Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vējoni uz Zločevska organizēto forumu Monako esot aicinājis princis Alberts un Kvasņevskis

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uz Ukrainas gāzes un naftas kompānijas Burisma Holdings īpašnieka organizēto un līdzfinansēto Enerģētikas drošības forumu Monako pērn esot devies, atsaucoties Monako prinča Alberta II un foruma Goda prezidenta, bijušā Polijas prezidenta Aleksandra Kvasņevska ielūgumiem.

To aģentūrai LETA pavēstīja Vējoņa pārstāve Kristīne Reisa-Dāboliņa.

"Ņemot vērā, ka Monako princis ir viens no foruma dibinātājiem, Vējonim bija iespēja ne tikai diskutēt par enerģētisko drošību, bet arī divpusēji tikties ar princi," sacīja Reisa-Dāboliņa, skaidrojot, kāpēc Latvijas prezidentam bija jāapmeklē gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča līdzgaitnieka, no Ukrainas aizmukušā Mikolas Zločevska organizēts forums.

Vējoņa pārstāve nekomentēja, vai Vējonis bija informēts, ka pret Zločevski un viņa uzņēmumu Ukrainā kopš 2014.gada sāktas vairākas izmeklēšanas aizdomās par nodokļu nemaksāšanu, naudas atmazgāšanu un korupciju.

Jau ziņots, ka Kvasņevskis un ASV viceprezidenta Džo Baidena dēls Hanters Baidens sāka strādāt Zločevska kompānijas Burisma Holdings uzraudzības padomē neilgi pēc tā dēvētās Maidana revolūcijas un Zločevska aizmukšanas no Ukrainas. Baidena darbība Ukrainā aizsākusi skandālu, kas novedis pie ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta procedūras un aizdomām par Baidenu līdzdalību naudas atmazgāšanā.

Ukrainas Ģenerālprokuratūra kopš 2014.gada veic plašu izmeklēšanu pret vienu no Ukrainas odiozākajiem biznesmeņiem Sergeju Kurčenko un viena no krimināllietas epizodēm ir saistīta ar Zločevski. Kurčenko savulaik no Zločevska nopircis Hersonas naftas pārkraušanas kompleksu, un izmeklētāji šo Zločevska saņemto naudu, kuru viņš pēc tam maksājis Burisma uzraudzības padomes locekļiem, uzskata par noziedzīgā ceļā iegūtu. Kvasņevskim tika pārskaitīts viens miljons eiro, bet Hantera Baidena firmai Rosemont Seneca - 3,4 miljoni dolāru. Pārskaitījumi Baidena firmai veikti caur Latvijas banku PrivatBank.

Ukrainas ģenerālprokurors Ruslans Rjabošapka piektdien paziņojis, ka Ģenerālprokuratūra pārskatīs lēmumus slēgt 15 citas ar kompāniju Burisma Holdings saistītas krimināllietas. Viņš gan piebildis, ka šīs lietas nav obligāti saistītas ar Hanteru Baidenu, bet prokurori varētu koncentrēties uz Zločevski un citām personām. 

Zločevska organizētā foruma biežs viesis ir bijušais Eiropas Savienības enerģētikas komisārs no Latvijas Andris Piebalgs (V), kurš tur viesojās arī šogad.

Piebalgs aģentūrai LETA skaidroja, ka uz forumu uzaicināts kā enerģētikas eksperts, pasākumā stāstot par jomas aktualitātēm. Piedalīties forumā viņu aicinājuši pasākuma organizatori, turklāt šis neesot vienīgais šāda veida pasākums, kurā Piebalgs uzstājas kā nozares eksperts, stāstot par aktuālo enerģētikas jomas situāciju. Viņš teica, ka šādos pasākumos parasti piedalās politikā un nozarēs strādājoši cilvēki. 

Pēc Piebalga domām, ir izslēgts, ka šādos forumos varētu tikt "nokārtoti" potenciāli koruptīvi darījumi. "Es izslēgtu jebkādu sakaru ar kaut ko tādu, kas varētu būt saistīts ar korupciju," teica Piebalgs.

2018.gadā, kad forumu apmeklēja Vējonis, tajā piedalījās arī toreizējais Latvijas Zaļās partijas (LZP) līdzpriekšsēdētājs un Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Viesturs Silenieks, kā arī bijušais ārlietu ministrs un banku lobists Aivis Ronis.

Silenieks aģentūrai LETA apgalvoja, ka neatceras, kurš viņu uzaicinājis piedalīties forumā un kā par pasākumu uzzinājis. Viņam neko neizsakot Zločevska uzvārds un viņš neko nezinot par kompāniju Burisma Holdings.

Nekādu oficiālu tikšanos Sileniekam foruma laikā neesot bijis. Tajā viņš neesot piedalījies kā parlamentārais sekretārs, bet bijis brīvdienās. "Es biju brīvdienā kā privātpersona, kā vides cilvēks. Es kā "zaļais" piedalos visādos pasākumos," norādīja Silenieks.

Forums esot bijis par jaunajām tehnoloģijām, un Silenieku interesējis, "kādā veidā "gāzinieki" un "naftinieki" plāno pāriet uz jaunām tehnoloģijām".

"Kas tur forumu organizēja un kas par cilvēkiem bija, kā lai es tur zinu? Vēl jo vairāk, ja forumu atklāja Monako vadītājs, tad šaubu ēna ir uzreiz mazāka. Ja nepiegānīt dabu ir loģiski, tad kāda atšķirība, kurš par šo reklāmu maksā. Kāda atšķirība, kurš to organizēja. Ja ir interesanta informācija, ko es varu iegūt, tad es paņemu no katra pasākuma, ko varu," uzsvēra Silenieks.

Ar Roni aģentūrai pagaidām nav izdevies sazināties, lai noskaidrotu, kāds bija viņa dalības mērķis forumā un kurš viņu uz to uzaicināja.

Jau ziņots, ka Tramps telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski 25.jūlijā vairākkārt aicināja izmeklēt Burisma Holdings darbību. Viņš pauda aizdomas, ka Baidenam izdevies panākt izmeklēšanas apturēšanu. Šie aicinājumi ir iemesls ASV Kongresā sāktajai impīčmenta izmeklēšanai pret prezidentu.

Lai gan Baidenu iespējamais interešu konflikts radījis bažas korupcijas novēršanas aktīvistiem, nav pierādījumu, ka bijušais ASV viceprezidents vai viņa dēls būtu veicis jebkādas nelikumīgas darbības.

Burisma Holdings ir viena no lielākajām dabasgāzes ieguves kompānijām Ukrainā un to 2002.gadā dibinājis uzņēmējs Zločevskis, kurš tiek uzskatīts par tuvu gāztā Ukrainas prezidenta Janukoviča draugu un līdzgaitnieku. Burisma Holdings īpašniece ir Kipras ārzonas kompānija Brociti Investments Limited, kas pieder Zločevskim.

2010.gadā Zločevskis tika iecelts par ekoloģijas ministru Janukoviča administrācijā, bet četrus gadus vēlāk pēc Eiromaidana bija spiests pamest valsti, kad Ģenerālprokuratūra pret viņu un viņam piederošajām kompānijām uzsāka vairākas krimināllietas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un naudas atmazgāšanu.

2014.gadā pretkorupcijas izmeklēšanas ietvaros Lielbritānijas varasiestādes Zločevska kontos iesaldēja 23 miljonus dolāru, vēstīja avīze Guardian. Britu žurnālists un rakstnieks Olivers Bullo grāmatā Naudas zeme (Money Land) rakstīja, ka šī nauda nākusi no Latvijas un ieinteresējusi izmeklētājus, jo Zločevskis pirms tā dēvētās Maidana revolūcijas ilgstoši strādājis valsts pārvaldē.

Tomēr Zločevska advokātiem izdevies panākt naudas aresta atcelšanu. Kā raksta Ukrainas žurnāls Novoje vremja, korupcijas pētnieki ir pārliecināti, ka to panākt viņam palīdzēja arī Ukrainas tiesībsargājošo iestāžu izrādītā labvēlība. Savukārt pret pašu Zločevski ierosinātā krimināllieta noslēgusies ar nodokļu nomaksu, ko veikuši viņas firmas grāmatveži.

Novoje vremja raksta, ka bijušajam Janukoviča līdzgaitniekam Zločevskim izdevies ne tikai panākt pret viņu ierosināto krimināllietu izbeigšanu, bet arī turpināt attīstīt sava biznesa apmērus Ukrainā, neskatoties uz to, ka dažādas izmeklēšanas par viņa darbību turpinājušās visus šos gadus. Bagātāko ukraiņu sarakstā, kuru veido Novoje vremja kopā ar kompāniju Dragon Capital, 2018. gadā Zločevskis ieņēmis 11. vietu. Viņa aktīvu vērtība novērtēta ar 636 miljoniem dolāru, kas ir 2,5 reizes vairāk nekā bija 2013. gadā, kad viņš pirmo reizi iekļauts bagātāko cilvēku reitingā.

Pēc aizmukšanas no Ukrainas Zločevskis kopā ar partneriem dibinājis Enerģētikas drošības forumu, ko katru gadu rīko Monako un uz ko aicina dažādas Rietumvalstu amatpersonas un ekspertus. 2017.gadā šo forumu apmeklējuši arī divi toreizējam Ukrainas prezidentam Petro Porošenko pietuvināti deputāti, taču tas izraisījis skandālu Ukrainā, un kopš tā laika Ukrainas amatpersonas vairs forumu neapmeklē. Tā vietā 2018.gadā forumā uzstājās toreizējais Latvijas Valsts prezidents Vējonis, atzīmē Novoje vremja.

 

Top komentāri

Auseklis
A
Mūžīgais Nezinītis - kurš Ukrainā tiek apsūdzēts, kurš kuru aicina blakus pie arābu galdiem, kāpēc devās uz Gruziju kopā ar V.Dombrovski, ka ministrēšanas laikā visiem vējiem vaļā Latvijas austrumu robeža...Un vēl augsta amatpersona bijusi.labi, ka bijusi.Cerams,ka zin, kādēļ liecinieka statusā...
Alberts Kvasņevskis-Rūgumpods
A
Lai meli būtu ticami, tiem ir jābūt kolosāliem.
avīžu ziņa
a
Šimējais aiz sevis būs atstājis melnu platu sliedi... Kur nu vēl slavenais brauciens kā ministram uz ūdens konference un rokošanās ar PUTinu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas