Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Kā astrologa pareģojums satrauca Ventspils iedzīvotājus

Vēsture Dienā: Globa netrāpīja

Lai gan daudzi pareģi drukātajai presei paredz drīzu galu, kamēr vien būs horoskopi un krustvārdu mīklas, prese, vismaz latviešu, pastāvēs.

Atšķirībā no daudzām citām tautām latvieši no šīm abām lietām dod priekšroku krustvārdu mīklām (to ilustrē gadījums 1991. gada barikāžu dienās, kad kuru katru brīdi tika gaidīta vardarbība no impērisko spēku puses. Dienas dežurantam pievakarē piezvanīja kāds satraukts cilvēks un teica: "Ko nu mēs darīsim?!" Dienas dežurants jau paguva nodomāt, ka noticis kāds OMON vai padomju specdienestu uzbrukums, bet tad zvanītājs atklāja satraukuma iemeslu: "Jūsu krustvārdu mīklā ir ieviesusies kļūda!"). Tomēr arī astroloģijai un gaišredzībai latvieši tik vienkārši ar roku neatmet. Pirms 25 gadiem tās lietas tika uztvertas nopietni.

Globa Ventspilij pareģo drīzu katastrofu – ar šādu virsrakstu Jānis Trops 1994. gada 1. novembra Dienā vēstīja, ka Ventspils ostas rūpnīcā no 25. oktobra izsludināts paaugstinātas uzmanības režīms avārijas un glābšanas dienestā, kā arī visās darba vietās. "Šāds lēmums pieņemts (..), reaģējot uz masu informācijas līdzekļos nesen izskanējušo astrologa Pāvela Globas pareģojumu, ka Ventspili tuvākajā laikā piemeklēs ar ķīmijas produktu pārkraušanu saistīta ekoloģiskā katastrofa. Par to Dienu informēja ostas rūpnīcas avārijas un glābšanas dienesta priekšnieks Anatolijs Toms. Viņš pastāstīja, ka tas darīts, lai nomierinātu pareģojuma satrauktos ventspilniekus, ka rūpnīca, pašvaldība un valsts speciālie dienesti darīs visu iespējamo katastrofas nepieļaušanai." 

1994. gadā jau bija pagājis zināms laiks kopš atmodas rītausmas, kas sākās ar protestiem pret vides piesārņošanu, kad viena no bīstamajām vietām bija arī Ventspils. Atmodas laika tautasdziesma ir tieša: "Maza biju, bet jau gudra:/ Lielupē nezvejoju,/ Olainē nedzīvoju,/ Ventspilī neelpoju." Situācija Ventspilī 1994. gadā bija kļuvusi krietni labāka. Un tomēr: "Pazīstamais Krievijas astrologs Pāvels Globa, nesen uzturoties Rīgā, izteicis pareģojumu, ka Ventspili novembra vidū vai decembra sākumā varētu piemeklēt ekoloģiska katastrofa, kas saistīta ar ostas rūpnīcas darbību. Tāda prognoze gan nav jaunums – pēdējo gadu laikā no šā astrologa un viņa amata brāļiem līdzīgi brīdinājumi dzirdēti vismaz četras reizes. Taču pēc prāmja Estonia traģēdijas, ko arī it kā pareģojis Pāvels Globa, šo ziņu Ventspilī cilvēki uzņem pavisam savādāk, jo nevienam šeit nav noslēpums, ka potenciālās briesmas ir pilnīgi reālas. Pilsētas robežās pa dzelzceļu lielos apjomos pārvadā, ostas rūpnīcā uzglabā un no turienes kuģos pārkrauj agresīvas ķīmiskas vielas un ugunsnedrošus naftas produktus. Rūpnīcas administrācija, pareģojuma satraukto pilsētnieku un kolektīva mudināta, ir mēģinājusi saistīties ar Globu, jo intervijā SM astrologs izteicies, ka varbūt viņš spētu dot padomu, kā briesmas novērst, ja viņu tuvāk iepazīstinātu ar uzņēmuma dibināšanas vēsturi un ražošanas apstākļiem."

Uzņēmuma ģenerāldirektors Krists Skuja Dienai teica: "Mēs Globas vārdus uztveram pietiekami nopietni un rēķināmies ar faktu, ka tie atstāj lielu iespaidu uz pilsētas iedzīvotājiem. (..) Riska pakāpes samazināšanai uzņēmumā jau daudzus gadus esam veltījuši un arī tagad pievēršam vislielāko uzmanību." Arī Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs Dienai apliecināja, ka pilsēta ir darījusi visu iespējamo un pat vairāk, lai samazinātu riska pakāpi un nepieļautu avārijas ražošanā vai uz jūras, bet sliktākajā gadījumā būtu gatava to seku likvidēšanai: "Protams, milzīgai nelaimei mēs nekad nebūsim sagatavojušies pilnīgi, jo to izdarīt vienkārši nav pilsētnieku spēkos. Taču uzskatu, ka ir jādzīvo, nevis pastāvīgi jādomā par katastrofas iespējamību, paniski ieklausoties pareģotāju vārdos."

Ostas rūpnīcas tehniskais direktors Valērijs Zotovs Dienai atklāja, ka par iespējamu katastrofu viņus brīdinājis ne vien Globa, bet arī citi astrologi, arī no kaimiņpilsētas Liepājas. Viņš pieļāva, ka tie varētu būt arī netieši mēģinājumi izspiest no rūpnīcas zināmu honorāru kā atlīdzību par padomu nelaimes novēršanai. "Liepājnieku noliktais katastrofas termiņš bija šā gada augustā. Kā redzat, esam to laimīgi pārdzīvojuši. Par astrologa P. Globas ierašanos pilsētā ir dažādas domas. Pie manis bija atnākusi kāda pareizticīgā sieviete un ar asarām acīs lūdza nelaist Globu pilsētā, jo viņš esot sātana izdzimums un atnesīšot vienīgi nelaimi."

Te var piebilst tikai divas lietas. Pirmā: šādi pareģojumi ir labi ar to, ka liek drošības dienestiem sarosīties. Otrā: gadu pēc šiem pareģojumiem piedzima Kristaps Porziņģis, un drīz vien liepājniekiem radās svarīgākas darīšanas par kaimiņu biedēšanu.

Top komentāri

sorry
s
Tobrīd visiem čekista - afērista Globas izdarībām sekojošam ļaužam bija zināms viņa Staļina horoskops, ko šamais 1989 sastādīja izejot no pieņēmuma, ka S. dzimis 1879 21.decembrī, kaut gan patiesais datums pēc dokumentiem ir 1878 6.dec. Tas ir, supergaišreģis neuzminēja, ka datums ir feiks, piedēvēja 21.dec elles vārtu atvēršanas datuma godu un sāka mālēt vellus, LOL. Dabiski, ka toreizējā Ēlert-caitungā, kur galvenais bija pulēt ar mēli kādai dāmai, to arī nezināja.
Globējs
G
trāpīja 100 %, komuņaga lembis ir katastrofa visai Latvijai, cerams , ka novadu reforma iznīcinās noziedzīgo zzs bandu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas