Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vairums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pilnas slodzes darbs negatīvi ietekmē mātes ģimenes dzīvi

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas jeb 78% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ģimenes dzīve kopumā var ciest, ja mātei ir pilnas slodzes darba laiks, liecina jaunākie Eirobarometra dati.

Latvijas rādītājs šajā aspektā ir par ceturtdaļu augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), kur šādam apgalvojumam nepiekrīt 37% iedzīvotāju. Piemēram, Igaunijā uzskats par to, ka sieviešu pilnas slodzes darbs rada kaitējumu ģimenes dzīvei, izplatīts retāk nekā vidēji ES, bet Lielbritānijā tā domā pat mazāk nekā puse iedzīvotāju.

Latvijā plaši pārstāvēts ir viedoklis, ka bērnu aprūpes sektorā nevajadzētu nodarbināt vairāk vīriešu. Lielāku vīriešu īpatsvaru bērnudārzos atbalsta tikai trešdaļa iedzīvotāju. ES vidēji vīriešu plašāku iesaisti bērnu aprūpes sektorā atbalsta teju divreiz lielāks iedzīvotāju skaits - vīriešu iesaistei šajā sektorā piekrīt 57% ES iedzīvotāju.

Vīrieši kopumā ir mazāk kompetenti mājas darbu veikšanā nekā sievietes, pārliecināti 56% Latvijas iedzīvotāju. Vīriešu spējas tikt galā ar mājasdarbiem ES vidēji apšauba mazāk, tur šādu viedokli pauž tieši puse iedzīvotāju, savukārt, piemēram, 60% Lielbritānijā aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka vīrieši pieprot mājasdarbus.

Par 10% biežāk nekā vidēji ES Latvijā tiek pausts viedoklis, ka tēvam priekšplānā ir jāizvirza karjera, nevis sava mazā bērna pieskatīšana. Tomēr šādu viedokli Latvijā pārstāv mazākums - 39% iedzīvotāju. Savukārt kaimiņvalstī Igaunijā šis rādītājs ir teju divas reizes mazāks nekā Latvijā. Vairums iedzīvotāju gan Latvijā un Igaunijā, gan arī vidēji ES šādu apgalvojumu uzskata par aplamu.

Tikai piektdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka sievietes mazāk nekā vīrieši ir ieinteresētas veidot karjeru. Absolūts vairums jeb 75% valsts iedzīvotāju šādam uzskatam nepiekrīt. Vidēji ES šis rādītājs mazāks - 68%.

Kopumā ceturtdaļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valstī mūsdienās nelīdztiesība starp sievieti un vīrieti ir ļoti izplatīta. Savukārt vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka nelīdztiesība sastopama reti. Vidēji ES vairums jeb 62% uzskata, ka nelīdztiesība starp abiem dzimumiem ir problēma un ka tā ir ļoti izplatīta.

Latvijas vīrieši krietni retāk nekā vidēji ES valstu vīrieši norādījuši, ka nelīdztiesība ir izplatīta. Ja vidēji ES nelīdztiesību par izplatītu problēmu uzskata 57% vīriešu, Latvijā tikai trešdaļa vīriešu saskata nelīdztiesības izplatību. Arī Latvijā dzīvojošo sieviešu vidū šīs problēmas apziņa ir retāk izplatīta nekā vidēji ES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas