Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VARAM prasa tikt skaidrībā par Nākotnes nama projekta īstenošanu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) pieprasījis Finanšu ministrijai (FM) izvērtēt Valsts nekustamo īpašumu (VNĪ) valdes locekļu atbildību saistībā ar Okupācijas muzeja rekonstrukcijas termiņa neievērošanu un noteikt termiņu, kad Nākotnes nams būs gatavs, vēsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

VARAM uzsvērusi, ka padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības īstenošanā līdz šim ir izdarījusi visu nepieciešamo, lai projektu varētu pabeigt noteiktajā termiņā – līdz Latvijas simtgadei. Taču VNĪ neizdarības dēļ ir liels risks, ka darbi netiks pabeigti laikus.

Jau iepriekš, pārņemot šī projekta uzraugošās institūcijas pienākumus, Gerhards aicināja visus projektā iesaistītos operatīvi un ar lielu atbildību sākt tā īstenošanu. Šis memoriāls ir nacionālo interešu objekts un vienlaikus ir gan muzejs, gan arī represēto piemiņas vieta. Tāpēc ir ļoti svarīgi būvniecību pabeigt Latvijas simtgades ietvaros, tādējādi izrādot cieņu pret Latvijas tautas vēsturi un cilvēkiem.

Tāpat ministrs Sadarbības padomes sēdē šā gada 20. martā, komentējot VNĪ valdes locekļa Andreja Milzarāja solījumu, ka precizētais būvprojekts VARAM tiks iesniegts līdz šī gada 1. aprīlim, izteica bažas, ka tas fiziski nav iespējams, ņemot vērā VNĪ kavētos vai neievērotos projekta saskaņošanas procesus.

Būvvalde 12. maijā izsniedza būvatļauju ar projektēšanas nosacījumiem un būvdarbu uzsākšanas nosacījumiem par būvniecības pirmo kārtu. VNĪ pašlaik gatavo būvprojektu, pēc kā iesniegšanas būvvaldē tiks lemts par būvatļaujas izdošanu ar projektēšanas nosacījumu izpildi un būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, lai pēc tam varētu sākties reālie būvdarbi. Tomēr pašlaik ir pamatotas bažas par projekta virzības kavēšanos. Tā kā VNĪ kā pasūtītājs ir tieši atbildīgs par sagatavotās būvniecības dokumentācijas kvalitāti un atbilstību būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, Gerhards uzskata, ka VNĪ valdes locekļi ir atbildīgi par nespēju nodrošināt memoriāla kompleksa būvniecības projekta īstenošanu līdz 2018. gada 1. oktobrim. Līdz ar to Gerhards nosūtījis vēstuli Finanšu ministrijai, prasot izvērtēt VNĪ valdes locekļu atbildību saistībā ar šī būvniecības projekta virzību.

Gerhards uzskata, ka VNĪ valdes locekļi ir personīgi atbildīgi par nespēju nodrošināt Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta īstenošanu līdz 2018. gada 1. oktobrim. Līdz ar to Gerhards lūdzis izvērtēt VNĪ valdes locekļu atbildību saistībā ar šī būvniecības projekta virzību.

"VARAM, pārņemot projekta būvvaldes funkcijas, jau sākotnēji VNĪ uzlika par pienākumu šo kompleksu pabeigt līdz Latvijas simtgadei. No savas puses Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izrādījusi iniciatīvu, kā arī nākusi pretim VNĪ, lai nodrošinātu konstruktīvu sadarbību, sekmējot piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības projekta virzību un pabeigšanu laikus," komentējis ministrs.

" uzejs un piemiņas memoriāls ir latviešu tautai ļoti nozīmīgi projekti, jebkāda kavēšanās ar darbu sākšanu ir nepieļaujama un necienīga pret mūsu tautas vēsturi un cilvēkiem. Neskatoties uz iekavētajiem termiņiem, Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecība ir jāpabeidz, izrādot cieņu Gunāra Birkerta otrajam un šobrīd, diemžēl, pēdējam projektam. Tas ir jāpaveic Latvijas simtgades ietvaros, kā arī izcilā latviešu arhitekta piemiņas vārdā," piebildis Gerhards.

VARAM saskaņā ar Latvijas Okupācijas muzeja likumu kopš 2016. gada 4. oktobra pilda būvvaldes funkcijas, ievērojot normatīvo aktu prasības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas