Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Viļānos un Ogrē, visticamāk, apstrīdēs vēlēšanu rezultātus

Vairākas partijas apspriežas par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu Viļānos, kur vēlēšanu dienas rītā Drošības policija (DP) aizturējusi Saskaņas centra saraksta deputāta kandidātu Viļānu domes sporta speciālistu Artūru Ornicānu (1960), kas mēģinājis uzpirkt vēlētāju balsis, dodot alkoholiskos dzērienus. Kā Dienu informēja _Jaunā laika _saraksta kandidāte Ina Dūda, rezultāti noteikti tiks apstrīdēti. Pašlaik vēl notiek sarunas ar citu sarakstu pārstāvjiem, jo, iespējams, sūdzība Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) tiks rakstīta kopā.

I. Dūda gan norādīja, ka vēl vēlas saņemt no tiesībsargājošajām iestādēm visu pieejamo informāciju, lai būtu pilnīgi pārliecināti, ka būs pietiekami pieradījumi, lai rezultātu apstrīdēšana būtu pamatota.

Saskaņā ar likumu par pašvaldību vēlēšanām, kandidātu sarakstu iesniedzēji un pieteiktie kandidāti var apstrīdēt vietējās vēlēšanu komisijas lēmumu par rezultātu apstiprināšanu triju darba dienu laikā pēc tā pieņemšanas. Viļānu gadījumā tas būtu jādara līdz trešdienai, jo, kā pastāstīja Viļānu novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Genovefa Greivule, rezultāti tika apstiprināti jau svētdien.

Ņemot vērā, ka Rēzeknes tiesa noraidījusi DP lūgumu apcietināt aizdomās par balsu pirkšanu pašvaldību vēlēšanās turēto A.Ornicānu, DP viņam piemērojusi vairākus citus drošības līdzekļus. Aizturētajam deputāta amata kandidātam piemērots drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā dzīves vietā, kā arī divi papildu drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties noteiktai personai vai vietai, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums, Diena.lv Dienai informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Ar pašu A.Ornicānu Dienai neizdevās sazināties, jo viņa mobilais tālrunis bija izslēgts. Taču viņa darbavietā, Viļānu 41.arodvidusskolā (viņš ir tehniskās grafikas un montāžas darbu skolotājs) Dienai sacīja, ka A.Ornicāns paņēmis brīvdienu, bet apsolījis darbā ierasties trešdien. Ar A.Ornicānu neizdevās sazināties arī SC koordinatoram Latgalē Jānim Tutinam.

Arī Ogres novadā rezultāti varētu tikt apstrīdēti. Jau ziņots, ka par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības Ogrē uzsākti trīs kriminālprocesi pēc KL 90.panta, viena persona tika aizturēta. Divi no procesiem saistīti ar iespējamo balsu pirkšanu Ogrē un Ogresgalā.

TV3 raidījums Nekā personīga fiksējis, ka vēlētāju balsis Ogrē vervētas nekaunīgi un atklāti. Sestdienas rītā aktīvi jaunieši rosījās pie vairākiem iecirkņiem pilsētas centrā. Viņu galvenais mērķis bija gados jauni vēlētāji, kuriem pret balsojumu par ZZS piesolīta biļete uz šovu ar dīdžeja ATB piedalīšanos Ogres estrādē 13.jūnijā. Viņi arī aicināja ZZS sarakstā pielikt plusus diviem kandidātiem - Ogres novada domes pārstāvim Rolandam Milleram un biedrības LBD Motorsports darbiniekam Kristapam Bērziņam.

Ogres novada vēlēšanu komisija domes vēlēšanu rezultātus apstiprināja otrdien. Tie rāda, ka vienīgo ZZS pienākušos mandātu, apsteidzot spēkavīru Agri Kazeļniku, ir ieguvis R.Millers, kurš sarakstā bija trešais. Par līdzšinējā sasaukuma domes deputātu no Latvijas Zaļās partijas viņš kļuva vien šī gada aprīlī, kad savu mandātu nolika Arvis Auziņš, Ogres estrādes saimnieks. A.Auziņš darbību partijā apturēja pēc tam, kad martā Nekā personīga parādīts, kā deputāts mēģinājis uzpirkt raidījuma žurnālistu, lai netiktu demonstrēts kāds sižets.

Rezultātus nolēmusi apstrīdēt Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS), kas novada vēlēšanās ieguva 3,63 procentus balsu un kā pirmie palika aiz svītras. KDS saraksta pirmais numurs un partijas valdes loceklis Rolands Pabrieža Dienai sacīja, ka šobrīd pie iesnieguma jau strādā juristi un trīs dienu laikā to saņems CVK.

Kā skaidro CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, CVK lēmumu pieņem triju dienu laikā, pēc tam triju darbdienu laikā to var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā. Ja tiesa, izskatot sūdzību, konstatē, ka vēlēšanu organizēšanā vai balsu skaitīšanā un vēlēšanu rezultātu aprēķināšanā ir pieļauti tādi likuma pārkāpumi, kas ietekmējuši attiecīgās domes deputātu vietu sadalījumu starp sarakstiem, tā atceļ lēmumu par attiecīgās pilsētas vai novada vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

Tad tiesa pieņem vienu no šādiem nolēmumiem, kurā uzdod CVK nodrošināt balsu pārskaitīšanu, izsludināt atkārtotu balsošanu vai arī izsludināt atkārtotas vēlēšanas. Atkārtota balsošana nozīmē, ka piedalās tie paši saraksti un kandidāti, atkārtotu vēlēšanu gadījumā visa sarakstu iesniegšanas procedūra jāsāk no jauna.

Tāpat saistībā ar "partijas Jūrmala - mūsu mājas priekšvēlēšanu aģitācijā izmantoto negodīgo aģitācijas metožu dēļ" vēlēšanu rezultātus Jūrmalā grasās apstrīdēt Līdzšinējais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Ģirts Trencis (TP), vēsta aģentūra BNS. Tautas partija Jūrmalas domes vēlēšanās ieguva vien 5,4% vēlētāju atbalstu. Trencis jaunajā domes sastāvā nav iekļuvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas