Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vakcīnu pret Covid-19 efektivitāti pārbauda arī jaunākiem bērniem

Vakcīnu pret Covid-19 izstrādātāji sākuši klīniskos pētījumus arī bērnu populācijā, taču infektologi nav pārliecināti, ka bērni palīdzēs radīt kolektīvo imunitāti. Galvenā atbildība, lai bērni nesaslimtu ar koronavīrusa izraisītu infekciju, ir un paliek pieaugušo ziņā, jo viņi ir sākotnējais infekcijas avots.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska Dienai stāsta, ka trīs līdz šim apstiprināto vakcīnu izstrādātāji veic klīniskos pētījumus arī bērnu vidū, piemēram, AstraZeneca vakcīnas efektivitāti pārbauda Lielbritānijā bērniem 5–12 gadu vecumā, līdzīgi notiek ar Moderna un vakcīnu Comirnaty. Līdz šim Latvijā saslimšanas gadījumi ar Covid-19 pārsvarā rāda, ka to pārslimo vieglāk nekā gripu.

Vecākiem un skolotājiem

D. Zavadska skaidro: "Tādu vīrusa vektora vakcīnu kā AstraZeneca un Johnson&Johnson tehnoloģijas jau ir zināmas un pētītas arī bērnu populācijā, tāpēc nekādu lielu pārsteigumu nevajadzētu būt. Patlaban nav bijuši tik smagi saslimšanas gadījumi, lai mediķu konsilijs lemtu par tūlītēju vakcināciju. Tiklīdz būs saņemts apstiprinājums vakcīnas lietošanai konkrētam bērnu vecumam, izvērtēsim, vai teorētiski pastāv augsts risks un tas jādara. Nevaru apgalvot, ka bērnu vakcinācija palīdzēs kolektīvajai imunitātei."

Jau ilgstoši bērni neapmeklē skolu un mācību process notiek attālināti. D. Zavadska uzsver, ka straujāka pieaugušo, tai skaitā skolotāju, vakcinācija ļautu ātrāk visiem mācīties klātienē, jo bērni cits citu ar Covid-19 inficē ļoti reti. Kā norāda infektoloģe, jau pandēmijas pirmajā vilnī, piemēram, bērns ar sirds transplantāciju, saņemot imunitāti stiprinošus medikamentus, no Covid-19 ātri atveseļojās. Latvijā ir astoņi gadījumi, kad pēc viegli pārslimota Covid-19 radies multisistēmu iekaisuma sindroms, taču tāpēc nebūtu iemesls vakcinēt visus bērnus, uzskata D. Zavadska.

"Kopumā Covid kā slimība bērna vecumā nenorit smagi, toties bērni ir galvenie gripas izplatītāji, un slimības gaita bieži ir ļoti smaga, pat ar letālām sekām. Tāpēc nenoliedzami pret gripu bērniem ir jāvakcinējas. Diemžēl nākas konstatēt, ka līdz šim ļoti kūtri to dara pedagogi. Jācer, ka mainīsies viņu attieksme arī pret Covid-19 vakcīnu," norāda infektoloģe.

D. Zavadska pieļauj, ka nākotnē pret koronavīrusa izraisītu infekciju vakcinēs tos bērnus, kuriem pastāv augsts risks nopietnai slimības norisei. "Tikai, ja Covid-19 ilgstoši saglabājas kā globāla sabiedrības veselības problēma, tad kolektīvās imunitātes iegūšanai vajadzēs piesaistīt arī bērnus. Patlaban aktuālāka ir pieaugušo vakcinācija, tādēļ jācer uz sabiedrības lielākās daļas izpratni, ka tas ir nozīmīgi," uzsver Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja. Viņas ieskatā bērniem ģimenē jāsaņem vecāku mīlestība un māja nav jāpadara par vēl vienu izolācijas telpu, bet ir jāsarunājas un jāmāca, kāpēc ārpus tās ir jāvelk maska un jādezinficē rokas, kāpēc pagaidām nevar apciemot vecvecākus.

Jānovērš nepatīkamie simptomi

BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste Gunta Laizāne Dienai atzīst, ka gadījumi, kad bērni saslimst ar Covid-19 un nonāk stacionārā, nav bijuši sarežģīti un tos varētu raksturot kā vidēji smagus. Citādi, ja ir arī kāda blakus saslimšana, piemēram, urīnceļu infekcija u. tml. Līdz šim bērni slimojuši salīdzinoši viegli un komplikācijas bijušas reti.

"Bieži vecāki ir ļoti satraukušies, ja analīzes uzrāda Covid-19 klātbūtni vai arī novērojama bronhiālā astma un citi smagāki gadījumi, tad bērni nonāk stacionārā. Bērniem ar nopietniem imūnās sistēmas regulācijas traucējumiem ir izstrādāta īpaša uzraudzības un atveseļošanās programma," stāsta G. Laizāne.

Patlaban uzliesmo līdz galam neizzinātā koronavīrusa izraisītā slimība un jau zināmā gripa. Saslimšanas simptomi var būt līdzīgi. Visbiežākās pazīmes ir sāpes kaklā un gripai līdzīgie simptomi – kaulus lauzošas sajūtas, temperatūra. Dažiem bērniem rodas iesnas, kādam ir caureja un vemšana, vēl citiem ir klepus un plaušās dzirdami trokšņi.

G. Laizāne iesaka vakcinēties pret gripu visām vecuma grupām, bet neuzskata, ka bērni būtu prioritārā grupa vakcinācijai pret Covid-19. Ja bērni ir sociāli aktīvi un varētu pirmie saslimt, tad būtu jāveic testa pārbaudes.

Pediatre un infektoloģe vecākiem iesaka jebkuru situāciju izvērtēt kritiski un censties saglabāt mieru.

Neatkarīgi, vai ir veiktas Covid-19 testa analīzes, bērniem jādod daudz dzert, jālieto temperatūru pazeminoši līdzekļi, kā arī atkarībā no bērna vecuma var izmantot lokālus līdzekļus kakla sāpēm, aizliktam degunam.

Kā uzsver G. Laizāne, svarīgākais ir novērst nepatīkamos simptomus, no kuriem var rasties sarežģījumi, nevis ietekmēt paša vīrusa būtību. Piemēram, ja ļoti sāp kakls, bērns atsakās dzert, bet, ja ir augsta temperatūra un nedzer, organisms atūdeņojas. Atsāpinot kaklu un iedodot temperatūru pazeminošas zāles, bērns lietos šķidrumu un varēs izvairīties no braukšanas uz slimnīcu.

Tikpat būtisks ir vitamīniem bagāts uzturs un vēdinātas telpas.

"Nav citas brīnuma tabletes vai medikamenta, kas veicinātu atveseļošanos," stāsta G. Laizāne un piebilst, ka BKUS interneta mājaslapā ir dažādi ieteikumi vecākiem, kā rīkoties dažādos gadījumos.

Nākamais solis ir vērsties pie ģimenes ārsta, bet ļoti nopietnos gadījumos, protams, bērns būs jāved uz stacionāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas