Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Veselības ministrija iebilst pret atbalstu tabakas industrijai

Veselības ministrija (VM) nosūtījusi vēstuli Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Jānim Reiram, kurā iebilst pret atbalstu tabakas industrijai, portālu_ Diena.lv _informēja VM.

Tā vietā VM aicina Latvijas iedzīvotāju veselību izvirzīt kā pamatvērtību un neatbalstīt likumprojekta Par uzņēmumu ienākumu nodokli grozījumu redakciju, kurā tabakas izstrādājumu ražošana iekļauta atbalstāmo nozaru sarakstā.

Vēstulē  norādīts, ka laikā, kad VM iesniegusi priekšlikumus, lai pastiprinātu tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežojumus, kurus Saeima jau ir atbalstījusi 1.lasījumā, likumdevējs ir sniedzis atbalstu tabakas industrijai, kas ir vainojama daudzās grūti ārstējamās saslimšanās, piemēram, onkoloģiskajās, sirds asinsvadu un elpošanas ceļu slimībās un iedzīvotāju nāvēs. VM nav pieņemama šāda nostāja, jo, paredzot nodokļu atlaides potenciālajiem ražotājiem, tiktu veicināta lētāku tabakas izstrādājumu pieejamība visai sabiedrībai.

Lai mazinātu tabakas izstrādājumu pieejamību un nodrošinātu iedzīvotāju veselību, VM vienmēr ir atbalstījusi stingru nostāju pret tabakas izstrādājumu ražošanas un izplatīšanas ierobežošanu valstī, kā arī atbalstījusi straujāku akcīzes nodokļa likmes kāpumu visiem tabakas izstrādājumiem. Ir panākti smēķēšanas aizliegumi gandrīz visās publiskās vietās un telpās, tai skaitā aizliegta tabakas izstrādājumu smēķēšana transporta līdzekļos, restorānos, kafejnīcās un citās publiskās vietās, norādīja VM.

Vēstulē  uzsvērts, ka arī iepriekšējos gados ar Ekonomikas un Finanšu ministrijas rosinātiem grozījumiem likumdošanā ir bijuši mēģinājumi atvieglot un veicināt tabakas izstrādājumu tirdzniecību. Pret tiem asi iebilda VM un Latvijas Ārstu biedrība, kā rezultātā priekšlikumi netika apstiprināti. Tomēr šobrīd Saeimā iesniegtie grozījumi likumā, sniedzot atbalstu tabakas izstrādājumu ražošanai, varētu ietekmēt Latvijas iedzīvotāju veselību vēl negatīvāk, tādēļ likumprojektu šādā redakcijā atbalstīt nedrīkst, uzsvēra VM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas