Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Viltus "ekspertu" tīkls angļu valodā koordinēti izplata dezinformāciju par Latviju

LTV raidījums de facto kopā ar Digitālās pētniecības laboratorijas ekspertiem atklājuši jaunu tīklu, kas angliski rakstošajos medijos tīši un organizēti izplata sagrozītu informāciju par Latviju un citām Baltijas valstīm. Raidījums ziņo, ka vairāki it kā eksperti, turklāt ar atpazīstamiem uzvārdiem (Vairis Godmanis, Viktors Domburs, Olga Spriņģe), ir izveidojuši desmitiem rakstu par Latviju angliski – lielākoties, par to, ka Latvijā valda nabadzība, politiskā vide pilna ar krīzēm, ka Latvija pati par sevi bez ASV atbalsta pastāvēt nevarot, bet NATO Latvijas drošību tikai apdraudot vēl vairāk.

Piemēram, viens no "viedokļrakstiem" pieļauj, ka NATO militāro mācību laikā uzturēties Baltijas valstīs nav droši. Vēl daži "eksperti" publicē līdzīga satura tekstus par Lietuvu. Turklāt, tāpat kā Latvijā, arī viņu uzvārdi sakrīt ar sabiedrībā pazīstamu cilvēku uzvārdiem. Digitālās pētniecības laboratorijā konstatējuši – tas ir tīkls, kura darbības ir saskaņotas un koordinētas.

"Es redzu to kā daļu no lielāka trenda, un tendences mērķis ir mazināt Rietumu pasaules atbalstu idejai par NATO kā aliansi, kas var stāvēt pretī citām lielām valstīm," skaidro Digitālās pētniecības laboratorijas vadošā pētniece Baltijas reģiona nodaļā Nika Aleksejeva.

Rakstus izplata pēc identiskas shēmas. Sākumā teksts parādās mazpazīstamā portālā Baltic Word un tad tiek pārpublicēts mājaslapā Op Ed News – šo portālu jau agrāk pieķēra viltus ziņu izplatīšanā par Baltijas valstīm. No tā raksti ceļo vēl tālāk – uz citām mazāk pazīstamām lapām un forumiem. Daži veltīti sazvērestības teorijām, citi atļauj ikvienam augšupielādēt savus tekstus. Kopumā maldinošs saturs parādās vismaz 16 dažādās vietās.

Viena no lapām ir News Front (tā ir aktīva Kremļa propagandas portāla angliskā versija). Tā vadītājs ir Konstantīns Kriniks – biežs Krievijas valsts televīzijas politisko šovu dalībnieks.

Cik cilvēku izlasa šos maldinošus rakstus, precīzi pateikt nav iespējams, taču aptuvena šo portālu auditorija ir ap 10 miljoniem apmeklētāju mēnesī. Digitālās pētniecības laboratorijā uzskata, ka šie teksti mērķēti uz sazvērestību teoriju piekritējiem un galēji labēji noskaņotiem cilvēkiem angliski runājošajā pasaulē. Tieši šādās kopienās Kremļa ideoloģija atrod dzirdīgas ausis.

Internetā un sociālajos tīklos tādi "eksperti" kā "Vairis Godmanis" un "Viktors Domburs" ir pamanāmi tikai kā tekstu autori – nav iespējams noskaidrot gandrīz neko citu par viņu dzīvi vai darba gaitām, uz de facto vēstulēm viņi neatbild.

Olgai Spriņģei, Viktoram Domburam un Vairim Godmanim sociālo tīklu kontu nav vispār. Komentētājiem un žurnālistiem tas nav raksturīgi.

Vislielākās aizdomas izraisa Vairis Godmanis – rakstus, kas tiek publicēti ar viņa vārdu, kā savus izplata arī Lietuvas "eksperts" Lukas Ramonas. Raidījums de facto” sazinājās ar portālu Baltic Word, kas ir šo tekstu pirmavots – tur LTV jautājumus ignorēja.

Top komentāri

reptilis
r
Pētnieki...ib...o rio, par propagandas karu nav dzirdējuši?!:))):(((..no sen seniem laikiem notiek propagandas karš ...par grieķiem un """barbariem"" nav lasījuši...par faraona ""uzvaru ""pār hetiem arī nav dzirdējuši....kad sākās avīžlapu drukāšana ..o ,kādi raksti parādījās - ka ,protestanti ir briesmīgi....,ka katoļi dara briesmu lietas...un t.t.t. ...tagad ir pavisam vienkārši - ieliek rakstu mazpazīstamā avīzītē vai portālā,tad kāds neizglītots žurnālists meklēdams ar ko aizpildīt ""laukumu""to ieliek jau lielākā izdevumā...un tad tas sāk ceļot jau uz citiem izdevumiem,kur tos neviens nepābauda:)))
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
TAS TIKAI PIERĀDA KA LATVIJĀ NAV DROŠĪBAS DIENESTU !
MM
M
Viktors Domburs un Olga Spriņģe :))) troļļi ar humora izjūtu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas