Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Valdība piešķirs aizdevumus 15 bērnudārzu būvniecībai vai paplašināšanai pašvaldībās

Lai atbalstītu 15 jaunu bērnudārzu būvniecības vai paplašināšanas projektus, turpmāko trīs gadu laikā valdība nodrošinās valsts budžeta aizdevumus pašvaldībām gandrīz 20 miljonu eiro apmērā.

Valdība šodien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādāto rīkojuma projektu Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem jaunas pirmsskolas izglītības iestādes būvniecībai vai esošas pirmsskolas izglītības iestādes paplašināšanai, kuriem piešķirams valsts budžeta aizdevums. Tas kopumā paredz atbalstīt 15 jaunu vai paplašinātu bērnudārzu būvniecības projektus 11 Latvijas pašvaldībās, kurās ir būtiskas bērnu rindas.

Kopējais investīciju apmērs plānots nedaudz vairāk kā 40 miljonu eiro apmērā, no kuriem 20 miljoni plānoti kā valsts budžeta aizdevums pašvaldībām. 

Saskaņā ar VARAM informāciju, uz 2019.gada 1.oktobri kopumā 43 pašvaldībās rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēm gaidīja 10 105 bērni.

Ministrijā aprēķināts, ka, atbalstot šos pašvaldību investīciju projektus, rindas samazinājums būtu par 22%, proti, vieta bērnudārzā atrastos papildu 2197 bērniem.

"Piemēram, Rīgas pilsētā bērnudārzu jautājums līdz šim ilgstoši nav bijis pietiekami risināts, uz 2019.gada 1.oktobri rindā bija 2099 bērni, kas vēlas apmeklēt pašvaldības bērnudārzus, bet nevar vietu trūkuma dēļ. Ministrija aprēķinājusi, ka līdz ar iecerēto atbalstu tiktu izveidotas 443 jaunas vietas bērnudārzos Rīgā, rindu samazinot par piektdaļu," komentē VARAM.

Jaunu bērnudārzu būvniecības vai paplašināšanas projektu īstenošanu plānots atbalstīt arī Ventspilī, Tukumā, Jūrmalā, Ķekavā, Liepājā, Ādažos, Siguldā, Stopiņos, Mārupē un Jelgavā.

Olaines novada investīciju projekts neatbilda nosacījumam, ka pašvaldība nodrošina budžeta līdzfinansējumu ne mazāk kā 25% apmērā no kopējām būvdarbu izmaksām. 

Savukārt Valmieras pilsētas investīciju projekts netika tālāk vērtēts, jo neatbilda nosacījumam būvdarbus sākt 2020.gadā. Salaspils novada investīciju projekts neatbilda nosacījumam, ka vienas vietas izveides izmaksas nevar būt lielākas par 12 000 eiro. Tikmēr Ogres novada, Lielvārdes un Burtnieku novada projektu realizācija neatbalstīja, jo tajos bērnu rinda uz pirmsskolas izglītības iestādēm ir mazāka par 100.

Pašvaldības savus investīciju projektus iesniedza VARAM līdz 30.aprīlim. Kā prioritāte tika noteikti augstas gatavības projekti, kam ir izstrādāts tehniskais projekts vai noslēgts līgums par tehniskā projekta izstrādi, un projekta būvdarbus plānots sākt īstenot līdz 31.decembrim.

Tāpat, izvērtējot iesniegtos pašvaldību pieteikumus, tika ņemtas vērā samērīgas projekta realizācijas izmaksas. VARAM izvērtēja pašvaldību iesniegtos investīciju projektus atklāta projektu pieteikumu konkursa veidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas