānots. Jebkurā gadījumā, vai tas ir no mūsu nedraudzīgas valsts izlūkdienesta, vai no kādas nacionālas kopienas nācis - tas būtu jānoskaidro. Jo valsts drošība ir pirmajā vietā un amats, ko Kažociņš ieņēma, ir ne tikai izlūkdienests, bet zināmā mērā arī politisks amats, bez šaubām, jo viņš varēja atļauties teikt diezgan skarbus vārdus par vienu otru notikumu," neslēpj Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklis Kārlis Seržants (ZZS).

Kažociņš ir aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) padomnieks starptautiskās drošības jautājumus, un Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ārštata padomnieks sabiedrības integrācijas jautājumos. Komentēt policijas atklāto Kažociņš nevēlējās, kamēr lieta par uzbrukumu nebūs nonākusi tiesā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas