Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 21. jūnijs
Monvīds, Egita, Emīls

VDD un policija: EP vēlēšanu diena līdz šim aizritējusi bez starpgadījumiem

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu diena līdz plkst.12 aizritējusi bez starpgadījumiem, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā. Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim nav konstatējis tiešus agresorvalsts Krievijas vai citu valstu mēģinājumus prettiesiski iejaukties EP vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā

Par neatļautu aģitāciju pilsētvidē Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām iedzīvotāji ir aicināti informēt Valsts policiju. Minētajās dienās pilsētvidē aizliegta, piemēram, kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu slavinošu skrejlapu izplatīšana, kā arī aģitēšana pie iecirkņiem. 

Iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju arī par savlaicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām pilsētvidē. Tāpat iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā, pamanot sabiedriskās kārtības pārkāpumus vēlēšanu iecirkņos vai to apkaimē.

Savukārt par internetā, preses izdevumos vai publiskās vietās izvietotu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, proti, politisko reklāmu bez norādīta apmaksātāja, iedzīvotāji aicināti ziņot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Tam izvērtēšanai sniedzama arī informācija par valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu iespējamu izmantošanu aģitācijā.

VDD vērtējumā vēlēšanas patlaban norit mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

VDD priekšvēlēšanu periodā un līdz plkst.12 vēlēšanu dienā ir konstatējis vairāk nekā 20 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem. Lielākajā daļā šo gadījumu VDD ir konstatējis nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus, kas nekavējoties sadarbībā ar velēšanu iecirkņu komisijām tikuši novērsti.

Savukārt atsevišķi no VDD iegūtajiem signāliem ir par pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē. VDD par konkrētajiem gadījumiem ir informējis par to izvērtēšanu atbildīgās institūcijas.

Līdz šim VDD nav sācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar vēlēšanām Latvijā.

VDD aicina Latvijas iedzīvotājus, pamanot iespējamus noziedzīgus nodarījumus Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā, iegūt pēc iespējas plašāku un precīzāku informāciju par notikušo, kā arī fiksēt potenciālo pārkāpumu foto, video vai audio formātā. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.

VDD atgādina, ka par tā dēvēto balsu pirkšanu var liecināt tādas pazīmes kā vēlētāju personīga nogādāšana iecirknī, netipiski liela vēlētāju skaita vienlaicīga ierašanās iecirknī, aizdomīgu personu ilgstoša uzturēšanās vēlēšanu iecirkņa tuvumā u.tml.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vai gatavošanos tiem VDD aicina sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67208964, rakstot uz e-pasta adresi [email protected] vai kontu vietnē "X" @Valsts_drosiba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas