Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Daudziņa: Latvijas lepnums iedvesmo labiem darbiem

Zane Daudziņa šogad vadīja _Latvijas lepnuma _žūriju un jūtas iedvesmota no vairākos gados iegūtajām pozitīvajām emocijām. Šā gada balvas kandidātus vairākus mēnešus Dienas lasītāji varēja iepazīt publikāciju sērijā, savukārt apbalvošanas ceremoniju TV3 varēsim skatīties 26. decembrī 20.00.

Ko jums cilvēciski dod dalība Latvijas lepnuma kandidātu vērtēšanā?

Šī ir ļoti vajadzīga akcija. Tā stipri mainīja manu pašas attieksmi pret norisēm sabiedrībā un lika daudz aktīvāk ar reālu rīcību palīdzēt citiem. Esmu žūrijā trešo gadu un redzu, ka tas ir jēgpilns pasākums. Arī cilvēki, kas tajā piedalās tikai kā pasīvi skatītāji, arī saņem pozitīvu dunku, iedvesmojas pozitīviem darbiem.

Skeptiķi apgalvo, ka tas būtu jādara valstij un, ja to uzņemas komercmediji, tiem ir savtīgi mērķi. Bet šis ir veids, kā cilvēks, kurš nav valdībā, var parādīt savu aktīvo pozīciju un ļoti konkrēti piedalīties dzīves mainīšanā. Gadiem ejot, var redzēt, ka nominētie cilvēki it kā ir iemetuši savu ideju sēklu daudzu citu cilvēku sirdīs un prātos. Arvien vairāk ir to, kas rūpējas par dzīvniekiem, kas adoptē bērnus, un varbūt mēs pēc gadiem sagaidīsim brīdi, kad bērnunamus varēs likvidēt un visi bērni varēs dzīvot ģimenēs, nevis iestādēs. 

Jūs Latvijas lepnumā tikāt arī pie krustdēla?

2011. gadā mani pirmoreiz aicināja pasniegt balvu nominācijā Draugs. Kāda meitene bija izglābusi pazīstamu puisi no paralīzes – viņa nesavtīgi gāja pie viņa, atbalstīja, kad viņš bija paralizēts pēc neveiksmīga lēciena ūdenī. Viņa bija panākusi to, ka ceremonijā viņš bija spējīgs sēdēt ratiņkrēslā. Mani šis stāsts spēcīgi satrieca, es sāku samērīt ar savu dzīvi. Ceremonijā piedzīvoju visgūtāko uzstāšanās mūžā, man bija sajūta, ka es neko tādu dzīvē neesmu paveikusi, lai pasniegtu šo balvu. Tobrīd nolēmu, ka šim puisim kaut kā palīdzēšu. Pagāja mēnesis, un radās iespēja reāli darboties, jo viņš bija Rīgā, klīnikā. Ģimene, kas viņu atbalstīja, bija Liepājā, pie viņa neviens negāja, un es sāku viņu apciemot, sākumā nenojaušot, kā īsti varu būt noderīga. Mēs arvien vairāk sadraudzējāmies, es kļuvu viņam par krustmāti. Kad apjomīgo izgulējumu dēļ viņš nonāca arvien bezcerīgākā stāvoklī, bet valsts līdzekļu ārstēšanai nebija, es pieslēdzos ar ziedojumu akciju, kuras rezultātā cilvēki viņa dzīvības glābšanai saziedoja tūkstošiem latu. Vienu kāju gan nācās amputēt, bet ar tās audu palīdzību brūču klīnikā prasmīgie mediķi varēja aizdziedēt milzīgos izgulējumus. Tikai pateicoties ziedotāju atbalstam, viņš izdzīvoja. 

Kā viņam klājas tagad? 

Ainars dzīvo Liepājā, strādā neredzīgo biedrībā, brauc maratonus ratiņkrēslā, ir sabiedrībai noderīgs. Šis notikums parādīja, ka katrs var dot savu artavu citu labā.

Kas žūrijai ir galvenie kritēriji, lai saprastu, kam piešķirt šo balvu? 

Viens no kritērijiem ir pieteikumu skaits, otrs – tas, cik daudz laika cilvēks ir veltījis, lai izpaustos par piesakāmo personu. Ja viņš ir uzrakstījis "Viņa man ir vislabākā", mēs nevaram aiz tā saskatīt stāstu. Varbūt šim cilvēkam aiz tā teikuma ir daudz emociju, bet, ja tā rindiņa ir tik skopa, to nevar redzēt, un mums nav resursu izpētīt katru pieteikumu. Jo vēstules ir faktiem bagātākas, jo labāk varam spriest, ka tas ir nominācijas vērts.

Vai jūs pirmajā reizē iesaistīja šajā projektā tāpēc, ka filmējāties seriālā UgunsGrēks?

Visticamāk, tāpēc ka spēlēju Helēnu, jā, jo UgunsGrēka personāžus uztver kā TV3 sejas. Biju par šiem pasākumiem dzirdējusi daudz pozitīva, Vilis (Zanes vīrs aktieris Vilis Daudziņš – red.) bija klāt vienā no šiem pasākumiem un atnāca saviļņots. Pat ja tajā ir mārketinga triks, tas mani neinteresē, jo tas nedominē, svarīgākā ir pozitīvā vēsts un vēlme palīdzēt.

Vai Helēna kādreiz varētu kļūt par Latvijas lepnumu?

Viņa ar savu temperamentu noteikti varētu kādu izglābt, izraut no bedres vai noķert pa logu krītošu zīdaini. Viņai ir spēks un drosme – kāpēc ne, mums ir nominācija Glābējs. Helēna neapjuktu, mestos iekšā, rautu, ķertu, izvilktu, ugunsgrēku apdzēstu. Ar saviem gredzenotajiem pirkstiem "iegāztu" kādam nelietim pa ģīmi tā, ka tas neceltos.

Vai viegli šādu personāžu spēlēt tik daudz gadu? 

Kadrā atrasties ir ļoti viegli un baudāmi, tāpēc es tur esmu tik ilgi. Vai ir viegli paciest publicitāti un seriāla neprognozējamību – drīzāk nē. Ir bijis daudz iekšēju kolīziju un vēlme aiziet vai gluži otrādi – pieķerties brīžos, kad jūti, ka sižeta līnija sāk aprauties. Emociju gamma ir liela – no atkarības līdz vēlmei kaut ko krasi mainīt. Deviņarpus gadu ir pagājis seriālā.

Tuvojas Ziemassvētki. Vai esat bijusi Sniegbaltīte, sniegpārsliņa vai kas līdzīgs? 

Otrajā klasē biju sniegpārsliņa, kaut gan nē, drīzāk – zvaigznīte. Esmu kā rūķis daudzkārt skraidījusi pa draugu mājām ar paštaisītām dāvanām un pašceptām piparkūkām, nogrimējoties tā, ka nevar pazīt. Kad bērni bija maziņi, bērnudārzā es gāju par rūķi un rotaļājos.

Vilis ir gājis par Ziemassvētku vecīti? 

Kurš aktieris tad to nav darījis? Es pat esmu stāvējusi kā burkāns pie universālveikala un stāstījusi, cik Bonduelle zirnīši ir burvīgi, un kā geiša veikalā ar konfektēm. Tajos laikos negribētos vairs atgriezties, kad ģērbies apkopējas skabūzī un grimējies tualetē.

Kas ir foršākā Ziemassvētku dāvana? 

Pats kopā būšanas brīdis. Es pat teikšu, ka pat ne tas, bet lielā ņemšanās un rosīšanās svētku dienā – ja visi var būt mājās, puikas pušķo egli, es tīru māju, mamma šmorē kaut ko, Vilis stutē egli krustiņā, ir uzlikta skaista mūzika, un tā ir visskaistākā dāvana.

Vai mēdzat pirms jaunā gada iestāšanās sastādīt labo apņemšanos sarakstu? 

Nē, kaut gan domās jau gan – kā ļoti daudzas sievietes, arī es vienmēr apņemos nākamajā gadā vingrot.



Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Top komentāri

KALZ KARIN SABINE
K
labdien Es nodot jūsu rīcībā aizdevumu no 3000 līdz 500 000 eiro, saskaņā ar ļoti vienkāršiem nosacījumiem ikvienam, kas var atmaksāt. Es arī veicu ieguldījumiem un aizdevumiem starp īpaši visu veidu. Es varu piedāvāt īstermiņa, vidēja termiņa un ilgtermiņa kredītiem, sadarbībā ar manu advokātu un pieejamu atmaksas periodā. Mēs nezinām, ja jūsu izmanto un mūsu pārvedumi ir apdrošinājis banku par darījumu drošību. Jūsu pieprasījumus iesniegt priekšlikumus attiecībā uz likmju un maksājumu pa daļām, un es būšu tava palīdzība. Visbeidzot par lielāku sapratni, lūdzu, sazinieties ar mani pa e-pastu: [email protected] WhatsApp: + 33644681006
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli



2017. gada stāsti

Vairāk 2017. gada stāsti


2016. gada stāsti

Vairāk 2016. gada stāsti


2015. gada stāsti

Vairāk 2015. gada stāsti


2014. gada stāsti

Vairāk 2014. gada stāsti


2013. gada stāsti

Vairāk 2013. gada stāsti


2012. gada stāsti

Vairāk 2012. gada stāsti


2011. gada stāsti

Vairāk 2011. gada stāsti


Jaunumi

Vairāk Jaunumi