Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

VID aptur šogad 13. noziedzīgā grupējuma darbību

Veicot sešpadsmit kratīšanas aizdomās turamo personu dzīvesvietās, automašīnās un birojos Rīgā un Aizkrauklē, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki decembra vidū apturēja šogad jau 13.noziedzīgā grupējuma darbību, portālu Diena.lv informēja VID.

Apturētais grupējums laika posmā no 2010.gada janvāra līdz šā gada novembrim izvairījās no nodokļu nomaksas 912 099,87 latu apmērā un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku gan reāli darbojošos, gan fiktīvu uzņēmumu datus, dokumentus un bankas kontus.  Šim mērķim kopumā tika izveidoti vismaz 27 fiktīvi uzņēmumi.

Kratīšanu laikā tika izņemti dažādi lietiskie pierādījumi - datori, čeki, pavadzīmes, banku debetkartes, parakstu atdarinājumu spiedogi un noziedzīgajā grupējumā iesaistīto personu pieraksti par norēķiniem ar uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma pakalpojumus.

Noziedzīgā grupējuma kodolu veidoja septiņas personas, no kurām divas uzskatāmas par organizatoriem, bet piecas - par atbalstītājiem. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējumā bija iesaistītas vēl vairākas personas, kuras galvenokārt darbojās kā starpnieki starp grupējuma kodolu un uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma sniegto "pakalpojumu" - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, noformējot faktiski nenotikušus darījumus un uzrādot tos VID iesniegtajās atskaitēs un pārskatos, tādējādi samazinot valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu. Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs, bet pēcāk izņemti skaidrā naudā.

Izmeklēšanas gaitā arī noskaidrots, ka noziedzīgā grupējuma "pakalpojumus" - valsts budžetā maksājamā PVN apmēra samazināšanu - ir izmantojuši vismaz desmit reāli strādājoši uzņēmumi, kas darbojās dažādās saimnieciskās darbības jomās - celtniecībā, tirgus izpētē, metāllūžņu iepirkšanā, poligrāfijas materiālu izgatavošanā un citās.

VID ir nosūtījis pieprasījumu Latvijas kredītiestādēm par norēķinu operāciju apturēšanu 17 kontiem un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam - par norēķinu operāciju apturēšanu desmit Latvijas uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs.

Par minēto noziedzīgo darbību veikšanu VID Finanšu policijas pārvalde bija aizturējusi divas personas - noziedzīgā grupējuma organizatorus, un vēl viena persona ir atzīta par aizdomās turamo. Visām minētajām personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas