Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Valsts World Expo 2010 Latvijas paviljona ziedotājiem pārskaitīs 580 000 latu

VAS Latvijas dzelzceļš un Ventspils Brīvosta par ziedoto naudu Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē World Expo 2010, kas šogad risinājās Šanhajā, no valsts atgūs ievērojami mazāku summu, nekā tās ziedojušas, paredz šodien valdībā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta rīkojumā par valsts kustamās mantas pārdošanu pēc starptautiskās izstādes World Expo 2010.

Jau ziņots, ka Latvijas dalība izstādē "World Expo 2010" izmaksāja 2 550 000 latu, no kuriem VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) ziedoja 1 700 000 latu, bet "Ventspils brīvosta" - 450 000 latu.

EM norādījusi, ka saņemtie līdzekļi 580 044 latu apmērā par valsts kustamās mantas - Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē "World Expo 2010" un tajā ietilpstošo iekārtu un inventāra, tostarp vertikālā vēja tuneļa - pārdošanu 2011.gada 1.jūnijā tika ieskaitīti EM deponēto līdzekļu kontā Valsts kasē.

Saskaņā ar 2009.gada 2.novembra finanšu dāvinājuma līguma starp LDz un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), ja "World Expo 2010" nolūkam iegādātais aprīkojums vai iekārta, kas iegādāti par LDz ziedotajiem naudas līdzekļiem, tiek pārdoti, LIAA pārskaita komersantam tā rezultātā iegūtos attiecīgos naudas līdzekļus.

Savukārt no 2010.gada 4.janvāra finanšu dāvinājuma līguma starp Ventspils brīvostas pārvaldi un LIAA izriet, ka ieņēmumi no pamatlīdzekļu atsavināšanas tiks atmaksāti Ventspils brīvostai proporcionāli ziedojuma summai attiecībā pret kopējām "World Expo 2010" izmaksām.

Ņemot vērā, ka nav konstatējams, vai kustamā manta ir iegādāta tieši par "Latvijas dzelzceļa" ziedotajiem līdzekļiem, kā arī ievērojot vienlīdzības principu un noslēgtos līgumus, proporcionāli iepriekšminēto institūciju ziedojuma summām, ieņēmumi no kustamās mantas pārdošanas pienākas LDz - 64,52% jeb 374 244 lati, Ventspils brīvostas pārvaldei - 17,08% jeb 99 071 lats, bet valsts budžetā paliek 18,4% jeb 106 728 lati.

Jau ziņots, ka nauda par Latvijas paviljonu starptautiskajā izstādē "World Expo 2010", kas janvāra beigās tika pārdots izsolē, ir ieskaitīta paviljona kontā juaņās, taču radusies maza aizķeršanās ar tās ieskaitīšanu valsts budžetā, šā gada martā intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Pēc viņa teiktā, kaut kādu iemeslu dēļ īsti neveicas konvertācija no Ķīnas puses, bet tā, pēc viņa pārliecības, ir tehniska problēma. "Nauda tiks ieskaitīta valsts budžetā," uzsvēra ministrs.

Uz jautājumu, vai valdībai būs jāapstiprina darījums, jo iegūtā summa ir zemāka, nekā bija plānots, viņš atbildēja noraidoši. "Nē, bijām deleģēti procesu veikt, iesniegsim informatīvo ziņojumu par procedūru, kā viss notika, kāpēc cena sākotnēji bija nedaudz lielāka nekā gala cena, izvērtējumu par "Expo" ieguvumiem, zaudējumiem, nākotnes piedāvājumiem," stāstīja ministrs.

Viņaprāt, rēķinot starpību, esam iztērējuši aptuveni 1,8 miljonus latu par pusgada atrašanos Ķīnā, ieskaitot paviljonu un informāciju par Latviju. "Ja rēķina efektivitātes koeficientu uz vienu izdotu naudas vienību, domāju, mēs varētu būt vieni no efektīvākajiem," vērtēja Kampars.

Kā ziņots, starptautiskās izstādes "World Expo 2010" Latvijas paviljons janvāra beigās tika pārdots par astoņiem miljoniem Ķīnas juaņu jeb 625 600 latiem. Latvijas paviljonu iegādājies kāds Liaoningas provinces uzņēmums. Paviljona sākumcena bija 700 000 latu, taču pārdošanas procesā cena uz tehnisko izmaksu rēķina samazināta par 9%.

Iepriekšējais mēģinājums izsolīt Latvijas paviljona iekārtas un inventāru beidzās nesekmīgi, jo izsolei nepieteicās neviens pretendents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas