Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība nolemj lauzt ar Rīgu un Ventspili noslēgtos līgumus par speciālu IIN iekasēšanas kārtību

Valdība otrdien nolēma lauzt ar Rīgas domi un Ventspils domi noslēgtos līgumus par īpašo iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) iekasēšanas kārtību.

Patlaban ar Rīgas domi un Ventspils pilsētas domi ir spēkā līgumi par speciālu IIN ieskaitīšanas kārtību, saskaņā ar kuru IIN maksājumi tieši, bez Valsts kases starpniecības, nonāk konkrētās pašvaldības budžetā. Ar Rīgas domi līgums noslēgts 1995.gada decembrī, bet ar Ventspils pilsētas domi - 1996.gada martā.

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu lauzt šos līgumus un noteikt, ka no nākamā gada janvāra IIN ieskaitāms tikai Valsts kases IIN sadales kontā. Tādējādi nodokļu maksātājiem tiks vienkāršota IIN samaksas kārtība, tiks samazināts administratīvais slogs un efektivizēta valsts un pašvaldību resursu izlietošana. Pārejot uz pilnībā centralizētu IIN nodokļa iekasēšanu, tiks optimizēts IIN administrēšanas process, samazināsies kļūdaino maksājumu skaits Valsts kases IIN sadales kontā un tiks novērsta situācija, ka pašvaldības ilgstoši nesaņem tām pienākošos līdzekļus no iekasētā IIN, izskatīšanai valdībā iesniegtajā ziņojumā raksta FM. Dokumentā teikts, ka Rīgas dome kļūdaini ieskaitīto IIN maksājumu pēc tā konstatēšanas nevis nekavējoši atmaksā citām pašvaldībām, bet izmanto savu funkciju pildīšanai un politiski noteikto prioritāšu īstenošanai.

Savukārt Ventspils pašvaldība vēstulē valdībai minējusi vairākas pašreizējās kārtības priekšrocības, piemēram, ja pašvaldība pati iekasē IIN, tā ir ieinteresēta stimulēt un attīstīt uzņēmējdarbību, jo no tā atkarīgs IIN ieņēmumu apjoms pilsētas budžetā, pašvaldība arī uzņemas atbildību un ir ieinteresēta pašas prognozēto IIN ieņēmumu izpildē. Pašreizējā situācijā darba devēji ir motivēti maksāt nodokļus par saviem darbiniekiem tieši pašvaldības budžetā, nevis "kopējā katlā" Valsts kasē, jo viņu iemaksātie nodokļi pilnībā tiek izmantoti pašvaldības iedzīvotāju interesēs, rakstīts Ventspils domes vēstulē.

Ventspils dome rosina, ka, valdībai pieņemot lēmumu par īpašās IIN iekasēšanas maiņu, vienlaikus neatliekami jārisina jautājums par pašvaldības nodrošināšanu ar informāciju par IIN ieņēmumiem. Tādēļ Ventspils rosina noteikt FM par pienākumu no 2015.gada sākuma nodrošināt pašvaldībai ik mēnesi informāciju par IIN summām, kas ieturētas un ieskaitītas valsts budžetā par Ventspilī deklarēto fizisko personu ienākumiem. Savukārt nākotnē Valsts ieņēmumu dienestam būtu jānodrošina iespēja pašvaldībām saņemt informāciju par IIN maksājumiem Ieņēmumu dienesta tīkla servisos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas