Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

ZM: Vietējie ražotāji nespēj tirgum piegādāt vajadzīgo gaļas daudzumu

Lai gan Latvijā pēdējo gadu laikā stabili tiek saražots apmēram 80 000 tonnu gaļas, patēriņš joprojām ir lielāks, nekā spēj piegādāt vietējie ražotāji, atzina Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāres vietniece Rigonda Lerhe.

"Latvijā gaļas ražošanas līmenis ir stabils - vidēji 80 000 tonnu visu veidu gaļas kopumā. Tikmēr svaigas cūkgaļas eksports pērn bija 2,1 miljona latu vērtībā, bet imports - 35,6 miljonu latu. Tas norāda, ka patēriņš visus gadus nemainīgi Latvijā ir lielāks, nekā spējam saražot," atzina Lerhe un piebilda, ka pēdējos gados Latvijā ir samazinājies gan liellopu, gan cūku skaits.

Saskaņā ar ZM statistiku cūku un liellopu ganāmpulku skaits Latvijā ir samazinājies kopš 2007.gada, kas norādot uz ražošanas koncentrēšanos.

"Saimniecības ar vienu līdz četrām cūkām ir 89%, bet saimniecības ar vienu līdz pieciem liellopiem - 73%. Cūkkopībā lielākās saimniecības tirgum piegādā 90% gaļas, bet lielākās liellopu audzētavas - 50%. Latvijā ražošana ir ļoti koncentrēta - ir spēcīgi industriālie ražotāji un ir mazie ražotāji, kas vairāk ražo pašpatēriņam. Latvijas gaļas pārstrādātāji pērn gaļu iepirka par 28 miljoniem latu, taču pārstrādāto produkciju realizēja par 176 miljoniem latu. Kopš 2008.gada ir kritusies saražotās gaļas produkcijas vērtība, taču pie tā vainojama krīze," sacīja Lerhe.

ZM pārstāve akcentēja, ka gaļas nozare ir vērtīgākā lauksaimniecības joma Latvijā saražotās produkcijas naudas izteiksmē. "Latvijā kopumā visa nozare - pārtika un dzērieni - gadā saražo 870 miljonus latu, kur gaļas nozarei ir 24%."

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2010.gada beigās Latvijā bija 379 500 liellopu, kas ir par 1300 vairāk nekā 2009.gada beigās. Savukārt Latvijas saimniecībās cūku skaits pagājušā gada beigās sasniedza 389 700, kas ir par 13 200 tūkstošiem jeb vairāk nekā 2009.gada beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas