Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Zatlers norāda uz valsts drošības iestāžu atbildību, nosakot Jūrmalas rezidences mēbeļu īpašo statusu

Eksprezidents Valdis Zatlers uzsver, ka lēmumu par Jūrmalas rezidencei savulaik iegādāto un noslepenoto mēbeļu īpašā statusa noteikšanu pieņēma valsts drošības iestādes.

Kā ziņots, Zatlera prezidentūras laikā Jūrmalas rezidencei savulaik iegādātās un noslepenotās mēbeles bijušas klasificētas kā kaujas vadības punkta inventārs, liecina Valsts kontroles (VK) pirmdien publiskotais revīzijas starpziņojums.

"Lēmumu par slepenību vai par to noteikto drošības režīmu, vai par noteikumiem, kas jāievēro, pieņem noteiktas drošības iestādes. To lēmumu nepieņem neviens cits," aģentūrai LETA uzsvēra eksprezidents. Viņš pilnībā piekrīt drošības iestāžu un Valsts kontroles atzinumam, un viņam šajā jautājumā nav "ne ko piebilst, ne ko komentēt".

Neviena cita institūcija nedrīkst jaukties valsts drošības iestāžu darbā un citām institūcijām ir jāpakļaujas drošības iestāžu lēmumiem, sacīja Zatlers, atbildot uz jautājumu, vai Valsts prezidenta kanceleja ierosināja noteikt šāda veida statusu Jūrmalas rezidences mēbelēm. Citu iestāžu kompetencē "nedrīkst būt" drošības režīma vai īpašā statusa noteikšana.

Zatlers tieši neatbildēja uz jautājumu, vai viņš noliedz, ka Valsts prezidenta kanceleja būtu kaut kādā veidā iesaistījusies, nosakot mēbeļu statusu, bet skaidroja, ka Jūrmalas rezidencei ir noteikts īpašs statuss un īpašs apsardzes režīms un ka tā nav jauna kārtība, ka katram objektam, kas ir saistīts ar valsts noslēpumu, arī atsevišķām telpām, tiek noteikts īpašs statuss. Līdzīgs statuss ir piešķirts atsevišķām telpām Rīgas pilī, un šāda esot arī NATO valstu prakse.

"Neloģiski? Kas vispār šeit ir neloģisks - tas, ka mēs par šo visu nosacīti ironizējām un diezgan pavirši izturamies pret tiem cilvēkiem un tām iestādēm, kurām ir reāli uzdots rūpēties par valsts drošību un valsts noslēpuma glabāšanu," sacīja Zatlers, atbildot uz jautājumu, vai viņam šāda statusa noteikšana mēbelēm nešķiet neloģiska.

Rīgas pilī slepenības režīms ir noteikts telpām, kas saistītas ar Nacionālās drošības padomes darbu un sanāksmēm, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne.

LETA jau ziņoja, ka ziņojumā VK secinājusi, ka saskaņā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) sniegto skaidrojumu Valsts prezidenta telpās atrodas Valsts prezidenta Nacionālo bruņoto spēku vadības punkts.

MIDD uzsvēris, ka Valsts prezidenta kanceleja 2008. un 2009.gadā, iegādājoties mēbeles Valsts prezidenta vadības punkta vajadzībām, pamatoti tās uzskatījusi par vadības punkta aprīkojumu. Revidentiem uzsvērts, ka, iegādājoties šo aprīkojumu, tika ievēroti nepieciešamie pretizlūkošanas drošības pasākumi, to iegādi uzticot MIDD ieteiktam un pārbaudītam uzņēmumam, kuram piešķirts industriālais drošības sertifikāts.

VK secinājusi, ka Valsts prezidenta kanceleja 2008.gada 28.novembrī un 2009.gada 3.decembrī noslēgusi divus līgumus ar kādu juridisku personu par mēbeļu iegādi kancelejas vajadzībām, nepiemērojot publiskos iepirkumus reglamentējošos normatīvos aktus. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem kanceleja 2009.gadā saņēmusi un iegrāmatojusi pamatlīdzekļu uzskaitē mēbeles 46 644 latu vērtībā.

Revīzijas starpziņojumā uzsvērts, ka Valsts prezidenta kancelejā nav noteikta kārtība, kādā tiek organizētas preču un pakalpojumu iegādes gadījumos, kad nav jāpiemēro publiskos iepirkumus reglamentējošie normatīvie akti. Tāpat mēbeļu iegādes un lēmuma pieņemšanas process nav dokumentēts - to iegādei nav definētas prasības un izstrādāta specifikācija, kā arī nav noteikta un izvērtēta paredzamā līguma cena. Savukārt mēbeļu iegādes dokumenti nav klasificēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktai kārtībai un tie nesatur norādi par iepirkuma īpašo statusu, norāda VK.

Revīzijā secināts, ka nav iespējams identificēt iegādāto mēbeļu īpašo statusu - kaujas vadības punkta inventārs -, jo mēbeļu iegādes dokumenti nav klasificēti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktai kārtībai, tie nesatur norādi par iepirkuma īpašo statusu, to iegādei nav definētas prasības un izstrādāta specifikācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas