Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Valsts policija nepamatoti ņēmusi maksu par kārtības nodrošināšanu pasākumos

Iekšlietu ministrija (turpmāk - IeM) un tās iestādes nenodrošina pareizu maksas pakalpojumu izcenojumu un normatīvajos aktos noteikto atgūstamo izdevumu aprēķinu un izdevumu savlaicīgu atgūšanu, kā arī ir pieļāvušas normatīvo aktu pārkāpumus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (turpmāk - VK).

Revīzijā secināts, ka Nodrošinājuma valsts aģentūra (turpmāk - NVA), aprēķinot administratīvo pārkāpumu lietās izņemto transportlīdzekļu glabāšanas izdevumus, ir nepamatoti palielinājusi izdevumu apmēru. NVA Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja sagatavotajos lēmumos par transportlīdzekļu glabāšanas izdevumu samaksu par kopējo summu Ls 917 480 iekļautie izdevumi ir bez pamatojuma palielināti. Visos gadījumos, kad sodītās personas bija apstrīdējušas lēmumus, atgūstamā summa tika samazināta. Piemēram, Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītājs ir pieņēmis lēmumu par izdevumu samaksu par summu Ls 4620, bet NVA direktors transportlīdzekļa glabāšanas izdevumus ir samazinājis par Ls 4144 un noteicis atmaksājamo summu Ls 476 apmērā. Glabāšanas izdevumi tika samazināti tāpēc, ka transportlīdzekļa realizācija nebija uzsākta normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, bet 518 dienas vēlāk.

Revīzijas laikā NVA nebija sagatavojusi un nosūtījusi lēmumus par izdevumu samaksu par 1779 transportlīdzekļiem, kas realizēti laika posmā no 2009.gada 8.decembra līdz 2012.gada 30.jūnijam.

IeM padotības iestādes nav izveidojušas pietiekamu kontroles sistēmu, lai nodrošinātu savlaicīgu naudas sodu un alkohola koncentrācijas, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaužu izdevumu atgūšanu no sodītajām personām un lēmumu nodošanu piespiedu izpildei, kā arī Sodu reģistra dati nav izmantojami samaksas kontrolei. No 524 izlases kārtībā pārbaudītajiem gadījumiem, kad Sodu reģistrā uzrādīta informācija, ka naudas sodi nav samaksāti un nav nodoti piespiedu izpildei, saskaņā ar administratīvo pārkāpumu lietai pievienotajiem dokumentiem tikai 37 gadījumos jeb 7% gadījumu faktiski nebija uzsākta piespiedu izpilde. Vienlaikus IeM Informācijas centra maksājumu apstrādes sistēmā ir uzkrāta informācija par 540 551 maksājumiem par kopējo summu Ls 47 938 709, kas nav identificēti.

Revīzijā netika gūta pārliecība, ka pakalpojumi, kas saistīti ar sabiedriskās kārtības nodrošināšanu publiskajos pasākumos, ir sniegti atbilstoši likumā Par policiju un Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā noteiktajiem mērķiem un kārtībai, kā arī nav iespējams nodalīt Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta funkciju ietvaros veiktos pasākumus no maksas pakalpojumiem. Valsts policija ir nepamatoti saņēmusi maksu par sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanu gadījumos, kad šādu pakalpojumu sniegšana par maksu nav paredzēta - sapulču un gājienu laikā, veicot privātu personu automašīnu pavadīšanu, veicot ceļu satiksmes regulēšanu un slēgšanu elektrolīniju remonta, filmu uzņemšanas, ceļu remontu, autobraucēju aptauju un iepirkšanās laikā.

Pēc revīzijas "Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu pašu ieņēmumu likumība un valsts nodevu un naudas sodu iekasēšanas atbilstība normatīvo aktu prasībām" IeM ir sniegti 12 ieteikumi, kurus tā apņēmusies ieviest līdz 2013.gada 30.decembrim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas