Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Valdībai trīs aprēķinu varianti, ko var nest sankcijas pret Krieviju

Valdībai ir rīcības plāns situācijai, ja iespējamās Krievijas sankcijas nesīs riskus Latvijas tautsaimniecībai, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

"Šobrīd tie ir tikai riski. Šobrīd nav skaidrs, kā attīstīties situācija. Eiropas Savienība (ES) šobrīd nav lēmusi par ekonomiskām sankcijām. Šobrīd sākt runāt par dažādiem skaitļiem būtu pāragri," teica valdības vadītāja. Viņa iepriekš televīzijā teikto, ka sankcijas pret Krieviju Latvijai varētu maksāt vairākus simtus miljonus eiro, tagad dēvēja par aptuveniem aprēķiniem.

"Es negribu nosaukt nozares, lai neizraisītu ažiotāžu, bet mums ir ļoti precīzi trīs variantu aprēķini," teica valdības vadītāja.

Otrdien valdība aiz slēgtām durvīm apskatīja riskus, ko Latvijas tautsaimniecībai var nest notikumi Ukrainā. Izskatīti trīs scenāriji. Straujuma nenoliedza, ka pesimistiskākais scenārijs - sadarbība ar Krieviju apstājas pilnībā - Latvijai maksātu 10% no iekšzemes kopprodukta. Vienlaikus šāda iespēja, valdības vadītājas vērtējumā, būtu nereāla.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) sacīja, ka pagaidām ES panākta vienošanās par politiskām sankcijām, taču amatpersonu saraksts, pret kurām tās vērstas, var tikt paplašināts. Tikai tad, ja ES sapratīs, ka šīs sankcijas nestrādā, var tikt lemts par sankciju trešo fāzi. "Latvija nav bijusi pati karstākā sankciju aizstāve, Latvija arī nav sēdējusi malā. [..] 1930.gados Latvija sēdēja un klusēja. 1940.gads atnāca. Mums ir jāsaprot, ka mums ir jābūt ne histēriskiem, bet aktīviem starptautiskās sabiedrības locekļiem," sacīja ārlietu ministrs.

Arī Rinkēvičs izvairīgi runāja par minētajiem iespējamiem attīstības scenārijiem. "Vismelnākais scenārijs ir karš mūsu reģionā," viņš bilda.

Savukārt taujāts, vai Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēl joprojām ir gaidīts viesis Latvijā, ārlietu ministrs sacīja: "Krievijas prezidenta vizīte Latvijas Republikā šobrīd nav dienas kārtībā."

Valdība vienojās katru otrdienu noturēt slēgtas sēdes, kurās spriest par tautsaimniecības un drošības riskiem. Ja valdības vadītājai šķitīs, ka nepieciešams, tiks sasauktas arī valdības ārkārtas sēdes. Turklāt regulāru aktuālo informāciju ministriem sniegs Ārlietu ministrija. Straujuma arī lūgusi šajās dienās organizēt Baltijas premjeru tikšanos, lai koordinētu rīcību starp trīs kaimiņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas