Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdībā noraidīta ideja ierobežot komandējumu bonusu izmantošanu privātām vajadzībām

Finanšu ministrija (FM), veidojot nākamā gada budžetu, atradusi veidu, kā ietaupīt uz komandējumu rēķina, proti, stingrāk kontrolējot lojalitātes programmās uzkrāto punktu izmantošanu, taču ministri šo priekšlikumu ir noraidījuši, ceturtdien vēstīja raidījums LNT Ziņas.

Runa ir par aviokompāniju un viesnīcu lojalitāšu programmās uzkrātajiem punktiem jeb bonusiem. Līdz šim neviens nav kontrolējis, kā amatpersonas izmantojušas punktus, ko izdevies uzkrāt, regulāri dodoties valsts apmaksātos komandējumos. Tas paver iespēju punktus izmantot privātiem ceļojumiem, ko apmaksājuši nodokļu maksātāji.

FM ierosina šādu praksi izbeigt un noteikt, ka komandējumos uzkrātie lojalitātes punkti turpmāk ir izmantojami tikai un vienīgi nākamo komandējumu segšanai. Ministrijā to pamato ne vien ar finansiālu ieguvumu, bet arī ar labas valsts pārvaldības prakses ieviešanu.

“Lai nebūtu arī pārmetumi, ja amatpersona ir braukusi komandējumos un šādus punktus uzkrājusi, pēc tam izmanto savām privātām vajadzībām. Protams, sabiedrība ir izteikusi bieži vien neapmierinātību par to, ka amatpersonas kaut kādā veidā gūst labumu,” skaidroja FM pārstāve Jana Salmiņa.

Ar šo priekšlikumu šonedēļ tika iepazīstināti ministri, kuri to noraidīja.

Tomēr FM nedomā padoties un sola cīnīties par to, lai amatpersonu ceļošana uz nodokļu maksātāju rēķina tomēr vairs nebūtu iespējama.

Bieži ceļo amatpersonas, kuras dodas komandējumos. Dienesta braucieni ir ikdiena Ārlietu ministrijā (ĀM). Pērn to darbinieki devās 2600 komandējumos, 2014.gadā - 3000. Tātad tie ir vidēji septiņi līdz astoņi komandējumi katru dienu.

Taču to, kā valsts amatpersonas izmanto lojalitāšu programmās uzkrātos punktus, neviens nekontrolē, skaidro Finanšu ministrijā (FM).

“Ja tu esi braucis komandējumos, uz tevi kā privātpersonu ir sakrājušies punkti. Nu, un, protams, līdz šim neviens nav sekojis līdzi, ko tu dari ar uzkrātajiem punktiem. Attiecīgi tā pēc būtības šie punkti paliek amatpersonas rīcībā,” skaidroja FM pārstāve Jana Salmiņa.

Līdz ar to amatpersonām ir iespēja doties privātos ceļojumos, ko apmaksājuši nodokļu maksātāji, jo tie tiek apmaksāti ar bonusa punktiem, kas uzkrāti, pateicoties komandējumiem.

Rakstiskā atbildē ĀM šādu praksi attaisno ar to, ka likums tā rīkoties neaizliedz: “Likums sniedz valsts amatpersonām tiesības saņemt atlaižu kartes un piedalīties lojalitātes programmās.”

Izmaiņas atbalsta labas pārvaldības eksperts, biedrības “Delna” direktors Jānis Volberts, norādot, ka ir jāatrod labākais veids, kā to iedzīvināt.

“Bez šaubām, tas ir skaidrs. Vienkārši ir jādomā, kā bez milzīga administratīvā resursa un kontroles vienkārši šo jautājumu atrisināt,” norādīja Volberts.

Pievienotas pēdējās septiņas rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas