Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vīķei-Freibergai neizdosies piedalīties referendumā

Bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas iepriekš aktīvi mudinājusi pilsoņus piedalīties 18.februārī gaidāmajā tautas nobalsošanā par krievu valodas statusu, pati tajā savu viedokli paust nevarēs.

Tā kā eksprezidente vēl pirms referenduma norises laika izsludināšanas bija iecerējusi lasīt lekcijas Vjetnamā, biļetes braucienam jau iegādātas. Viņa savlaicīgi interesējusies Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) par iespējām atdot savu balsi tautas nobalsošanā. No saņemtās CVK atbildes secināms, ka šādas iespējas bijušajai valsts pirmajai personai nebūs, aģentūrai LETA sacīja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Lasmane skaidroja, ka Vīķe-Freiberga dodas uz Vjetnamu 13.februārī. Lai viņai būtu bijusi iespēja nobalsot, eksprezidentes pase bija līdz 4.februārim jānogādā Latvijas vēstniecībā Ķīnā, kas ir tuvākā Latvijas pārstāvniecība Vjetnamai. Vidējais dokumentu ceļš no Latvijas uz Ķīnu ir no desmit līdz 25 dienām, un pase eksprezidentei nepieciešama, lai izbrauktu no Latvijas.

Pat ja bijusī Valsts prezidente, kurai ir arī diplomātiskā pase, otru personas apliecinošo dokumentu būtu izsūtījusi uz Ķīnu, tad vēstniecība Ķīnā pasi kopā ar balsošanas zīmi līdz 8.februārim, kas ir pēdējais laiks balsošanai pa pastu, nogādātu Vjetnamā, bet pašas eksprezidentes šajā laikā tur vēl nemaz nebūtu, jo viņa vēl nebūtu pametusi Latviju.

No CVK saņemtā atbilde liecina, ka likums Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu paredz Latvijas pilsoņiem vairākas balsošanas iespējas - balsošanu pa pastu, balsošanu klātienē - Latvijas pārstāvniecībā vai ārvalstīs izveidotā vēlēšanu iecirknī, balsošanu vēlētāja atrašanās vietā Latvijas teritorijā, ja vēlētājs nevar ierasties vēlēšanu iecirknī veselības stāvokļa dēļ, balsošanu ieslodzījuma vietā personām, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums vai kuras izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu. Citi nobalsošanas veidi nav paredzēti, un iesniegumu iesniegšanas termiņu pārstāvniecībā reglamentē likums.

Līdz ar eksprezidenti tautas nobalsošanā būs zudušas vēl trīs Latvijas pilsoņu balsis, jo viņai līdzi dosies vīrs Imants Freibergs kopā ar vēl diviem pavadošajiem cilvēkiem. Šāda situācija iespējama arī citiem Latvijas pilsoņiem, kuriem tautas nobalsošanas dienā paredzēti komandējumi, piebilda Lasmane.

CVK norāda, ka tās uzdevums ir vienveidīga likumu normu piemērošana un, pēc komisijas rīcībā esošās informācijas, Saeimas Juridiskā komisija ir ieplānojusi izstrādāt grozījumus speciālajos likumos.

Kā ziņots, Vīķe-Freiberga iepriekš aktīvi mudinājusi cilvēkus noteikti doties uz referendumu un aizstāvēt latviešu valodu, pretējā gadījumā starptautiskajā politikā Latviju sagaidīs liels skaits populistisku uzbrukumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas