Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vētī policistes ofšoru

Pēc Panamas dokumentu noplūdēm, kas daudzviet pasaulē lika ne vienai vien augstai amatpersonai atkāpties no amata, atbildīgie dienesti uzsāka pārbaudes arī Latvijā. Bet augusta sākumā Latvijas valdībai tika prezentēts Finanšu ministrijas ziņojums, kurā minētas divas amatpersonas – Valsts policijas (VP) darbiniece Tatjana Kungurova un Rīgas domes deputāts Igors Kuzmuks (Saskaņa), par kura saistību ar ofšoriem jau 2013. gadā vēstīja mediji. Turpretī par Kungurovu nekādu ziņu iepriekš nav bijis, un, kā uzzināja laikraksts Diena, Iekšlietu ministrijas (IeM) Iekšējās drošības birojs šobrīd strādā ar policistes lietu.

Kungurova ir valsts amatpersona no 2001. gada un patlaban ir VP vecākā inspektore. Saskaņā ar Panamas noplūdē publicētajiem Mossack Fonseca dokumentiem Kungurova ir bijusi akcionāre kompānijā UPPM International Limited. Uzņēmums reģistrēts 2009. gada 15. decembrī un izslēgts no reģistra 2013. gada 30. aprīlī.

Neskatoties uz dokumentos esošo informāciju, policiste, kā sacīts FM ziņojumā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) šā gada 17. jūnijā sniegtajā paskaidrojumā informēja, ka nav reģistrējusi uzņēmumus un neko nezina par UPPM International Limited.

"Izvērtējot publiskoto informāciju un citu KNAB rīcībā esošo informāciju par Kungurovu, tostarp valsts amatpersonu deklarācijas par 2013., 2014. un 2015. gadu, netika konstatēti fakti, kas liecinātu par minēto valsts amatpersonu iespējamo likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu," ziņoja KNAB. To pašu Dienai birojs vēlreiz apstiprināja, citējot vairākus likumu pantus un paskaidrojot, ka savas kompetences ietvarā viss tika pabaudīts un tālāk darbs, iespējams, ir citiem dienestiem.

Apskatot starptautiskā žurnālistu tīkla publicēto Panamas dokumentu datubāzi, secināms, ka vai nu Kungurova sniegusi nepateisu liecību, apgalvojot, ka neko nezina par ofšoru, vai, ka viņas vīrs un tēvs, kas parādās uzņēmuma īpašnieku sarakstā, ir izmantojuši viņas datus sava labuma gūšanai.

Veicot izpēti, secināms, ka Britu Virdžīnās reģistrētais ofšors, visticamāk, veidots ar mērķi pārņemt policistes vecāku uzņēmumu. Uzņēmumu reģistrā redzams, ka UPPM International Limited 2011. gadā kļuva par īpašnieku Kungurovas vecāku – Viktora Uļičeva un Svetlanas Uļičevas – uzņēmumam SIA Voltcom, kas neilgi pēc pāriešanas ofšora īpašumā uzvarēja divos vairāku miljonu vērtos iepirkumos.

pievienota 5. rindkopa un attēls galerijā

Visu rakstu lasiet trešdienas, 26. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas