Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

VARAM neplāno iestāties pret radioaktīvo atkritumu glabātavas būvniecību Lietuvā

Pretēji Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (Saskaņa) aicinājumam Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) neplāno iestāties pret radioaktīvo atkritumu glabātavas būvniecību Lietuvas pilsētā Visaginā, kas atrodas tuvu Latvijas robežai, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā

Daugavpils dome aizvadītajā nedēļā aicināja VARAM un Ārlietu ministriju paust stigru pozīciju pret slēgtās Ignalinas atomelektrostacijas (AES) radioaktīvo atkritumu glabātavas būvniecību Lietuvas pilsētā Visaginā.

Pēc VARAM paustā, Latvija par šādu ieceri informāciju pirmo reizi saņēmusi jau 2004. gadā, pārrobežu ietekmes uz vidi novērtējuma procesa laikā. Savukārt 2005. gadā notika Lietuvas sagatavotā ziņojuma par šīs glabātavas ietekmes uz vidi novērtējuma izvērtēšana un arī ziņojuma sabiedriskā apspriešana. Sabiedriskās apspriešanas laikā notikusi arī sanāksme Daugavpilī.

Līdz ar to, VARAM ieskatā, sabiedrībai bijusi iespēja iepazīties ar plānotās radioaktīvo atkritumu glabātavas izveidi un uzdot interesējošos jautājumus. Tāpat informācija par glabātavas būvniecības gaitu esot bijusi pieejama Lietuvas atbildīgās institūcijas mājas lapā, starptautiskajos forumos, kā arī Lietuvai sniedzot ziņojumu par paveikto radioaktīvo atkritumu pārvaldībā.

"Šajā glabātavā tiks apglabāti iecementēti radioaktīvie atkritumi. Jāņem vērā, ka šie atkritumi nav lietotā kodoldegviela, līdz ar to radioaktivitāte ir mazāka," pauž VARAM, norādot, ka glabātavas būvniecība notiek, ievērojot augstas drošības standartu prasības, vienlaikus nodrošinot nepārtrauktu būvniecības darbu uzraudzību.

Vienlaikus ministrija pauž, - kā jebkura valsts, arī Lietuva ir atbildīga par tās teritorijā esošajiem radioaktīvajiem atkritumiem un tai ir jānodrošina Ignalinas atomelektrostacijas likvidēšana un likvidēšanas laikā radušos radioaktīvo atkritumu atbilstoša apsaimniekošana.

Ministrijā atgādina, ka šādas glabātavas izveide notikšot saskaņā ar starptautiskajām prasībām, kā arī norāda, ka iespēju robežās tā sekos līdzi minētajam projektam, jo glabātavas būvniecība tiešā veidā varētu skart arī Latvijas iedzīvotāju veselību un vides aizsardzību, kas ir būtisks faktors visa šī projekta īstenošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas