Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VMD: Lūšu medības Latvijā nav pamata aizliegt

Pērn Vides konsultatīvajā padomē izskanējušais ierosinājumu aizliegt Latvijā lūšu medības nav pamatots un šo dzīvnieku populācija valstī kopumā ir vērtējama kā stabila, informēja Valsts meža dienests (VMD).

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis aģentūrai LETA pastāstīja, ka lūšu medību aizlieguma pieprasījumi no atsevišķām personām vairāk saistās ar šo personu negatīvo attieksmi pret medībām kā kultūrvēsturisku sabiedrības mantojumu vai citām konkrētās personas interesēm, nevis ar faktisko lūšu populācijas stāvokli.

Viņš atgādināja, ka lūšu populācijas apjoma izmaiņas ietekmē biotiski, abiotiski un antropogēni faktori. "Populācijas apjoma izmaiņu vērtējumā lūšu populācija Latvijā ir novērtēta kā stabila un no šī vērtējuma lūšu skaits Latvijā nesamazinās," sacīja Lūsis. Vienlaikus viņš atzina, ka, nosakot lūšu skaitu pēc novērojumiem un klātbūtnes pazīmēm, būtiskākā problēma ir viena īpatņa fiksēšana divas un vairākas reizes, kas apgrūtina faktiskā skaita noteikšanu. Līdzīga problēma ir saistīta arī ar citu dzīvnieku populācijas apjomu novērtējumu.

Lūsis arī teica, ka neviena no populācijām nedzīvo pati par sevi - visi procesi dabā ir saistīti, pat izslēdzot antropogēno ietekmi uz populāciju, tas negarantē kādas atsevišķākas populācijas apjoma pieaugumu. Ne jau tikai kvantitatīvais populācijas apjoms ir indikators populācijas stāvoklim, svarīgāks ir populācijas demogrāfiskais stāvoklis - dzimumu, vecumu struktūra, populācijas atjaunošanās spēja.

VMD dati liecina, ka 2019./2020.gada lūšu medību sezonā Latvijā novērtētais lūšu skaits ir 1452 salīdzinājumā ar 2018./2019.gada medību sezonā 1578 novērtētajiem lūšiem, no kuriem 145 tika nomedīti.

"Patlaban esošajā lūšu populācijas stāvoklī nav aktuāls jautājums par lūšu skaita palielināšanu. Piesardzību rada speciālajā monitoringā norādītais par lūšu populācijas demogrāfiskajiem rādītājiem, kas ir ievērots un uz ko VMD ir reaģējis, nosakot pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu šajā medību sezonā," skaidroja Lūsis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka lūšu populācija Latvijā nav apdraudēta. Medības reglamentējošajos normatīvajos aktos ir noteikta stingra, ierobežotā apjomā un termiņos to ieguves kārtība. Papildus Eirāzijas lūša sugas aizsardzības plānā ir norādīta rīcība medību slodzes samazināšanai, konstatējot vai prognozējot populācijas stāvokļa pasliktināšanās pazīmes.

VMD Medību daļas vadītājs teica, ka šajā medību sezonā VMD līdzās limita samazinājumam ir saīsinājis arī lūšu medību termiņu, aizliedzot lūšu medības decembrī. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka aizliegt pilnībā kādu darbību ir novecojusi pieeja dabas aizsardzībā, kas tiešākā veidā var ne tikai apdraudēt pašu sugu un tās īpatņus, bet arī neiegūt informācija, kas ļauj novērtēt vai suga ir labvēlīgā aizsardzības stāvoklī. Tas attiecas arī uz lūšu populāciju kā medību faunas neatņemamu sastāvdaļu.

Lūsis uz jautājumu, vai Latvijā vajadzētu aizliegt lūšu medības, atbildēja noliedzoši. "Ņemot vērā lūšu populācijas stāvokli, lūšu medību aizliegumam - nosakot nulles limitu, VMD nesaskata pamatu," sacīja VMD Medību daļas vadītājs.

Jau ziņots, ka 2019./2020.gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms ir 100 dzīvnieku apmērā, bet Zemgales virsmežniecības Jelgavas nodaļas un Bauskas nodaļas uzraugāmajā teritorijā, kā arī Rīgas reģionālās virsmežniecības Babītes nodaļas uzraugāmajā teritorijā lūšus šajā medību sezonā ir aizliegts medīt. 2018./2019.gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apmērs bija 150 lūši.

Lūšu medības sākas 1.janvārī un sezona turpinās līdz VMD noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31.martu.

Top komentāri

nemidnīks
n
Kad sāks šaudīt klaiņojošos kaķus,taču līdzīgi pēc skata.
Biotiskiabiotiskais
B
Medniekiem būtu jāsaprot, ka viena daļa sabiedrības medības uzskata par bagātu un veiksmīgu kungu ekskluzīvu izpriecu. Par cik šī sabiedrības daļa paši ir lūzeri, mīl komunisma idejas un ienīst veiksmīgus cilvēkus, tad viņi ienīst arī medniekus kopumā. Un tāpēc - katra dumja medniece, kura sociālajos tīklos zīmējas uz nošauta lūša fona, patiesībā izdara ļoti sliktu pakalpojumu medniekiem principā.
trusis nejaukais
t
Luushuki taadi smuki. Nesaprotu kaa var vinjus shaut nostii.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas