Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Zviedrijas vēstniecība aicina izveidot 100 jaunus Wikipedia ierakstus par ievērojamām latvietēm

Lai vairotu dzimumu vienlīdzību, Zviedrijas vēstniecība Latvijā aicina ikvienu iesaistīties rakstīšanas maratonā un līdz starptautiskai sieviešu dienai 8.martā tiešsaistes enciklopēdijā Wikipedia izveidot vismaz 100 jaunus ierakstus par ievērojamām latviešu sievietēm kā dāvanu Latvijai simtajā dzimšanas dienā, aģentūru LETA informēja vēstniecībā.

Zviedrjas vēstniecībā skaidroja, ka angļu Wikipedia versijā ir vismaz četras reizes vairāk rakstu par vīriešiem nekā sievietēm. Deviņi no desmit Wikipedia redaktoriem ir vīrieši. Dati var nedaudz atšķirties katrā valstī, bet tendences ir vienādas. Šo statistiku ir apņēmušās mainīt 50 valstis visā pasaulē, tajā skaitā Latvija, radot kustību WikiGap.

Šī ir Zviedrijas Ārlietu ministrijas iniciatīva, kas tiks īstenota apmēram 50 pasaules valstīs, taču katrā tas tiks darīts nedaudz citādi.

Latvijā savu dalību iniciatīvā ir apstiprinājušas televīzijas raidījumu vadītāja Eva Johansone, deputāte Lolita Čigāne, aktrise Dārta Danēviča, žurnāla Una galvenā redaktore Džīna Briška, sarunu festivāla Lampa direktore Ieva Morica un daudzas citas sievietes. Tomēr ikviens tiek aicināts iesaistīties rakstīšanas procesā.

Wikipedia ir pasaulē lielākā tiešsaistes enciklopēdija, ko veido tās lietotāji. Pastāvošā dzimuma nevienlīdzība šajā mājaslapā atspoguļo arī nevienlīdzību, kas pastāv lielā daļā sabiedrības, norādīja vēstniecībā.

Dzimumu vienlīdzība ir Zviedrijas valdības centrālā prioritāte. Zviedrijas vēstniece Rīgā Annika Jagandere uzsver, ka Zviedrija ir pirmā valsts pasaulē ar feminisma ārpolitiku, kas izriet no taisnīgumā un cilvēktiesībās balstītas morālās pārliecības. Vēstniece uzskata, ka dzimumu vienlīdzība ir arī būtisks priekšnosacījums mieram, drošībai un ilgtspējīgai izaugsmei.

 

Top komentāri

...
.
Noteikti ari par tām divām, kuras tas zviedrs sabrauca un aizmuka... Padomdevēji.
reptilis
r
Vispār,ja reāli ir līdztiesība,tad cilvēki nav jādala,bet to jau kultūrmarksisti ar savām zivs smadzenēm saprast nevar ...
Petach Krustinghk
P
Ausmai Cimdiņai tādi jau ir gatavi veseli 100. Varētu sākt ar plintniecēm māsām Krustingksonēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas