Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viens mobilā tīkla lietotājs pagājušajā gadā vidēji mēnesī patērējis par 37% vairāk interneta

Viens mobilā tīkla lietotājs pagājušajā gadā vidēji mēnesī patērējis 23 gigabaitus interneta, kas ir par 37% vairāk nekā 2019.gadā, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Vienlaikus par 21,6% audzis lietotāju skaits, kuri, izmantojot mobilā interneta rūteri, lieto internetu datorā vai planšetē.

Regulatorā pavēstīja, ka, pieaugot attālinātā darba un mācību apjomam, lietotāju skaits, kuri izmanto internetu savās mobilajās ierīcēs, audzis par 5,2%, kamēr lietotāju skaits, kuri izmanto fiksēto interneta tīklu, samazinājies par 1%.

SPRK norādīja, ka pērn par 37% palielinājies to interneta pieslēgumu skaits, kuriem nodrošināts pieslēguma ātrums virs 400 megabitiem sekundē, kā arī to, ka lietotāji arvien biežāk izvēlējušies skatīties televīziju, izmantojot televīzijas programmu izplatīšanas platformas, tostarp Go3, Shortcut. Attiecīgi, lietotāju skaits, kas izmanto virszemes televīziju, samazinājies par 16%, kamēr kabeļtelevīziju lietotāju skaits sarucis par 8%.

Tāpat SPRK dati liecina, ka viens lietotājs mēnesī vidēji pērn norunājis 4 stundas un 16 minūtes, kas ir par 11% vairāk.

Savukārt nosūtīto īsziņu skaits sarucis par 18% - līdz 46 īsziņām mēnesī. Ārkārtējās situācijas laikā aktīvāka saziņa notikusi starp lietotājiem Latvijas teritorijā, kas izskaidro zvana minūšu skaita pieaugumu. Tikmēr starptautisko zvanu skaits mobilā tīklā samazinājies par 4%. Īsziņu skaita samazinājumu SPRK skaidroja saistībā ar faktu, ka lietotāji aizvien vairāk izmanto citus saziņas veidus, piemēram, WhatsApp, Telegram, Skype, Zoom.

Pagājušajā gadā par 38% palielinājies fiksētā tīklā starptautisko zvanu minūšu skaits, savukārt iekšzemē tas samazinājies par 12%. Fiksētā tīklā lietotājs vidēji mēnesī norunājis 59 minūtes.

Balss telefonijas pakalpojumu fiksētā tīklā Latvijā sniedz 48 komersanti. Līderis tirgū - SIA Tet balss telefonijas pakalpojumu nodrošina 44% lietotāju, kamēr SIA Latvijas mobilais telefons - 20% lietotāju un SIA Baltcom - 3%. Savukārt interneta pakalpojumu SIA Tet nodrošina 54% lietotājiem, bet SIA Baltcom un SIA Balticom kopā nodrošina 27%, savukārt 19% - pārējie komersanti.

Līdera pozīcijas mobilo pieslēgumu skaitā Latvijā pērn saglabājis SIA LMT, nodrošinot 43,3% no kopējā mobilo pieslēgumu skaita Latvijā, kam seko SIA Tele2 ar 33,3% pieslēgumiem un SIA Bite Latvija - 23,4%.

Kopējie telekomunikāciju operatoru ieņēmumi pagājušajā gadā veidoja 521 miljonu eiro, operatoru skaitam Latvijā turpinot samazināties. Lielākie operatori nemainīgi pērn bija LMT, Tele2, Bite Latvija un Tet, kas veidoja 80% no tirgus daļas.

Pakalpojumu sniedzējiem ieņēmumi par interneta izmantošanu pieauga 2,6% apmērā, kamēr par televīzijas pakalpojumu - 3,7%.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas