Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem ilgtermiņā palīdzēs pēc individuāla plāna

Zolitūdes traģēdijā 29 cietušie un 54 bojā gājušo ģimenes sākotnēji saņems tūlītēju palīdzību, bet pēc tam atblsts tiks sniegts pēc individuāla plāna katrai personai vai ģimenei ilgtermiņā. Lai atrastu labākos risinājumus atbalsta sniegšanai, katrai ģimenei būs nozīmēts Rīgas domes sociālais darbinieks, kurš palīdzēs apzināt nepieciešamo atbalstu.

Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme norādīja, ka visas atbalsta sniegšanā iesaistītās puses pirmdien vienojušās, ka nepieciešams nodrošināt ne tikai tūlītēju, bet arī ilgtermiņa atbalstu traģēdijā cietušajām personām. Tāpēc sākotnēji tiks izstrādāts individuāls plāns katrai cietušo grupai, gan bērniem, gan vecākiem cilvēkiem, lai varētu saprast, kādas ir iespējamās nākotnes vajadzības. Tāpat Rīgas dome izstrādās uzraudzības mehānismu, lai atbalsts tiktu sniegts pēc iespējas mērķtiecīgāk un būtu iespēja sekot līdzi cietušo gaitām.

Tikmēr no pirmdienas Ziedot.lv nolēmis izmaksāt katram cietušajam vai katrai bojāgājušā cilvēka ģimenei 4500 latu pabalstu. Šāds lēmums pieņemts, jo bijis milzīgs sabiedrības atbalsts un uz doto brīdi saziedoti jau 380 210,74 lati. Savukārt turpmāk saziedotie līdzekļi tik izlietoti mērķēti, atbilstoši cietušo vajadzībām, pastāstīja Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta.

Ziedojumi saņemti arī no traģēdijā iesaistītajām pusēm. Būvfirma SIA Re&Re patlaban ziedojusi 100 000 latus cietušo un viņu tuvinieku atbalstam, pastāstīja Diamanta. Tāpat Re&Re apņēmies ziedot vēl 100 000 latus cietušo rehabilitācijai. Arī projekta attīstītājs Homburg ir ziedojis 50 000 eiro tūlītējam atbalstam un sola turpmāk nodrošināt atbalstu izglītības fondam bērniem, kuri traģēdijā zaudējuši vecākus. Savukārt Maxima vadība piedāvājusi pabalstu līdz pilngadības sasniegšanai 500 latu apmērā katru mēnesi bērniem, kas zaudējuši traģēdijā vienu vecāku un 1000 latus katru mēnesi bērniem, kas palikuši bez vecākiem, sacīja Dimanta.

Ziedot.lv vadītāja arī pastāstīja, ka papildus finansiālajam atbalstam sākta arī ļoti konkrēta palīdzība, piemēram, iegādāta lidmašīnas biļete, lai meita no ASV tiktu uz tēva bērēm.

Jaunzeme arī atzīmēja, ka kopš sestdienas cietušajiem ir iespēja pieteikties sociālajai rehabilitācijai. Viņa norādīja, ka ar rehabilitācijas centru Vaivari ir panākta vienošanās, ka tās personas, kuras šobrīd atrodas stacionārā, uzreiz varēs saņemt medicīnisko rehabilitāciju un tehniskos palīglīdzekļus.Savukārt tās personas, kuras šobrīd jau ir izrakstījušās no stacionāra, tiek aicinātas doties pie sava ģimenes ārsta, lai izvērtētu vai ir nepieciešama medicīniskā rehabilitācija.

Otrdien LM valdībā iesniegs kopsavilkumu par tiem uzdevumiem, kas ir veicami, lai prioritāri nodrošinātu cietušajiem un viņu tuviniekiem visus pakalpojumus. Savukārt uz 10. decembra valdības sēdi tiks iesniegts ziņojums par jau paveikto un vēl neatrisinātajiem jautājumiem.

Ar to, kā saziedotie līdzekļi būs izlietoti, katrs varēs iepazīties Ziedot.lv mājas lapā.

Lai palīdzētu traģēdijā lielveikalā Maxima cietušajiem un viņu tuviniekiem Ziedot.lv ir atvēris labdarības tālruni 90006385. Viens zvans uz labdarības tālruni maksā vienu latu, tāpat ir iespējams ziedot tīmekļa vietnē www.ziedot.lv.

Tāpat LM no pirmdienas, 25.novembra, sāk darboties konsultatīvais tālrunis 67021555. Zvanot uz to, traģēdijā cietušie un bojā gājušo tuvinieki varēs konsultēties par iespējām saņemt sociālās un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī tehniskos palīglīdzekļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas