Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zolitūdes traģēdiju pieminēs ar dokumentālās filmas Paraugprāva demonstrēšanu

Šā gada 21. novembrī apritēs četri gadi kopš lielākās traģēdijas atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē – 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, iegrūstot lielveikala Maxima jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet daudzi citi tika ievainoti. Traģēdijas atceres dienā pirmo reizi tiks demonstrēta Latvijā veidota dokumentālā filma Paraugprāva, kas iecerēta kā notikušajam veltīts, poētiski analītisks vēstījums, kura centrā ir dominējošo pušu advokāti, cietušie un sabiedriskās domas līderi.

2013. gadā notikusī traģēdija raisa jautājumus ne tikai par tieslietu sistēmas efektivitāti, bet arī liek iztirzāt jautājumu par cilvēka vērtību mūsdienu sabiedrībā. Kāda ir cilvēka dzīvības cena mūsdienu ekonomikā un vai šādu zaudējumu maz ir iespējams atlīdzināt? Par ko cīnās advokāti, par ko cīnās Maxima, par ko cīnās cietušie?

Filmas veidotājus runāt iedrošina neskaitāmie cietušo tuvinieki un izmainītie likteņi, kas, kā norāda filmas veidotāji, nu jau četrus gadus nav saņēmuši cieņpilnu attieksmi lietas atrisināšanā. Šis notikums ir priekšlaicīgi aizmirsts, vēl pirms iespējas mācīties no pieļautajām kļūdām.

Filmas mērķis ir iepazīt Latvijas tieslietu sistēmu un rast atbildes uz jautājumiem – kādēļ tiesvedības kavējas, kāpēc mēs nevaram atrisināt šādus konfliktus saprātīgos termiņos?

"Šī nav tehniska rakstura traģēdija, tās ir materiālisma kulta un pielūgsmes sekas. Ja ne šī lieta, tad kas vēl to spēs izmainīt? Vai 54 bojā gājušie spēs būt pietiekami labs iemesls taisnīgam un līdzatbildīgam situācijas atrisinājumam? Šis ir ne tikai tiesu sistēmas, bet arī vispārējas cilvēcības un sirdsapziņas jautājums," stāsta filmas režisors Rihards Gēcis.

 

Top komentāri

PIETIEK tēlot "svēto govi" un MELOT
P
Tūlīt pēc Zolitūdes traģēdijas w-bedres pietiek-com īpašniece un pieķēzītāja latvāņu lapsa par 1000 latiem (1420 euro) notirgoja savus "mediju treniņa" jeb "konsultāciju" pakalpojumus "maxima" vadības locekļiem, lai atbalstītu par šo masu slepkavību atbildīgos un palīdzētu tiem sagatavoties iespējami "optimālākai" komunikācijai ar masu informācijas līdzekļu pārstāvjiem. Informācija par šo mait.ēdājas lapsas kārtējo necilvēcīgo alkatību un šīs divkosīgās izdzimtenes nepārvaramo iedzīvošanās kāri pat uz bojā gājušu cilvēku dzīvību rēķina ir brīvi pieejama visiem interesentiem, t.sk. izmantojot "Google" meklētāju. Kā zināms, PATIESĪBU noslēpt NAV iespējams. Pat nožēlojami gļēvai lupatlapsai tas "nespīd". tev jūdasa grašu asinsnauda nesmird kārtējo reizi, pseido "žurKAnāliste" līķulapsa??
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas