Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vēsture Dienā: Svece, kas dziest vējā

Pirms 20 gadiem pirmdienas, 1. septembra, Dienas pirmo lapu nerotāja vis fotogrāfija, kurā redzami skolnieciņi ar gladiolu zobeniem rokās, – dienu iepriekš visu pasauli bija šokējusi ziņa par Velsas princeses Diānas bojāeju. Šī traģēdija visu pirmo septembra nedēļu turpināja būt Dienas ziņu temats.

"36 gadus vecā princese Diāna mirusi no ievainojumiem, kurus viņa guva autokatastrofā Parīzes centrā naktī no sestdienas uz svētdienu," vēstīja Dienas ārzemju ziņu birojs. "Katastrofas brīdī gājis bojā ēģiptiešu miljonārs Dodi al Fajeds, kurš atradās līdzās Diānai automašīnas aizmugurējā sēdeklī, un automobiļa šoferis. Smagi ievainots Diānas miesassargs, kas sēdēja līdzās automašīnas vadītājam. Viesnīcai Ritz piederošais Mercedes 600, braucot lielā ātrumā, ietriecās apakšzemes tuneļa balstā netālu no Almas tilta iepretī Eifeļa tornim Sēnas labajā krastā. Automobiļa vadītājs zaudējis kontroli, cenšoties atrauties no preses fotogrāfiem, kas sekoja mašīnai ar motocikliem. Diāna nogādāta slimnīcā, taču mirusi pēc operācijas. Avārija notikusi 40 minūtes pēc pusnakts. Ātrās palīdzības darbiniekiem, kas ieradās pēc piecām minūtēm, sākumā izdevās atdzīvināt Diānu, taču, stāvoklim pasliktinoties, viņa nogādāta aptuveni 6 km no katastrofas vietas esošajā Salpetrjēra slimnīcā. Operējošo ķirurgu paziņojumā teikts, ka Diānai bijusi ļoti smaga krūšukurvja asiņošana, kam sekojusi sirdsdarbības apstāšanās. Pulksten četros no rīta ārsti konstatēja princeses nāvi. Princis Čārlzs svētdien ar lidmašīnu devies uz Parīzi, lai atvestu uz Lielbritāniju bijušās dzīvesbiedrenes mirstīgās atliekas."

Gan šajā, gan nākamajās ziņās daudzi pauda niknumu par dzelteno mediju uzmācību. "Princeses Diānas brālis grāfs Čārlzs Spensers paziņojis – viņš vienmēr uzskatījis, ka prese beigu beigās nogalinās viņa māsu, taču nekad nav varējis iedomāties, ka tai būs tik tieša loma viņas nāvē: "Izskatās, ka rokas asinīs ir ikvienam preses izdevuma īpašniekam un redaktoram, kas maksājuši par uzmācīgām fotogrāfijām, iedrošinot mantkārīgus un nežēlīgus cilvēkus riskēt ar visu, medījot Diānas uzņēmumus." Bekingemas pils preses sekretārs uzsvēra, ka katastrofas brīdī automašīnai, kurā brauca Diāna, sekoja preses fotogrāfi, un sacīja, ka "šāds nelaimes gadījums bija paredzams". Preses sekretārs izteica karaliskās ģimenes dusmas un sašutumu par fotožurnālistiem, kas seko britu karaliskās ģimenes locekļiem visā pasaulē. Vēl pagājušajā nedēļā princese Diāna intervijā Francijas laikrakstam Le Monde kritizēja preses negantumu: "Tā nepiedod neko, tā tikai meklē kļūdas." Pēc Diānas un Čārlza 15 gadus ilgušās laulības sabrukuma un oficiālās šķiršanās pirms gada dzeltenā prese visu uzmanību pievērsa Diānas draudzībai ar citiem vīriešiem, taču tai neizdevās neko nomedīt. Bet jūlijā parādījušies fotouzņēmumi ar Diānu un Dodi al Fajedu uz viņa tēva jahtas lika domāt, ka viņai vairs nerūp piesardzība, un viņa pat lika manīt, ka dažu nedēļu laikā varētu nākt klajā ar pārsteidzošu paziņojumu."

2. septembra Dienas pirmās lapas ziņa vēstīja: Niknums par Diānas nāvi vēršas pret presi. Dzeltenā prese uz šo niknumu reaģēja, apgalvojot, ka tikai drukā to, ko viņu lasītāji grib redzēt. "Lučāno Pavaroti un Toms Krūzs ir vieni no pazīstamākajiem cilvēkiem, kuri pievienojušies aicinājumiem ierobežot zvaigznēm visur sekojošo fotogrāfu – paparazzi – darbību. Arī Vācijas kanclers Helmūts Kols visai kritiski izteicās par mūsdienu preses lomu sabiedrībā. Paparazzi, kuru profesija radās 50. gadu beigās un 60. gadu sākumā dolce vita (saldās dzīves) ērā Romā, šķiet, pirmo reizi nokļuvuši zem tik asas kritikas. Lielbritānijas dzeltenās preses laikraksts The News of the World svētdien paziņoja, ka tam esot piedāvātas mirstošās Velsas princeses Diānas fotogrāfijas. Franču ārsts, kas sniedza Diānai pirmo palīdzību notikuma vietā, stāstīja, ka devies uz savu mašīnu paņemt ārsta piederumus un atgriežoties redzējis 10–15 fotogrāfus nepārtraukti uzņemam kadrus."

3. septembra Diena jau vēstīja fotogrāfu advokāta teikto: "Kāda ir fotogrāfu atbildība par avāriju, kurā vadītājs ir dzēris?" Spānijas prese aizstāvēja paparazzi, rakstot, ka "Diānas dzīve bija riska pilna un viņa tikpat labi varēja iet bojā kādā citā situācijā". Itāļu režisors Franko Dzefirelli kritizējis cilvēkus, ka tie dievina princesi Diānu, un norādīja, ka Diāna pati provocējusi dzeltenās preses fotoreportierus: "Tieši publicitāte ir tas, pēc kā viņa tiecās par katru cenu un par ko viņa samaksāja ar savu dzīvību." Savukārt Madonna paziņoja, ka "mūsu visu rokas ir asinīs. Mēs visi, pat es pati, pirkām šos žurnālus".

Top komentāri

reptilis
r
Kāda mums daļa par Diānām ..Elizabetēm...,lai briti tiek paši galā ar saviem skeletiem skapī....vēl jau no jauna noslepenojuši lietu par R.Hessu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas