Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vērtēs iespēju modernizēt Satversmes regulējumu par valsts militāro aizsardzību

Saeimas Juridiskās komisijas darba grupa vērtēs iespēju 12. Saeimai lemt par Satversmes regulējuma modernizēšanu attiecībā uz Valsts prezidenta rīcību valsts militārās aizsardzības nodrošināšanai, trešdien komisijas sēdē norādīja tās priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (NA). Uz nepieciešamību pilnveidot pašlaik novecojušo regulējumu norādīja arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme.

Satversmē noteiktās militārās aizsardzības normas, kuras plānots pilnveidot, pašlaik nosaka, ka Valsts prezidents uz Saeimas lēmuma pamata pasludina karu. Tāpat noteikts, ka Valsts prezidentam ir tiesības spert nepieciešamos militārās aizsardzības soļus, ja kāda cita valsts Latvijai pieteikusi karu vai ienaidnieks uzbrūk valsts robežām. Šādā situācijā prezidents nekavējoties sasauc Saeimu, kura lemj par kara pasludināšanu un uzsākšanu.

Tāpat atbildīgā darba grupa spriedīs, par iespēju Satversmē noteikt, ka Saeimas Prezidijā ir četri parlamenta priekšsēdētāja biedri, lai nodrošinātu efektīvāku Saeimas vadības darbu, skaidroja deputāte, Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (Vienotība). Arī Vējoņa padomniece Jaunzeme norādīja uz nepieciešamību veikt šos grozījumus, lai atvieglotu arī Valsts prezidenta aizstāšanu, kad viņš atrodas ārpus valsts.

Pēc šādu grozījumu veikšanas Prezidija locekļu kopējais skaits paliktu tāds pats kā tagad, skaidroja parlamentārietis, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS).

Kā ziņots, Juridiskā komisija nolēma veidot šādu darba grupu, kurai būs jāvērtē, kurām Satversmes grozījumu iniciatīvām iespējams saņemt nepieciešamo balsu vairākumu Saeimā.

Darba grupā strādās frakciju deleģēti pārstāvji un tai jāpiedāvā savi secinājumi līdz marta vidum.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas