Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vidusskolu beidzējiem vissliktākie rezultāti matemātikas un vēstures eksāmenos

Kopumā vērtējot šā gada jauniešu sniegumu centralizētajos eksāmenos, var secināt, ka, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, tas ir uzlabojies matemātikā un Latvijas un pasaules vēstures eksāmenos. Bet lai arī šajos eksāmenos rezultāti ir uzlabojušies, tajos skolēni ieguvuši viszemāko novērtējumu, portālam Diena.lv pavēstīja Valsts izglītības satura centrs (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Ļaha.

Tostarp vēstures eksāmenā vidēji iegūti 42,6%, bet matemātikas - 43,34%. Seko fizika ar 51,21%, latviešu valoda ar 52,71%, angļu valoda, kurā vidēji iegūti 56,16%, vācu valoda - 56,40%, bioloģija (59,31%) un ķīmija (59,48%). Savukārt salīdzinoši labāki rezultāti uzrādīti franču valodas eksāmenā - 69,32% un krievu valodā - 70,90%,

Zem 5% vērtējums šogad bija 135 eksāmenu kārtotājiem (21 latviešu valodā, 113 matemātikā, 1 latviešu valodā 9.kl. mazākumtautību izglītības programmā). 

Precīzāka rezultātu analīze būs pieejama šā gada septembrī.  

Ļaha informē, ka gadījumā, ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, Administratīvā procesa likuma kārtībā jeb mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas, viņam ir tiesības rakstīt iesniegumu, kas adresēts VISC, ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. Īpaši izveidota VISC apelācijas komisija mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas to izskatīs un pārskatīs eksāmena vērtējumu, lai pieņemtu lēmumu atstāt esošo vērtējumu vai to mainīt.

VISIC skaidro, ka būtiski pārkāpumi, kas saistās ar centralizēto eksāmenu norisi un to organizēšanu, šogad nav konstatēti. Visu sesijas laiku VISC darbojās anonīmais uzticības tālrunis, uz kuru varēja veikt zvanu un ierunāt sūdzības/priekšlikumus saistībā ar eksāmenu norisi. Taču šādi atbilstoši zvani saņemti netika. 

Šogad centralizēto eksāmenu sesija sākās jau martā, kad notika visu 12.klašu svešvalodas eksāmenu norise, kā rezultātā sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību varēja izsniegt pirmdien, 30.jūnijā, nevis jūlijā kā pērn. VISC pirmdien izsniedza 22 270 centralizēto eksāmenu sertifikātus tiem jauniešiem, kuri šogad ieguva vispārējo vidējo izglītību, un 3820 vispārējās pamatizglītības sertifikātus. Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību VISC nodod izglītības pārvaldēm, tās savukārt - izglītības iestādēm. 

Tās personas, kuras skolu ir pabeigušas agrāk, bet vēlas turpināt mācības, vidusskolu eksāmenus šogad varēja kārtot arī četrās augstskolās, ar kurām VISC ir noslēgts sadarbības līgums: Latvijas Universitātē, Daugavpils Universitātē, Liepājas Universitātē, Vidzemes Augstskolā. Šogad augstskolās centralizētos eksāmenus kārtoja 265 personas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas