Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Valdība atbalsta veselības aprūpes pakalpojumu sasaisti ar nodokļu nomaksu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kā arī grozījumus Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā un Ārstniecības likumā, kas paredz veselības pakalpojumu sniegšanu sasaistīt ar nodokļu maksāšanu.

Vislielākās debates valdības sēdē raisīja vēlme noteikt, cik procentuāli liela iekšzemes kopprodukta (IKP) daļa būtu atvēlama veselības aprūpei. Veselības ministrija vēlējās noteikt, ka veselības aprūpes valsts budžets ir 4,5% no IKP līdzīgi kā noteikts mērķis saskaņā ar starptautiskajām saistībām aizsardzībai atvēlēt 2% no IKP. Iebildumus pret šādu ieceri cēla ne tikai finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) un labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), bet arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Rezultātā šāda iecere tika iekļauta vien likumprojekta paskaidrojošajā dokumentā jeb anotācijā.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) valdības sēdē uzsvēra, ka tāda situācija veselības nozarē kā Latvijā pēc daudziem rādītājiem nav nevienā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, piemēram, pacientiem uz atsevišķiem pakalpojumiem rindā jāgaida mēnešiem, bet ārstu algas esot ārpus normālas darba samaksas. Arī šo iemeslu dēļ pašreizējo kārtību nepieciešams mainīt.

Gala vārds par likumprojektiem būs jāsaka Saeimai.

LETA vēsta, ka veselības pakalpojumu sniegšanas sasaisti ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksāšanu paredzēts sākt 2015.gada 1.jūlijā, iepriekš žurnālistiem sacīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvji. Iecerēts, ka 2014.gada 1.jūlijā tiks sākta uzskaite, lai cilvēki, kuri 2014.gadā būs vismaz pusgadu maksājuši IIN, no 2015.gada 1.jūlija būtu tiesīgi saņemt veselības aprūpes pakalpojumus.

Plānots, ka no IIN iezīmētā nodokļa daļa veselības apdrošināšanai būs līdz 3,65% apmērā. VM sola, ka nodokļu slogs iedzīvotājiem nepieaugs un obligātajai veselības apdrošināšanai iekasētie līdzekļi tiks izmantoti tikai apdrošināšanas pakalpojumiem.

Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamā medicīniskā palīdzība, konkrētu diagnožu ārstēšana un kompensējamie medikamenti ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās 19 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2., un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šī saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.

Savukārt pārējie iedzīvotāji - gan obligāti, gan brīvprātīgi apdrošinātie - iegūs tiesības uz valsts apmaksātu veselības aprūpi, ja būs veiktas apdrošināšanas iemaksas. Tām būs jābūt paziņotām un veiktām noteiktu laika periodu - obligāti apdrošināmām personām ne mazāk kā 11 kalendāros mēnešus, bet brīvprātīgi apdrošināmām personām - ne mazāk kā 12 kalendāros mēnešus.

Kā skaidro VM, obligāti apdrošināmas personas būs Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri maksā IIN, bet brīvprātīgi apdrošināmās personas - Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri nemaksā IIN, kā arī nav atbrīvoti no iemaksu veikšanas, bet vēlas iekļauties sistēmā.

VM arī atgādina, ka ir paredzētas divu veidu valsts veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas - regulāras reizi mēnesī 28 eiro (19,84 latu) apmērā vai vienreizējais brīvprātīgo maksājums, kas atbilst trīskāršam minimālās darba algas apmēram.

Vienlaikus ministrija skaidro, ka atšķirībā no sociālās apdrošināšanas iemaksām valsts veselības apdrošināšanas iemaksas neveidos uzkrājumu konkrētam maksātājam. Sistēma būs orientēta uz solidaritāti starp apdrošināšanas iemaksu veicējiem un apdrošināšanas pakalpojumu saņēmējiem - darbosies princips "veselais maksā par slimo".

Plānots, ka likums stāsies spēkā pakāpeniski ar 2014.gada 1.jūliju. Tā pārejas noteikumi paredz, ka 12 mēnešus no likuma spēkā stāšanās visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem būs tiesības uz valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumiem. Vienlaikus sāksies veselības obligātās apdrošināšanas iemaksu iekasēšana.

Savukārt no 2015.gada 1.jūlija valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus varēs saņemt tikai IIN maksātāji vai brīvprātīgie iemaksu veicēji, kā arī valsts apdrošinātās personas.

Vienlaikus gan tiks noteikti atvieglojumi vajadzīgajiem iemaksu periodiem - tie darbosies līdz 2016.gada 30.jūnijam. Piemēram, obligāti apdrošināmas personas iegūst tiesības uz valsts veselības apdrošināšanas pakalpojumiem ar 2015.gada 1.jūliju uz viena gada periodu, ja 2014.gadā būs veiktas valsts veselības apdrošināšanas iemaksas par vismaz pieciem mēnešiem, nevis 11 mēnešiem, bet brīvprātīgi apdrošināmas - par vismaz sešiem mēnešiem, nevis 12.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas