Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zolitūdes galaziņojuma projekts: Likumā kā viens no mērķiem jānosaka būvju ekspluatācijas drošums

ūvniecības likumā kā viens no mērķiem jānosaka būvju ekspluatācijas drošums, cita starpā secinājusi Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL) aģentūrai LETA pauda cerību, ka komisija atbalstīs minētā galaziņojuma projekta redakciju, kuru paredzēts publiskot nākamnedēļ. Komisija galaziņojuma projektu skatīs 24.augusta sēdē, un likums nosaka, ka komisijas galaziņojums ir jāparaksta visiem komisijas deputātiem. Vairāku desmitu lappušu galaziņojuma projektā sniegti secinājumi arī par vairākām citām lietām.

Būvniecības likumā pašlaik ir noteikts, ka likuma mērķis ir kvalitatīvas dzīves vides radīšana, nosakot efektīvu būvniecības procesa regulējumu, lai nodrošinātu ilgtspējīgu valsts ekonomisko un sociālo attīstību, kultūrvēsturisko un vides vērtību saglabāšanu, kā arī energoresursu racionālu izmantošanu.

Lai gan likuma mērķis pats par sevi nesatur tieši piemērojamas tiesību normas, tomēr tam ir liela nozīme to interpretēšanā. Tāpēc Saeimas Tautsaimniecības komisijai ir jāizstrādā un parlamentam ir jāpieņem grozījumi Būvniecības likumā, nosakot, ka arī būvju ekspluatācijas drošums ir mērķis, kas ar likumu ir jāsasniedz. Tāpat ir jāprecizē Būvniecības likuma darbības jomas regulējums, papildinot to ar norādi uz būvju ekspluatācijas uzraudzību.

Komisija arī secinājusi, ka lielveikala Maxima projekta ekspertīze tika veikta formāli, jo iepriekšējais regulējums aprakstīja ekspertīzes formālo pusi, paredzot, ka ekspertīze ir veicama un ka ekspertam ir jāsniedz savs atzinums par izvērtējamo būvprojektu, bet ekspertīzes saturs netika noteikts.

Tomēr arī pēc traģēdijas pieņemtajos, pašreiz spēkā esošajos Vispārīgajos būvnoteikumos šī problēma netiek risināta. Tāpēc Tautsaimniecības komisijai ir jāizstrādā un Saeimai ir jāpieņem grozījumi likumā, paredzot Ministru kabinetam tiesības izstrādāt atsevišķus noteikumus, kuros būtu regulēta būvprojekta ekspertīzes gaita, tajā skaitā precīzi nosakot obligāti izdarāmos aprēķinus. Turklāt Izmeklēšanas komisija aicina Tautsaimniecības komisiju izvērtēt priekšlikumu stiprināt būvekspertīzes veicēju atbildību, Būvniecības likumā nosakot solidāru atbildību starp būvprojekta autoru un būvprojekta ekspertīzes veicēju.

2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas