Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Valdība lemj par vairākiem atbalsta pasākumiem Zolitūdes traģēdijā cietušajiem

Ministru kabinets otrdien lēma par vairāku sociālā atbalsta pasākumu nodrošināšanu cilvēkiem, kuri cieta Zolitūdes traģēdijā, kurā, iebrūkot veikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet cieta vairāki desmiti.

Traģēdijā cietušajām personām tiks nodrošināts desmit dienu ilgs sociālās rehabilitācijas pakalpojumu kurss Sociālās integrācijas valsts aģentūrā, pēc ārstēšanās procesa pabeigšanas tiks sniegti medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi rehabilitācijas centrā Vaivari. Tāpat cietušie tiks nodrošināti ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, tai skaitā tādiem, kuri šobrīd nav iekļauti no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāto tehnisko palīglīdzekļu sarakstā, piemēram, funkcionālajām gultām.

Ilgstoši sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumi tiks sniegti traģēdijā bez vecāku gādības palikušiem bērniem vecumā līdz diviem gadiem, bērniem ar garīga un fiziska rakstura traucējumiem līdz četru gadu vecumam un bērniem invalīdiem līdz 18 gadu vecumam, personām ar smagiem garīga rakstura traucējumiem un neredzīgām personām. Savukārt juridisku palīdzību cietušie varēs saņemt Juridiskās palīdzības administrācijā.

Ņemot vērā traģēdijas apjomu un iespējamo traģēdijas aculiecinieku posttraumatisko sindromu, valdība lēma, ka bērniem un pusaudžiem cauru diennakti visu decembri tiks nodrošināta psiholoģiskā palīdzība caur Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas tālruni.

Lai nodrošinātu neatliekamu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu traģēdijā cietušajām personām, tostarp operatīvo dienestu darbiniekiem, no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Sociālās integrācijas valsts aģentūrai piešķirti 24 160 lati. Lai nodrošinātu diennakts krīzes telefona darbību, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai piešķirti 1862 lati. Savukārt sociālās rehabilitācijas, medicīniskās rehabilitācijas un tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu izmaksas sākotnēji tiks segtas no Labklājības ministrijas un Veselības ministrijas nākamā gada budžeta līdzekļiem. Vēlāk ministrijas varēs valdībai iesniegt finansējuma pieprasījumu par faktisko apmaksāto pakalpojumu apjomu.

Nolūkā aizsargāt būtiskas valsts intereses rehabilitācijas centram Vaivari, Latvijas Nedzirdīgo savienībai un Latvijas Neredzīgo biedrībai, nodrošinot nepieciešamos tehniskos palīglīdzekļus, atļauts nepiemērot Publiskā iepirkumu likuma prasības.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) valdības sēdē sacīja, ka šis ir tikai viens no pirmajiem lēmumiem par sociālās palīdzības sniegšanu traģēdijas upuriem. Par tālāko situāciju ministrija valdībai ziņos turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas