Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VMD: Mežos paaugstinās ugunsbīstamība

Turpinoties sausiem laikapstākļiem, ievērojami palielinās ugunsbīstamība mežos, tādēļ Valsts meža dienests (VMD) aicina pilnībā izvairīties no uguns izmantošanas mežā, pasargājot gan mežaudzes, gan tur mītošos dzīvniekus un citas dzīvās radības, aģentūru LETA informēja dienestā.

Lai arī pagaidām situācija mežos tiek kontrolēta, VMD aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem.

"Mežs ir sauss kā pulveris, un katra mazākā dzirkstelīte var izraisīt lielus meža ugunsgrēkus," uzsver VMD Meža un vides aizsardzības daļa vadītāja vietnieks meža ugunsapsardzības jautājumos Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš aicina iedzīvotājus, ejot atpūsties uz mežu, neņemt līdz sērkociņus un šķiltavas. Tāpat nekādā gadījumā nedrīkst nobraukt no meža ceļiem, jo uz transportlīdzekļu kolektoriem sakrājas augsnes putekļi, kas lielā karstumā var uzliesmot.

Jaunķiķis mudina arī neizmest degošos priekšmetus, piemēram, izsmēķus pa braucoša auto logu un neatstāt dabā atkritumus, kas saulē var uzkarst un pašaizdegties.

VMD dati liecina, ka šogad dzēsti 393 meža ugunsgrēki. Kopumā izdeguši 513 hektāri meža zemes, tostarp 59 hektāri jaunaudzes un 355 hektāri īpaši aizsargājamās dabas teritorijas.

"Diemžēl šī vasara laikapstākļu ziņā ļoti līdzinās 2018.gadam, kad kopumā 974 ugunsgrēkos uzdega 2851 hektāri meža zemes un meža ugunsdzēsēji 30 dienas strādāja nepārtrauktā režīmā," norāda Jaunķiķis, uzsverot, ka joprojām visbiežākais meža ugunsgrēku izcelšanās iemesls ir cilvēku apzināta, neapzināta vai neuzmanīga rīcība ar uguni.

Dienestā atgādina, ka meža ugunsdzēšanas darbi notiek ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), tādēļ, pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana 112.

Jau ziņots, ka no 1.maija ir noteikts meža ugunsnedrošais laikposms visā valsts teritorijā, kuras laikā iedzīvotājiem, atrodoties mežā, ir jāievēro noteikti aizliegumi un ierobežojumi.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā iedzīvotājiem ir aizliegts nomest mežā degošus priekšmetus, braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem, kurt ugunskurus neatļautās vietās, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas